Spinazie is goed voor konijnen in kleine hoeveelheden. Het is hoog in vezels en rijk aan vitaminen (A, B9, en K1) en mineralen (ijzer, magnesium en calcium.) Maar het moet slechts tot twee keer per week worden gevoed, en het moet rauw zijn.
Dit zijn organische zuren die zich kunnen ophopen in het systeem van je konijn en giftig kunnen worden als hij consequent een grote hoeveelheid voedsel eet dat deze oxalaten bevat. Vandaar dat konijnen spinazie mogen eten maar je moet ze niet te veel geven.
Konijnen mogen best veel verse groensoorten hebben: Andijvie, spinazie, witlof, wortelloof, selderie, geplukt vers gras, peterselie, enz.
Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Boerenkool, paksoi, andijvie, broccoli, bleekselderij, romeinse sla, basilicum, waterkers, wortel + loof, witlof, paardenbloemblad, zuring (zeer beperkt), weegbree.
Zoals gezegd zijn er goede groeten en groeten die uw konijntje beter niet kan eten. Goede groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, broccoli, komkommer en rucola. Tot de laatste categorie horen bieslook en bonen, erwten en mais, prei en ui, spruitjes en vaste kool zoals rode kool.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Wanneer een konijn te veel biks eet en te weinig hooi, dan kan het konijn snel darmproblemen krijgen. Ze krijgen dan namelijk te weinig vezels uit het ruwvoer binnen en te veel snelle koolhydraten (suikers) uit de biks.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Minder geschikt voer voor konijnen:
Appels.
Bij konijnen blijven de tanden maar doorgroeien. Ook daarom hebben ze vezelrijke voeding nodig waar ze flink op kunnen kauwen om de tanden te laten slijten. Het is daarom belangrijk om voldoende hooi aan je konijn te geven, de slijtage wordt namelijk bevordert door het aantal kauwbewegingen.
De maximale hoeveelheid droogvoer voor een konijn zou niet meer dan 25 gram per kg. lichaamsgewicht per dag mogen bedragen. In sommige gevallen is het voor een konijn zelfs beter om nog minder droogvoer te krijgen. Een jong konijn tot de leeftijd van 6 maanden, mag meer krijgen, zolang hij goed hooi blijft eten.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Een konijn mag vele soorten groenten eten, je geniet dus heel wat keuzevrijheid. We denken hierbij aan radijsjes (zowel de radijsjes zelf als het loof), broccoli, selder, klaver, paardenbloem (uiteraard pesticidevrij), andijvie, peterselie, waterkers, wortels en wortelloof.
Geef komkommer met mate!
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden. Daarnaast zijn er ook nog een aantal slechte groenten voor uw konijn.
Al raden wij aan om de kleinste ( < 6 maanden) slechts in zeer kleine hoeveelheden havervlokken te geven. Een te grote hoeveelheid kan ten negatieve van de spijsvertering gaan bij de kleinste. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, gerbils, muizen, ratjes, ...
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Konijnen kunnen wel 300 à 350 keutels per dag produceren! Kleine konijnen hebben vanzelfsprekend kleinere keutels dan grote konijnen.
Het blijft een kwestie van aanvoelen. Wel kunnen we als vuistregel geven dat u eens per twee weken het gehele verblijf schoon moet maken, als u twee tot drie keer in de week de 'wc-hoek' schoonmaakt. Daarbij merken we op dat u het hok beter een keer te veel dan te weinig kunt verschonen.
Konijnen zorgen voor vermaak bij elkaar
24 uur per dag zijn konijnen samen. Dit is dan ook een belangrijk punt waarom een konijn niet alleen gehouden zou moeten worden. Het is onmogelijk om dit als persoon te evenaren, wij mensen moeten werken, naar school en zijn regelmatig van huis.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Ja, konijnen kunnen tomaten eten. Echter, je moet alleen maar rijpe tomaat geven aan je huisdier konijn als een traktatie. U moet er ook rekening mee houden dat tomatenbladeren, -stengels en -planten giftig kunnen zijn voor konijnen en moeten worden vermeden.