Elk jaar worden er in Frankrijk 6 miljard stokbroden verkocht. Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag. Dat klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren.
Nu een UNESCO-werelderfgoedtraditie
In de tussentijd zal dit product, gemaakt van 4 eenvoudige ingrediënten (meel, water, zout, gist of zuurdesem), een vast onderdeel blijven van het dagelijkse leven van de Fransen, die elk jaar 6 miljard stokbroden (320 per seconde!) bakken.
Stokbrood hoort nog altijd onlosmakelijk bij een Franse maaltijd: 79% van de Fransen zegt niet zonder brood te kunnen bij het eten. Toch eten de Fransen 3x minder stokbrood dan in de jaren '50: nu nog maar een halve baguette per persoon per dag. Dat komt neer op zo'n 47 kilo brood per Fransman jaar.
Frankrijk vroeg vorig jaar om erkenning van het stokbrood. "Het is belangrijk dat het vakmanschap erkend en doorgegeven wordt", vertelt voedingshistoricus Loïc Bienassis. Elke seconde worden er ongeveer 320 baguetten verkocht in Frankrijk. Dat zijn dagelijks tien miljoen stokbroden die de Fransen verorberen.
Fransen zijn gek op slakken. Er worden jaarlijks zo'n 500 miljoen slakken gegeten. De meest geliefde is de Franse wijngaardslak, familie van onze tuinslak.
Deze slijmerige wezens, escargots genoemd, zijn nog steeds een groot mysterie voor de rest van de wereld, maar de Fransen zijn er dol op — zo dol zelfs dat ze ongeveer 25.000 ton slakken per jaar eten! Dat komt neer op ongeveer 6,5 slakken per persoon per jaar ! Meestal worden ze gekookt in knoflookboter, kippenbouillon en/of wijn.
Een Fransman eet ongeveer dan ook zo'n 50 kilo aan baguettes per jaar.
In Algerije worden dagelijks ongeveer 49 miljoen stokbroden verbruikt, en in Frankrijk ongeveer 30 miljoen.
Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette.Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd. Sinds 2022 wordt het stokbrood door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Tegenwoordig eten Fransen gemiddeld 1/2 stokbrood per dag. 50 jaar geleden at elke Fransman 3 stokbroden per dag! Brood heeft de reputatie gekregen dat het dikmakend voedsel is, dus zelfs Fransen beperken hun eigen broodinname. De meeste mensen in Frankrijk bakken thuis geen eigen brood.
De baguette is een van de meest geliefde broden van Frankrijk en wordt de hele dag door gegeten. Baguettes kunnen al bij het ontbijt gegeten worden , vaak geroosterd, beboterd en in koffie gedoopt .
Een Fransman eet gemiddeld een haf stokbrood per dag
De Fransman is er dol op, stokbrood! Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag.
De Fransen zijn nog steeds erg gehecht aan het ritueel van de drie hoofdmaaltijden per dag, ontbijt, lunch en diner, of dat nu thuis of uit eten is. Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner.
Baguette. Dan heb je uiteraard het baguette, het 'gewone' en goedkoopste stokbrood. Een flûte is de dunste en lichtste in zijn soort. Een campagne is het boerenbrood dat steviger is met een dikke korst en dat op de vloer van de oven wordt gebakken.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
De Franse baguette heeft een rijke en fascinerende geschiedenis die nauw verbonden is met de Franse cultuur en keuken. Van zijn bescheiden oorsprong als een eenvoudige manier om brood te vervoeren, tot zijn status als een symbool van verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog , is de baguette een iconisch onderdeel van de Franse geschiedenis geworden.
Baguette – een lang, dun soort brood van Franse oorsprong. De "baguette de tradition française" wordt gemaakt van tarwemeel, water, gist en gewoon zout.
Hoe worden baguettes gemaakt? Traditionele Franse baguettes worden normaal gesproken geproduceerd met een relatief magere formule die wel of geen suiker of bakvet kan bevatten. De meeste Franse baguettedegen worden gemaakt met een voorgisting zoals poolish of een spons die tot 10 uur duurt voordat het deeg wordt gemaakt .
Echt heel veel Fransen doen het: met een stuk brood de restjes van hun bord opvegen en dat opeten. Geen schande, zolang je het bord ook weer niet schoonboent. En volgens een artikel van de Figaro, al uit 2016, is deze gewoonte zelfs in de beste restaurants geen taboe meer.
staan drie oorzaken van de verminderde wijnconsumptie: het volksgezondheidsbeleid van de Franse overheid staat voor stigmatisering van wijn. grote gastronomische veranderingen in de Franse samenleving. de wijnsector heeft zitten slapen en liet kansen liggen om nieuwe wijndrinkers te bereiken.
De Nationale Slakkendag. De Fransen eten jaarlijks maar liefst 500 miljoen slakken. Escargots, zoals ze er worden genoemd, zijn een populair gerecht en blijken ook nog eens gezond te zijn. Meestal worden ze gekookt en klaargemaakt met een beetje knoflook, boten en peterselie.