Tips voor kunststof kozijnen inmetenGebruik een speling van 10mm in de breedte en 10mm in de hoogte. Behalve bij aanwezigheid van een dorpel. Gebruik dan een speling van 20mm in de hoogte. Laat de persoon die de montage verzorgt ook de kunststof kozijnen inmeten.
Als je jouw nieuwe deur gaat afhangen is het wenselijk dat de deur aan de volgende spelingen (draainaden) voldoet: aan de hangzijde een speling van 2 mm.aan de sluitzijde een speling van 3 tot 4 mm.aan de bovenzijde een speling van 2 mm.
Horizontaal inmeten
De kleinste maat is leidend bij het meten van kozijnen. Je trekt vervolgens 1 centimeter (0,5 centimeter aan beide kanten) van deze maat af, zodat je voldoende speling hebt.
Speling in de hoogte en breedte
Speling deur hoogte: Wij adviseren een speling van 7 mm in de hoogte. Dit komt neer op ongeveer 2 mm aan de bovenkant van de deur en 5 mm aan de onderkant van de deur.
Stelruimte: 'past precies' is geen goed uitgangspunt als je kozijnen plaatst. Je moet namelijk stelruimte aanhouden. Deze ruimte trek je dus af van de afmetingen van het gat in de buitengevel. Tot 100 cm houd je 7 mm stelruimte aan, hierna 10 mm.
Kleine naden kun je vullen met elastische siliconenkit. Voor naden die weinig uitzetten of krimpen kun je ook watervaste, overschilderbare acrylaatkit gebruiken. Grotere spleten kun je vullen met vezelmateriaal of compriband. Dit is een speciaal PU-schuimband dat sterk uitzet en naden tot 22 mm kan vullen.
Bij nieuwe kozijnen kunt u het beste de 4 mm omtrekspeling aanhouden. Bij de vervanging van bestaande ruiten , dan kan men het beste de 5 mm aanhouden omdat als het kozijn niet helemaal haaks meer is , je iets meer ruimte hebt voor een correctie.
Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen, zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer.
De beste manier om de ruimte tussen de muur en jouw kozijn op te vullen en wind- en waterdicht te maken is door compriband te gebruiken (ook wel voegband, schuimband, cocoband, isolatieband of zwelband genoemd).
Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en een lange levensduur van het kunststofkozijn. Voordelen van stelkozijn montage: Altijd een waterpas en rechte aansluiting voor het kunststofkozijn.
Glas moet ruimte hebben, daarom is er rondom ca.3-5 mm omtrekspeling nodig. Wij raden aan om tijdens het opnemen van de glasmaten eerst de strakke sponningmaten op te meten en daar vervolgens zowel van de breedte als hoogte 6-10mm af te halen.
Voorzetramen zijn ruiten met een profiel van 20 mm. Het heeft de voorkeur dat dit profiel precies gelijk loopt met het glas van uw huidige raam, de dagmaat. Dit is de maat precies tussen de kozijnen, waar u tegenaan kijkt.
Bij kunststof kozijnen moet een speling van 0,5 cm rondom zijn voor eventuele werking i.v.m. temperatuur verschillen. De juiste nieuwe kunststof kozijnmaat is dus in principe het oude houten kozijn (maat tussen de stenen) minus 1 cm=voor een halve cm speling rondom.
Tips ventilatie
Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren.
De borstwering van een kozijn of deur is het gedeelte dat dicht wordt gezet met stapeldorpels of een paneel. Het is de splits tussen twee gedeeltes.
Ruimte onder de deuren
De lucht moet ook vrij door het huis kunnen stromen. Onder elke binnendeur moet daarom minstens 1,5 cm ruimte zitten, tussen de deur en de drempel (of vloer). Leg geen tochtrol voor de binnendeuren en ook geen kleedje voor de badkamerdeur, want dan kan de lucht niet meer goed doorstromen.
Kozijnen en ramen kunt u zelf afkitten met beglazingskit. Zowel de aansluiting tussen kozijn en raam, kozijn en muur of kieren tussen stellaten. Beglazingskitten zijn ontworpen voor zowel kunststof als houten kozijnen.
Uithardingsproces: acrylaatkit verliest vocht tijdens uitharden en beglazingskit hardt juist uit door vocht in de lucht (of poreus materiaal).
Voor het kitten van glas maak je gebruik van een beglazingskit. Dit soort kit wordt ook wel glas kit genoemd. Beglazingskit is toe te passen bij verschillende soorten glas.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen.
Een kozijn opmeten voor een nieuwe deur
Hiervoor meet je de hoogte van het kozijn op 2 plaatsen en de breedte op 3 plaatsen. Het opmeten van de sponningmaat geeft je echter niet direct de maat van de deur. Heb je een stompe deur? Dan haal je 5 mm af van de kleinst gemeten breedte- en hoogtemaat.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Meet het glas van links naar rechts van glaslat naar glaslat, dit wordt ook wel de 'dagmaat' genoemd. Of u meet het glas van sponning naar sponning, dit is de 'strakke maat' of 'sponningmaat'. Als u de dagmaat heeft gemeten, dan telt u 24 millimeter bij het dubbelglas op.
Een sparingmaat is de opening die gemaakt moet worden om daar een kozijn in te plaatsen.
De aanbevolen voegspecificatie (verstrekt door glasproducenten) is 24 kubieke millimeter, wat de optimale ventilatie rond je glas oplevert. De beste ventilatie krijg je meestal met een celband van 9 x 4 mm. Voor diepere sponningen worden vaak glasbanden van 2 en 3 mm dikte gebruikt.