Dagelijks schreeuwen tegen je kind levert volgens onderzoekers namelijk angstige kinderen op, die bovendien vaak gaan liegen. "Het gevolg van een schreeuwen is dat kinderen alles gaan doen voor de goedkeuring van de ouder, om te checken of je nog wel van ze houdt."
Alle vormen van geweld tegen een kind zijn kindermishandeling. En er is nog een vorm van geweld die ook schadelijk is voor kinderen. Als je ouders elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen, en jij bent daar bij, dan is dat ook kindermishandeling.
' Makkelijk gezegd, maar hoe doe je zoiets? 'Haal eerst diep adem. Een keer of tien als dat nodig is. Draai je dan om, loop weg en kijk wat je behalve schreeuwen nog meer kunt doen om je kind duidelijk te maken dat-ie fout zit.
En door te gillen ontdekken ze hun eigen stem. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze dat ze ook op andere manieren iets duidelijk kunnen maken of gevoelens kunnen uiten. Gillen kan verschillende functies hebben: kinderen kunnen bijvoorbeeld gillen van blijdschap of boosheid.
Boosheid kan worden opgevat als een protestreactie op het verlies van verbinding. Als u in gesprek bent met iemand en hij verbreekt de verbinding of het contact door zich bijvoorbeeld op iets anders te concentreren, bijvoorbeeld zijn telefoon, is een logische reactie boosheid.
Problemen tussen ouders
Kinderen merken veel meer van problemen dan ouders vaak denken. Ze voelen de spanningen en hebben daar veel last van. Veel kinderen denken dat problemen tussen hun ouders met hen zelf te maken hebben. Ze kunnen zich schuldig gaan voelen en zich anders gaan gedragen.
Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.
Agressie en geweld kunnen verschillende vormen aannemen: Verbale agressie – uitschelden, schreeuwen of zeer fel in discussie gaan. Ook discriminerende opmerkingen vallen hieronder. Verbale agressie kan zowel persoonlijk als telefonisch plaatsvinden.
Passende straf
Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of telefoonverbod, het bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
Het eerste wat je kunt doen is verantwoordelijkheid nemen. Wanneer je ongenoegen of ontevredenheid ervaart dan ben je verantwoordelijk voor jouw eigen gevoelens. Een ander afsnauwen is jouw misnoegen afreageren op de ander. Beter dan afreageren is het om jouw gevoelens te delen.
De grootste reden dat mensen ongeduldig zijn, is dat ze geen idee hebben wat belangrijk voor ze is. Alles is belangrijk, waardoor automatisch niets belangrijk voor ze is. Het gevolg is dat er geen enkele reden is om op iets te wachten. De eerste stap om geduldig te worden is door te bepalen wat belangrijk voor je is.
Iedere dag mediteren maakt je geduldiger. En als je geregeld mediteert op momenten dat je niet ongeduldig bent, kun je het gemakkelijker toepassen op momenten dat ongeduld dreigt.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Wat is een parentale burn-out? De vele extra taken die er nu van ouders worden verwacht, en de stress die daarmee gepaard gaat, vreet energie. Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt, voelt je overdonderd, bent moe en ziet het niet meer zitten. Daarbij komt soms ook dat je geen empathie meer kan opbrengen voor je kind.
Luister goed.
Ook al ben je het ergens niet mee eens, laat de ander uitpraten en reageer dan. Je zegt zelf ook wel eens iets zonder er eerst goed over nagedacht te hebben. Geef je ouders de kans om hun verhaal te doen, laat dit even op je inwerken en reageer dan pas.
Zo kalmeer jij je kind
Echt luisteren doe je door de gevoelens van je kind te verwoorden. Met andere woorden te benoemen wat je kind echt wilt of vindt. De manier waarop je dat doet is misschien nog wel belangrijker dan de woorden zelf. Als we echt begaan zijn dan komen de woorden echt over.
Problemen met praten
Dit hard praten kan bijvoorbeeld komen doordat een kind minder hoort. Soms praat een kind bij andere mensen helemaal niet of alleen heel zacht. Dit kan komen omdat je kind niet durft te praten. Sommige kinderen hebben problemen in de klankvorming bij het praten (fonologische problemen).