Advocatenkantoor elfri.be De Aanvaardbare Dagelijkse Inname(ADI) voor steviolglycosiden (de zoete stof in stevia) is gesteld op 4 mg per dag per kg lichaamsgewicht. Dit houdt in dat een persoon van 60 kg, 240 mg per dag mag consumeren.
Bij een normaal eetpatroon krijgt u niet te veel stevia binnen. Om over de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid heen te gaan zou u meer dan 3 liter light frisdrank met stevia per dag moeten drinken. Stevia mag dan geen calorieën bevatten, de producten waaraan het wordt toegevoegd bevatten wél calorieën.
Stevia bevat geen calorieën of koolhydraten en past daarom goed in een koolhydraatarm dieet. Uit verschillende studies blijkt dat stevia helpt bij afvallen.Ook kan stevia zowel de bloedsuikerspiegel als de bloeddruk verlagen.Stevia heeft een gunstig effect op je hormonen, die erg belangrijk zijn tijdens het afvallen.
Volgens het Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives is de aanvaardbare dagelijkse inname voor steviol-equivalenten 4 milligram (mg) per kilogram lichaamsgewicht . Dat komt overeen met ongeveer 12 mg zuivere stevia-extracten per kilogram lichaamsgewicht per dag.
'Stevia is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) blijft. ' De ADI van stevia 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit is de maximale hoeveelheid die je levenslang dagelijks binnen mag krijgen.
Het is echter mogelijk om te veel van het goede te hebben. De Food and Drug Administration (FDA) heeft de acceptabele dagelijkse limiet voor inname van stevia-extract vastgesteld op 1,8 mg per pond (4 mg per kg) lichaamsgewicht .
Stevia Informatie
Stevia is een natuurlijk middel dat geen nare bijwerkingen kent.
Totaal cholesterolgehalte
Uit de resultaten blijkt duidelijk dat het waterige stevia-extract de cholesterolniveaus met 2,96, 5,74, 9,98 en 14,32% verlaagde in H 1 , H 2 , H 3 en H 4 toen ratten stevia-zoetstof kregen in doses van 200, 300, 400 en 500 mg/kg/b.
Ja, stevia kan je helpen wanneer je wilt afvallen. Al is het alleen al doordat je minder suiker -en daardoor minder calorieën- binnenkrijgt.
Smaak: zeer (zeer!) zoet met een licht bittere / dropachtige nasmaak. Toepassing: 1 theelepel stevia = 1 kopje suiker. Gebruik in recepten die niet veel “werk” vereisen van de suiker behalve om het zoeter te maken (drankjes, trifles, cheesecakes, slagroom, etc.)
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12)Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Dit betekent dat steviolglycosiden geen verstoring veroorzaken in de natuurlijke balans van bacteriën in onze darmen. Vanwege de extreem hoge zoetkracht worden steviolglycosiden in kleine hoeveelheden geconsumeerd en veroorzaakt het, in tegenstelling tot sommige polyolen, geen laxerend effect of darmklachten.
Steviazoetstoffen zijn zoetstoffen zonder calorieën die gebruikt kunnen worden om de inname van toegevoegde suikers te verlagen, terwijl u toch nog kunt genieten van de smaak van iets zoets.
Bovendien wordt stevia, omdat het zoveel zoeter is dan suiker, beschouwd als een intense zoetstof. Sommige onderzoekers geloven dat intense zoetstoffen de hunkering naar zoet voedsel kunnen vergroten ( 16 , 17 ).
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Het laxerende effect van deze suikervervanger kan leiden tot diarree als het in te grote hoeveelheden geconsumeerd wordt.
Het kan u helpen om af te vallen en uw risico op obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen te verlagen. Maar sommige onderzoeken hebben gewichtstoename aangetoond door de manier waarop de hersenen reageren op zoetigheid met signalen om meer te eten. Er zijn meer onderzoeken nodig om de voordelen van gewichtsverlies te bevestigen.
Volgens een schatting van de FDA betekent dit dat een persoon van 150 pond veilig tot 10 pakjes stevia per dag kan eten — veel meer dan je eigenlijk nodig hebt, gezien de intense zoetheid. Dat gezegd hebbende, moet je stoppen met het gebruik van stevia als je last hebt van misselijkheid, een opgeblazen gevoel of andere bijwerkingen.
Voor Stevia is dit 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Leverbijwerkingen: Onderzoek naar de impact van stevia op de lever is voorlopig en niet doorslaggevend . Eén onderzoek bij muizen vond een verband tussen stevia en sucralose verhoogde leverenzymen. 4 Echter, verdere onderzoeken bij mensen suggereren dat stevia kan helpen de markers van leververvetting te verminderen. 5.
Duurder om te kweken
Het kost veel meer moeite om steviolglycosiden uit steviablaadjes te winnen dan suiker uit suikerbieten. Bovendien is het moeilijker om steviaplanten te kweken dan suikerbieten. Daarom zijn producten met steviolglycosiden veel duurder dan traditionele suikerproducten.
Omdat stevia niet met dezelfde gezondheidsproblemen in verband wordt gebracht als erythritol, is het mogelijk een veiligere keuze .
Zoetstoffen zijn veilig zolang de ingenomen hoeveelheid onder de ADI blijft. Toch wordt aangeraden om het gebruik van producten met zoetstoffen te beperken, mede doordat je gewoon blijft aan een zoete smaak.
Nee, in stevia zitten geen calorieën.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.