Je hebt recht op 1 dag of 2 halve dagen sollicitatieverlof per week. Deze neem je in overleg met je werkgever, maar uiteindelijk heb jij wel het laatste woord.
voltijdse maatpersoon. Stel, iemand werkt 20 uur per week, terwijl een voltijdse werknemer bij u 38 uur per week werkt, gespreid over 5 dagen. Dan komt het sollicitatieverlof van de deeltijdse werknemer overeen met 4 uur per week (= 20 / 38 x 7,6).
Als u ontslagen bent of zelf uw ontslag hebt ingediend, hebt u tijdens uw opzegperiode recht op sollicitatieverlof. Dat betekent dat u, met behoud van uw loon, afwezig mag zijn op het werk om ander werk te zoeken of op sollicitatiegesprek te gaan.
Artikel 41 van de Arbeidsovereenkomstenwet geeft de werknemer het recht om met behoud van loon maximaal 1 dag per week afwezig te zijn van het werk om een nieuwe job te zoeken. Dat geldt wanneer de werknemer ontslagen werd met een opzegtermijn dan wel zelf ontslag nam met een opzegtermijn.
Een werkgever mag sollicitatieverlof nooit weigeren. De concrete inplanning van het sollicitatieverlof gebeurt in onderling overleg tussen werkgever en werknemer. Geraken die het niet eens? Dan heeft de werknemer het laatste woord.
Sollicitatieverlof kan worden opgenomen tijdens de laatste 26 weken van de opzegperiode, a rato van één dag of twee halve dagen afwezigheid per week.
Ja, ook als je zelf ontslag genomen hebt. Hoeveel sollicitatieverlof je precies mag nemen tijdens je opzegtermijn, hangt af het feit of je outplacementbegeleiding volgt. Deze begeleiding wordt geregeld en betaald door je werkgever. Bedoeling: je helpen om zo snel mogelijk een nieuwe job te vinden.
Wanneer het einde van de arbeidsovereenkomst d.m.v. een wederzijds akkoord wordt vastgesteld, is er technisch gezien geen sprake van een opzegtermijn en zal er geen recht op sollicitatieverlof bestaan voor de periode tussen de ondertekening van het akkoord en de einddatum die vastgelegd wordt.
U bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar werk. Meestal maakt u afspraken met uw adviseur werk over hoe vaak u gaat solliciteren of u ontvangt hiervoor een taak in uw Werkmap. Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert.
Heb je recht om te solliciteren tijdens werktijd? Nee, je hebt helaas geen recht op (betaald) verlof wanneer je onder werktijd op sollicitatiegesprek gaat. Mocht je toch willen solliciteren tijdens werktijden, dan zul je zelf een vrije dag moeten opnemen.
Tijdens de opzeggingstermijn heeft de werknemer het recht om met behoud van loon van het werk weg te blijven om nieuw werk te zoeken. De duur van de totale afwezigheid mag niet langer zijn dan één arbeidsdag per week (of twee halve dagen).
U hebt in elk geval recht op vier keer zoveel vakantie-uren als u per week werkt. Ofwel: wie 40 uur per week werkt, heeft recht op 160 vakantie-uren, ofwel 20 vakantiedagen.
Tijdens je opzegtermijn mag je je afwezig melden om ander werk te zoeken met behoud van loon. Dit is je sollicitatieverlof. Je hebt hier altijd recht op: als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
Wanneer een werknemer tijdens de opzeggingstermijn ziek wordt, wordt de opzeggingstermijn dus stilgelegd en zal deze pas verder beginnen lopen vanaf de eerste dag dat de werknemer opnieuw komt werken.
Sollicitatieverlof: heb ik hier recht op? Tijdens je opzegtermijn vrijaf nemen om een nieuwe job te zoeken met behoud van loon: dat is sollicitatieverlof. Het is hierbij niet van belang of je zelf ontslag neemt dan wel ontslagen bent.
Wie deeltijds werkt heeft ook recht op sollicitatieverlof. Wie halftijds werkt zal een halve dag verlof per week kunnen opnemen om te gaan solliciteren.
Ook als oudere werkloze heeft u een sollicitatieplicht. Behalve als u binnen 1 jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan hoeft u niet meer te solliciteren. Als u dat wilt, mag u wel blijven zoeken naar werk.
Gemiddeld verwachten kandidaten zowel in 2019 als 2020 dat ze 2,4 gesprekken moeten voeren tijdens een sollicitatieprocedure. Mannen hebben in 2020 met 2,5 een iets hogere verwachting dan vrouwen (2,3). De drie leeftijdsgroepen hadden gemiddeld dezelfde verwachting.
Je hebt recht op 1 dag sollicitatieverlof per week. Deze neem je in overleg met je werkgever, maar uiteindelijk heb jij wel het laatste woord. Leg dit sollicitatieverlof vroeg genoeg vast (bijvoorbeeld de week vooraf), om alle discussies achteraf te vermijden.
Vanaf de laatste 26 weken heeft hij recht op één dag (of twee halve dagen) per week. Indien de werknemer wel een outplacementbegeleiding volgt, dan mag hij gedurende de volledige duur van de opzeg één dag (of twee halve dagen) per week afwezig zijn.
Elk jaar heb je recht op een bepaald aantal wettelijke vakantiedagen. Heb je die nog niet allemaal opgenomen wanneer je vertrekt bij je werkgever, dan moet hij je die resterende dagen uitbetalen. Dat is het geval als je ontslagen wordt, maar ook als je zelf ontslag neemt.
Geen reden voor ontslag
Het feit dat je elders solliciteert, vormt geen reden voor je werkgever om je te ontslaan om een dringende reden. Dat is zelfs het geval als je kandideert voor een functie bij een klant of een concurrent van je werkgever of een bedrijf waar hij een allesbehalve goede relatie mee heeft.
Toch kan een werkgever een ontslag niet als zodanig weigeren. Het ontslag is niets meer dan de eenzijdige wilsuiting van één van de contractspartijen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De geldigheid van het ontslag hangt dan ook niet af van het akkoord van je werkgever.
Wanneer je baas een eind heeft gemaakt aan de arbeidsovereenkomst, dan kan je verlof nemen. Dan zal de opzegtermijn voor de periode van je verlof wel worden onderbroken. Dat betekent dat je dus wel verlof kan nemen tijdens je opzegtermijn, maar die verlofdagen dus niet meetellen voor je opzegtermijn.