Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan.
De slijmvliezen in neus en bijholten produceren circa een kwart liter snot per dag, dat steeds met speeksel wordt verdund en door de keel wegloopt. Micro-organismen die in het kleverige snot blijven zitten, worden dan in de maag afgebroken.
Snot is eigenlijk waterig slijm en je produceert maar liefst 1 liter per dag. Al het slijm wordt gemaakt door je slijmvlies. Dat is een beschermend, plakkerig laagje dat door je mond, neus, keel, longen, maag en darmen zit.
De functie van snot is het bevochtigen van de ingeademde lucht en het opvangen/filteren van kleine stofdeeltjes en ziekteverwekkers. Snot bevat antilichamen en antibacteriële stoffen. De productie van snot is een continu proces. Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm.
"Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag. Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten".
Je neus ophalen en snot doorslikken klinkt vies, maar is wel beter. Door te snuiten blaas je snot weg en bouw je druk op in je neus. Zo kan snot in een bijholte belanden; de neus en de holtes staan namelijk in een open verbinding. Hierdoor is de kans op een bijholte-ontsteking groter.
Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
“Het beste kun je je neus ophalen.Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
KNO-arts Liane Tan: 'Het is absoluut beter om je neus … op te halen! Dat zit zo: in het slijmvlies van je neus zitten trilhaartjes die ervoor zorgen dat het slijm uit je neus- en bijholten goed wordt afgevoerd. Ze voeren iedere dag honderden millimeters snot af richting je keelholte.
Als je het gevoel hebt dat je hoofd vol snot zit, kan een stoombad verlichting geven. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden). Pak daarna een handdoek, gooi die over je hoofd en ga dan met je gezicht boven de dampende kom water zitten. Probeer zoveel mogelijk door de neus adem te halen.
Slijm in de neus is een symptoom dat helaas veel voorkomt. Dit kenmerkt zich door een overtollige productie van neusslijm. Dit kan ontstaan door diverse oorzaken zoals een infectie, allergie, blootstelling aan irriterende stoffen of een verkeerde neusademhaling.
Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe.De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken.
'Uit onderzoek uit de vorige eeuw bleek dat 90 procent van de mensen weleens in z'n neus peutert. Ruim 10 procent eet het ook op. Mannen doen het vooral in de auto, vrouwen op het toilet. De peuteren met 11 minuten per dag flink wat meer dan vrouwen, met 4 minuten per dag,' zegt Gaastra.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Geel snot
Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus. Na een paar dagen zal je snot waarschijnlijk donkerder worden. Mocht je snot langer geel blijven of heb je last van koortsverschijnselen, dan kan het gele snot duiden op bronchitis.
De neus ophalen
Misschien minder smakelijk, zeker voor de mensen om u heen, maar het ophalen van uw neus is beter. Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Gaten in je neus
Dan is stoppen met cocaïne snuiven de beste oplossing. Je neus kan dan herstellen. Het neusslijmvlies kan weer gezond worden en de ontsteking en loopneus zullen verdwijnen. Stoppen met snuiven kan lastig zijn als je verslaafd bent aan cocaïne.
U kunt de genezing versnellen door te stomen (bijvoorbeeld met menthol). Bij apotheek en drogist kunt u zonder recept neusdruppels kopen, bijvoorbeeld met een zoutoplossing. Hierdoor komt het snot gemakkelijker uit de holtes. Hebt u pijn of koorts, dan kunt u paracetamol nemen.
U kunt uw neus reinigen door van uw hand een kommetje te maken, een beetje van de zoutoplossing in uw hand te doen en het dan op te snuiven. Ook kunt u het spoelwater in een kommetje doen en het dan vanuit het kommetje opsnuiven.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Neuspeuteren kan dwangmatig worden
Het peuteren in de neus kan ook dwangmatig worden, dat wordt rinotillexomanie genoemd. Dit kan grote gevolgen hebben voor de neus. "Het weefsel onder het slijmvlies - kraakbeen en het bot van de neus - krijgt minder doorbloeding en gaat sneller ontsteken", vertelt Alkhateeb.
Snot is de eerste barrière voor bacteriën, virussen en allergenen. Het snot reageert actief op indringers, vangt stof en ziekteverwekkers op en voert deze af. Zo komt het niet verder in je lichaam terecht. Ook werkt het snot als een beschermend dekentje: het houdt het weefsel eronder vochtig.