Ze slapen verreweg het meest staand met hun ogen open. Dit is om snel te kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Ze slapen dan ook nooit lang achter elkaar. Als een paard zich echt veilig voelt, slapen ze ook liggend, met hun benen onder zich.
De reden dat paarden staand slapen, is omdat zij uit oorsprong bekend staan als vluchtdieren. Dit betekent dan ook dat paarden wegvluchten als zij het gevoel hebben dat zij in gevaar zijn. Je zult daarom niet snel een paard zien dat liggend slaapt, want dan kan een paard niet snel ontsnappen of weglopen.
Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen. Het spanzaagmechanisme in het achterbeen maakt het mogelijk dat een paard staand kan slapen. Een paard kan namelijk tijdelijk zijn knie op slot zetten, waardoor hij zijn been fixeert.
Ze liggen languit op hun zij en alles rust op de grond. De benen liggen hierbij gestrekt. Paarden die niet in deze houding kunnen/gaan liggen, zullen dus nooit in een REM-slaap kunnen komen. Vaak gaat er een lichte slaap aan deze diepe slaap vooraf.
Paarden kunnen staand slapen. Echter, ze kunnen niet staand in de REM-slaap komen. Dat kan alleen maar als ze liggen, omdat het ontspannen van het totale lichaam hiervoor essentieel is en dat kan alleen maar liggend.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Als een paard te lang ligt is dat schadelijk voor zijn ingewanden. Niet kunnen opstaan is voor een vluchtdier bijzonder stressvol.
Over het algemeen slaapt een paard vaker 's nachts in de liggende houdingen dan overdag. Het paard gaat meerdere malen per nacht liggen en slaapt zowel op de buik als lateraal in korte stukjes van ongeveer een half uurtje. Wanneer het paard lateraal ligt, duurt de REM-slaap meestal maar enkele minuten.
Als ze staand rusten zijn ze aan het dommelen, dit is een lichte vorm van slapen. Hierbij staat het paard met zijn hoofd en hals laag en staat één van de twee achterbenen op rust, zo ontlast hij de achterbenen. De oren hangen ontspannen opzij, de ogen zijn half tot helemaal gesloten en de onderlip hangt ontspannen.
Paarden (wilde of gedomesticeerde) zullen alleen maar gaan liggen als ze zich veilig genoeg voelen, ook in hun groep. Als ze neerliggen en er komt een paard of een ander dier waar ze zich niet veilig bij voelen of vertrouwd mee zijn, dan zullen ze opstaan.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Planteneters slapen ook staand
Planteneters moeten veel meer tijd aan eten besteden om energie binnen te krijgen en hebben daardoor minder tijd om te slapen. Bantengs kunnen al herkauwend wel lekker dutten. Herten en olifanten rusten graag staand, maar kunnen zelfs staand slapen.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Ondanks dat paarden lang met weinig water kunnen overleven, kan het fataal zijn voor een paard om helemaal geen beschikking te hebben over water. Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Rekening houdende met de hoeveelheid droge stof dat een paard maar dagelijks kan opnemen, betekent dat het paard nog 10,2 kg D.S. in de vorm van hooi kan opeten. Dat komt overeen met 12 kg hooi. Meer geven heeft dus eigenlijk geen zin en leidt tot overschot of tot te veel opname!
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.