Criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit in Amsterdam stelt dat herkennen van een seriemoordenaar voor de politie lastig is. Reden: “Ze kiezen vaak voor hen onbekende slachtoffers, met wie ze geen enkele relatie hebben.” Ga dan maar eens een verband zoeken. En: Nederland kent ongeveer 1800 cold cases…
De grootst nog in levende zijnde seriemoordenaar zou de Colombiaan Pedro Alonso López zijn. Hij zou naar schatting 350 vrouwen en kinderen hebben verkracht en vermoord. De grootste seriemoordenaar aller tijden zou volgens het Guinness Book of Records de Indiër Thug Buhram (of Behram) zijn.
Henry Howard Holmes, was een van de eerste gedocumenteerde seriemoordenaars in de moderne betekenis van de term. In Chicago, tijdens de wereldtentoonstelling van 1893, opende Holmes het World's Fair Hotel, dat hij had ontworpen en gebouwd met als specifiek doel er moorden in te kunnen plegen.
Als we er voor het gemak van uitgaan dat elke moord door iemand anders wordt gepleegd (seriemoordenaars zijn zeldzaam), dan is er ook 1,1 moordenaar per 100.000 inwoners. Dat betekent dat je ongeveer 91.000 mensen moet ontmoeten om één moordenaar tegen te komen.
Maria Catharina Swanenburg, beter bekend als Goeie Mie en de Leidse Gifmengster, (Leiden, 9 september 1839 – Gorinchem, 11 april 1915) was een Nederlandse seriemoordenares die in het Guinness Book of Records staat vermeld als de grootste gifmengster aller tijden.
Aarde sterrenbeelden
De Stier is het meest criminele sterrenbeeld onder de noemer 'aarde'. Het probleem is echter dat de Stier een criminele daad vaak in een opwelling uitvoert vanwege zijn temperamentvolle karakter.
Hun motieven voor de moorden en de wrede wijze waarop ze die uitvoerden, verschillen – maar twee aspecten komen overeen: ze doodden minstens drie mensen met meer dan een maand ertussen, en hun misdaden hadden een sterk ritueel karakter; bepaalde handelingen kwamen bij elke moord terug.
Het is een ontwikkeling die we maar amper beseffen, omdat we er maar amper over horen. Dit zijn de feiten: ten opzichte van 1992 is het aantal gevallen van moord en doodslag in Nederland gehalveerd. In 1992 was de kans er slachtoffer van te worden 1 op 60.000, in 2020 was hij 1 op 150.000.
Criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit in Amsterdam stelt dat herkennen van een seriemoordenaar voor de politie lastig is. Reden: “Ze kiezen vaak voor hen onbekende slachtoffers, met wie ze geen enkele relatie hebben.” Ga dan maar eens een verband zoeken. En: Nederland kent ongeveer 1800 cold cases…
De twee genen die geassocieerd worden met de meest gewelddadige misdadigers zijn een variant van het MAOA-gen en een variant van cadherin 13 (CDH13). Het MAOA-gen codeert voor het enzym monoamine oxidase A, dat belangrijk is om de hoeveelheid dopamine en serotonine in de hersenen te controleren.
In tegenstelling tot massamoordenaars en spree-moordenaars, selecteren seriemoordenaars meestal hun slachtoffers, hebben ze een afkoelingsperiode tussen de moorden en plannen ze hun misdaden zorgvuldig.
Van alle moordzaken uit 2005 is inmiddels ruim 80 procent opgelost. In 2010 was dat circa 85 procent, in 2015 ruim 90 procent en in 2020 meer dan 95 procent. De cijfers zijn volgens de politie te verklaren doordat er steeds meer technisch bewijs verzameld kan worden.
Frans Hooijmaijers (bijnamen: Dikke Frans en De Spuitreus) is waarschijnlijk de grootste seriedoder die Nederland ooit gekend heeft: verdacht van moord op 259 mensen. De hoofdverpleger bekent er 15. Die verklaring trekt hij weer in. Uiteindelijk wordt hij veroordeeld voor 5 zaken.
Adolf Hitler (Duitsland): 40 miljoen door oorlog en genocide. Jozef Stalin (USSR): 20 à 30 miljoen door politieke executies, goelag-strafkampen en hongersnoden. Keizer Hirohito (Japan): 8 miljoen doden in bezette landen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kim Il Sung (Noord-Korea): 1 à 3 miljoen verhongerden.
`Srebrenica' was de grootste massamoord in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Forensisch onderzoek bracht in de jaren daarna steeds nieuwe massagraven aan het licht. Medio 2006 kwamen de eerste verdachten van deze massamoord voor het Joegoslavië-tribunaal.
In België worden per jaar ongeveer 185 moorden gepleegd op een bevolking van 11 miljoen zielen. In Nederland zijn dit er 250 op 16 miljoen; in Australië 350 moorden op 18 miljoen mensen en in het Verenigd Koninkrijk 600 op een bevolking van 60 miljoen.
Nederland kent maar weinig seriemoordenaars, maar Willem van Eijk was er één van. Dit jaar overleed de vijfvoudige moordenaar in zijn cel. Hoe zag zijn leven eruit en wat had hij allemaal op zijn kerfstok? Willem van Eijk is opgegroeid in Korteraar.
De man die bekend staat als 'Geile Wim' of 'De killer van Lappegat' is al jaren berucht in Geldrop. De naam van de man die schuilgaat achter deze bijnamen is Wim S. Hij kreeg de bijnamen omdat hij werd gelinkt aan meerdere vermissingszaken in de regio. Waaronder de vermissingszaak van Tanja Groen.
De 30-jarige Jent S. uit Egmond aan Zee wordt door justitie vervolgd voor het doden, op eerste paasdag, van de 56-jarige Peter Langenberg uit Alkmaar. In hoeverre sprake was van moord met voorbedachten rade maakt het Openbaar Ministerie maandag duidelijk tijdens een eerste inleidende zitting tegen S.
Deze statistiek brengt Syrië op de ranglijst van het land met het hoogste aantal moorden.
Iemand wordt niet zomaar ineens een seriemoordenaar. Vaak heeft een seriemoordenaar als kind al antisociaal gedrag vertoond. Uit onderzoek is gebleken dat een moordenaar in zijn jeugd vaak te maken heeft gehad met kindermishandeling, neurologische stoornissen en/of psychiatrische ziekten.
Nederland - Het effect van de coronatijd op de samenleving, en daarmee ook op het politiewerk, is terug te zien in de geweldscijfers van de politie. Het aantal incidenten waarbij geweld werd gebruikt, kwam in 2021 op 18.477. Dat zijn ongeveer 2000 incidenten met geweld meer dan in het jaar daarvoor.
Wij maakten hersenscans van moordenaars die laten zien dat hun hersenen structureel en functioneel anders zijn. Hun prefrontale cortex bevat 11 procent minder neuronen en functioneert veel slechter dan die van controlepersonen.
Steenbokken bijten in het stof en zijn helaas de 'domste' sterrenbeelden.
Daaruit blijkt dat Watermannen – mensen die geboren zijn tussen 21 januari en 19 februari – er met kop en schouder bovenuit steken door hun argumentatieve en koppige karakter. “Watermannen worden beschouwd als het moeilijkste sterrenbeeld om mee samen te leven omdat ze het minst snel opgeven bij een meningsverschil.