1 snee lichtbruin brood met margarine en eventueel beleg en 165 tot 200 ml borst- of flesvoeding*.
Vanaf 8 maanden mag je kindje granen eten, en kun je ook starten met brood. Geef bijvoorbeeld eens een broodkorst uit de hand als tussendoortje. Je zult zien dat je kleintje erop begint te sabbelen; zijn eerste kennismaking met brood! Om te beginnen is wit of lichtbruin brood prima.
Vanaf 9 tot 12 maanden
Lunch: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg.
Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.
Probeer dan het aantal flesvoedingen af te bouwen naar 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Stukje geroosterd brood of soepstengel en een bekertje water of ongezoete lauwe thee. Bordje pap of een bruine boterham met wat margarine en bijvoorbeeld geprakte banaan. Borstvoeding of opvolgmelk in een fles of bekertje. Fruithapje, bijvoorbeeld wat geraspte appel met een bekertje water of ongezoete lauwe thee.
Maak zelf spreads voor op brood.
Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli-avocadospread, of zelfgemaakte hummus? Ook met fruitspreads zijn veel combinaties mogelijk, van banaan-aardbei tot mango-framboos. Het voordeel van zelfgemaakte spreads is dat er geen toegevoegd zout en suiker in zit.
Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst. Eventueel kun je het brood in wat moedermelk, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat je baby het makkelijker kan opeten. Stop het stukje brood in de zijkant van zijn mond, bij zijn wang.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
* Een te vezelrijke voeding bij jonge kinderen kan aanleiding geven tot een vertraagde groei en ontwikkeling. * Door te veel voedingsvezels worden bepaalde mineralen (ijzer) minder goed opgenomen. * Volkorenbrood is moeilijk te kauwen voor je baby. Hij heeft nog niet genoeg tandjes.
Baby's van 9 tot 12 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3 uur overdag verdeeld over 2 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag.
Baby's van 6 tot 12 maanden slapen vaak nog twee keer overdag, in totaal ongeveer 3 uur. 's Nachts slapen ze vaak 12 uur.
Totdat je kind 4 jaar is adviseren we om margarine uit een kuipje op brood te smeren. Jonge kinderen krijgen vaak iets te weinig vetten binnen. In margarine zit meer vet dan halvarine.
Probeer niet te veel nieuwe smaken en structuren tegelijk. Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt.
Voor een baby in de eerste hapjes-fase is het nog niet nodig om het brood te beleggen. Besmeren met zachte margarine is genoeg.
Na 6 maanden
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
Ook smeerkaas is voor jonge kinderen te zout. Te veel zout is belastend voor de nieren van een jong kind, hierdoor kan er nierschade ontstaan waar je kind later last van kan krijgen. Wil je toch graag kaas of smeerkaas geven aan je kind? Kies dan voor speciale zoutarme 30+ kaas of zoutarme smeerkaas.
Hoe kun je pinda en ei geven aan je baby? Je kunt beginnen met een halve theelepel pindakaas zonder stukjes of een theelepel fijngemaakt gebakken of hardgekookt ei. De twee dagen daarna geef je elke dag steeds een beetje meer. Als dat goed gaat kun je elke week een flinke eetlepel pindakaas of ei geven aan je kind.
De aanbevolen hoeveelheid is 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden. Dit is dan bedoeld als een toetje na het avondeten, niet om borst- of kunstvoeding te vervangen.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vanaf welke leeftijd kun je rozijntjes geven? Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft.
Hij wipt graag op en neer als je hem laat rechtstaan door hem onder de armen te ondersteunen. Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.