Hoe sneller je rijdt, hoe meer volgafstand je moet laten tussen jezelf en je voorligger. Als je te dicht achter je voorligger rijdt, riskeer je een kop-staartaanrijding. Voldoende afstand houden is dus de boodschap (en bovendien wettelijk verplicht!).
Normaal gezien is 2 seconden afstand voldoende. Maak er in deze omstandigheden maar 4 seconden van. dit voorkomt een hoop narigheid. De ramen zijn allemaal vrij van sneeuw en ijs vergeet daarbij je koplampen en achterlichten niet schoon te maken.
de afstand tussen de 2 auto`s moet minimaal 2 seconden zijn. Zo bereken je de juiste volgafstand: Kijk wanneer je voorganger langs een verkeersbord rijdt en tel hoe lang je er over doet voordat jij er voorbij rijdt. Of: deel je snelheid door 2 en tel 10% daar bij op.
Veilige volgafstand
Belangrijk is dat je de weg voor je kunt overzien en vrij is. Een gemakkelijke manier om te bepalen of je een voldoende minimale volgafstand houdt is de “twee seconden regel”.
De veilige volgafstand
Via een eenvoudige formule, kan je die afstand berekenen: namelijk de snelheid waarmee je rijdt, gedeeld door twee. Stel dat in dit voorbeeld de wagens 120 km/uur rijden, dan is de veilige volgafstand: 60 meter. En rijden ze 100 km/uur, dan wordt het 50 meter.
Om een goede afstand te hebben, moet je de 2 seconden regel respecteren. Dit houdt in dat je bij 50 km/u ongeveer 28 meter afstand moet hebben op je voorligger. Om je auto tot stilstand te brengen, heb je 2 seconden om te reageren en ben je alweer bijna 28 meter verder!
Er zijn een aantal manier om de correcte volgafstand te kunnen bepalen in het verkeer. De snelheid gedeeld door 2 + 10%. Voorbeeld 100km/u: (100 gedeeld door 2 = 50) + (10% van 100 = 10) 50+10= 60 meter volgafstand.
Deze eenvoudige regel helpt je om de veiligheidsafstand te berekenen: deel de snelheid waarmee je rijdt door twee: 80 km/uur veilige afstand (80 : 2 =) 40 meter. 100 km/uur veilige afstand (100 : 2 =) 50 meter.
De regel zegt dat er idealiter twee seconden tijd verstrijkt tussen het passeren van een bepaald punt door een voertuig en het voertuig daarna. Deze regel dient er vooral voor om kop-staartbotsingen te voorkomen.
130 km/uur: 130 / 10 * 3 = 39 meter.
Beste toerental om zuinig te rijden
Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij benzinemotoren tussen 2000 en 2500 toeren.
Hoe bereken je dus de remafstand? Er is een vuistregel voor het bepalen van de remafstand bij verschillende snelheden bij een droog wegdek. Je deelt de snelheid waarmee je rijdt door 10 en deze uitkomst vermenigvuldig je met elkaar. Vervolgens deel je het geheel door 2 (dus 100/10 = 10, 10x10=100, 100/2 = 50m).
Pas je snelheid aan
Rijd langzamer dan normaal en probeer niet te heftig te versnellen als je het gaspedaal indrukt. Je hebt zo meer controle over de auto. Bij extreme gladheid wordt er soms op snelwegen niet harder dan 20 kilometer per uur gereden. Niet zo snel, wel zo veilig.
Het rijden met een automaat in de sneeuw is niet gevaarlijker, het is alleen even wennen. U moet goed opletten en voorzichtig rijden. Dus niet de rem loslaten en direct veel gas geven, maar voorzichtig aanvoelen hoeveel gas u moet geven om weg te rijden zonder te slippen.
Om te weten hoeveel meter je per seconde aflegt moet je de snelheid vermenigvuldigen met 1000. Je hebt dan het aantal meter per uur. 1 uur heeft 3600 seconden. Deel de uitkomst door 3600 en je weet hoeveel meters je per seconde aflegt.
Een auto rijdt 180 kilometer. Hier doet hij 1,5 uur over. Om vervolgens de snelheid te berekenen deel je het aantal kilometers door het aantal uur. Je krijgt dan: 180/1,5 = 120 km/h.
Het is belangrijk om voldoende afstand te houden ten opzichte van uw voorganger. De remweg is reactietijd + de tijd die uw auto nodig heeft om tot stilstand te komen. Naarmate u sneller rijdt wordt de remweg langer. De vuistregel is om 2 seconden afstand te houden ten opzichte van uw voorganger.
met 120 km/u heb je 107 meter nodig voor je stilstaat. Dat is meer dan de lengte van een voetbalveld!
Je snelheid bepaalt de lengte van je remweg. Een fitte bestuurder heeft bij normale weersomstandigheden minstens 1 seconde nodig voordat hij het rempedaal indrukt. Die reactieseconde is doorslaggevend. Want hoe hoger je snelheid, hoe meer meters je in die tijd aflegt.
Hoeveel meter moet je afstand houden rondom grote voertuigen? Goed zo, op drie meter afstand kan de chauffeur van de vrachtauto jou zien. Helaas, als je te weinig afstand houdt, kan de chauffeur jou niet zien.
Als je km/u wilt omrekenen naar m/s dan moet je delen door 3,6.
1 m/s ≡ 3,6 kilometer per uur (km/u). Dit is 1 m/s x 3600 s / 1609,344 m = 2,23693629205… en komt ongeveer overeen met 2,24 Engelse mijl per uur (mph).