Dus ook met winterbanden of spijkerbanden. Er zijn een aantal uitzonderingen en deze worden duidelijk aangegeven met een onderbord. Daarnaast wordt iedereen die in de winterperiode (1 november tot 15 april) in Oostenrijk rijdt, aangeraden om altijd een setje sneeuwkettingen in de auto te hebben.
U vraagt hoeveel sneeuwkettingen u nodig heeft. Aan twee kettingen heeft u voldoende en inderdaad op de aangedreven wielen. Sneeuwkettingen op alle wielen is dus niet verplicht en eigenlijk ook ongebruikelijk. Overigens meldt de handleiding van de auto ook vaak nuttige info over sneeuwkettingen.
Hoe weet je dat sneeuwkettingen verplicht zijn in Oostenrijk? In Oostenrijk geldt dat je verplicht bent om sneeuwkettingen te gebruiken als dat middels een verkeersbord staat aangegeven. Je herkent de sneeuwkettingenverplichting aan het blauwe verkeersbord met sneeuwkettingen er op.
Ja. In de winter zijn automobilisten verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Wanneer er meer dan 5 cm sneeuw op de weg ligt, moeten de kettingen gemonteerd worden.
Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. Ze moeten voorzien zijn van het M+S logo en minimaal 4mm profiel. Het is ook verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben liggen. Het gebruik van de sneeuwkettingen is verplicht bij ijzel of 5 cm sneeuw.
Verplicht bij bord
- Het wordt dringend aangeraden om in Oostenrijk in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. - Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op wegen die geheel, of bijna geheel, met sneeuw of ijs zijn bedekt en moeten dusdanig zijn aangebracht dat ze het wegdek niet beschadigen.
Het is verplicht de sneeuwkettingen te gebruiken op wegen waar dit wordt aangegeven. Bij gebruik van sneeuwkettingen is de maximale snelheid 50 km/u.
De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km per uur. Ook hier is het gebruik van winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. Sneeuwkettingen zijn verplicht als er 5 cm sneeuw ligt of als het ijzelt.
De aankoopprijs van sneeuwkettingen is sterk afhankelijk van de bandenmaat. Ze beginnen vanaf ca. € 55,-.
Kosten. Een week sneeuwkettingen huren kost ongeveer 30 euro. Voor dat geldt kan je zelfs in de uitverkoop geen sneeuwkettingen kopen. Een paar kwalitatief goede sneeuwkettingen kost zelfs in de aanbieding al snel 100 euro.
Sneeuwkettingen verplicht in Duitsland
Een sneeuwketting is in Duitsland alleen verplicht bij winterse omstandigheden als dat met een bord staat aangegeven. Het verkeersbord dat sneeuwkettingen verplicht in Duitsland is rond en blauw met een witte autoband met sneeuwketting erop.
Bij voertuigen met voorwielaandrijving moeten sneeuwkettingen enkel aan de voorbanden worden aangebracht, terwijl voertuigen met achterwielaandrijving moeten worden uitgerust met kettingen op alle 4 de wielen om zo tractie aan de achterkant en grip aan de voorkant te garanderen.
Indien u over een auto beschikt met vier verschillende aandrijvingen (dus één per wiel) dan raden wij aan om twee sets van sneeuwkettingen te kopen. Indien twee van uw wielen van een aandrijving zijn voorzien kunt u er voor kiezen om maar één paar aan sneeuwkettingen aan te schaffen.
Sneeuwketting verplicht
Voor vierwielaangedreven auto's geldt géén uitzondering. Wanneer er een bord langs de weg aangeeft sneeuwkettingen te monteren, geldt dat dus ook voor een 4x4 aangedreven auto. Zie hier voor Regels winterbanden en sneeuwkettingen in andere Europese landen.
Sneeuwkettingen kun je kopen of huren. Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwielaangedreven auto's kunnen ze het beste om de voorwielen, maar de dealer weet hier meer over.
Het belangrijkste waar je om moet letten te is je bandenmaat. Let er bij het bestellen van sneeuwkettingen ook op dat niet elke ketting geschikt is voor een SUV of een Fourwheeldrive. Let er bij sneeuwkettingen bestellen ook op of de kettingen geschikt zijn voor voor- en/of achterwiel aangedreven auto's.
Controleer voor vertrek de kettingen en leg ze een keer om de banden. De kettingen mogen niet te strak om de band zitten want dan kunnen ze het rubber beschadigen.
Sneeuwkettingen bieden je extra grip en veiligheid op besneeuwde en beijzelde bergwegen. Je kunt sneeuwkettingen huren maar ook kopen. Als je vaak op wintersport gaat is sneeuwkettingen huren financieel minder aantrekkelijk dan het kopen van sneeuwkettingen.
Sneeuwsokken bruikbaarheid
Ondanks dat sneeuwsokken een stuk gebruiksvriendelijker zijn hebben ze ook wat nadelen ten op zichte van sneeuwkettingen. Zo zijn ze minder slijtvast en bieden ze minder grip dan sneeuwkettingen. In diverse landen is de sneeuwsok dan ook niet toegestaan als vervanger van de sneeuwketting.
Je vindt in de gebruiksaanwijzing van de auto hoeveel ruimte je hebt en hoe dik de schakels mogen zijn aan de achterkant van je wiel. Op basis daarvan kun je kiezen voor een standaard sneeuwketting (> 7 mm), extra dunne sneeuwketting (max. 7 mm) of een loopvlak sneeuwketting (0 mm).
Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor autosnelwegen en zijn daarom geen alternatief voor winterbanden. De snelheid die je kan rijden met sneeuwkettingen ligt immers rond de 50 km/u.
Momenteel (2021) zijn sneeuwsokken alleen toegestaan in Frankrijk en in Nederland. In andere Alpenlanden moet er staal in kettingen zitten om als ketting gebruikt te mogen worden.
Sinds een aantal jaar is er een alternatief voor sneeuwkettingen, de zogenoemde 'sneeuwsokken' voor de auto. Dit zijn feitelijk stoffen 'sokken' die de banden scheiden van de sneeuw. Ze zijn ontworpen voor moderne auto's en verstoren de werking van veiligheidssystemen als ABS en ESP niet.
De ANWB adviseert echter banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. Op uw gemonteerde all-seasonbanden zal ongetwijfeld de M+S aanduiding staan, vaak ook met vermelding van het sneeuwvloksymbool. Daarmee voldoen deze banden aan de wetgeving in Oostenrijk.
Meer informatie: anwb.nl/winterbanden. De minimale profieldiepte voor radiaalbanden is 4 mm (voor diagonaalbanden is dat 5 mm). Banden met een minder diep profiel, worden als zomerbanden beschouwd, ook als op deze banden de aanduiding M+S aanwezig is. Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd.