De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Overgevoeligheid hormonen
Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om testosteron. Mannen én vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk.
Mythe 2: 'Kale mannen hebben meer testosteron'
Toch is er geen statistisch verband tussen kaalheid en hoge testosteronniveaus bij mannen. Het haarverlies wordt dus niet veroorzaakt door een hoog gehalte testosteron, maar door gevoeligheid voor testosteron in de haarzakjes.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
Een dunner wordende haardos op de kruin kan een teken zijn van alopecia androgenetica: een erfelijke vorm van haaruitval waarbij het hormoon dihydrotestosteron (DHT) ervoor zorgt dat de groeifase van haren verkort wordt van drie à vijf jaar tot slechts enkele maanden.
Bij zowel mannen als vrouwen piekt het testosterongehalte rond de leeftijd van 20 jaar.
Om tegelijk je hart en je testosteronspiegel te dienen, kun je het best voedingsmiddelen eten met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en omega-3 vetzuren, zoals noten en zaden. Uit onderzoek blijkt dat de testosteronspiegel het hoogst is bij een voeding waarbij vetten voorzien in 35 tot 40 procent van de calorieën.
Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.
Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Hoe komt het dan dat sommige mannen wel veel borst- en rughaar hebben? Dat komt omdat mannen veel meer testosteron produceren. Testosteron dat zorgt voor meer haargroei op het lichaam. Kale mannen krijgen over het algemeen meer lichaamsbeharing.
Fysieke kenmerken van deze man zijn, naast die kale(nde) kop, zware wenkbrauwen en diepliggende ogen, een sterke en uitgesproken kaaklijn en veel spiermassa. Ze kunnen wat agressief zijn aangelegd en vertonen antisociale kenmerken.
Dit vinden vrouwen mooi, aldus de wetenschap
Onderzoek (Dixson en Brooks, 2013) concludeerde dat een meerderheid van de vrouwen een baard mooi vindt. Hoe vol of lang een baard volgens vrouwen precies moet zijn, hangt af van het gewenste resultaat: een korte fling of vaste relatie.
Zodra je hoofd is geschoren staat elke baardstijl je goed: korte stoppelbaard, volle baard, sik en zelfs een volgroeide baard. Een kaal 'kapsel' is, in vergelijking met andere haarstijlen, laag in onderhoud en is tegenwoordig een veel gekozen uitstraling voor mannen die praktisch met stoer willen combineren.
Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [15][16].
Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.
Oorzaak zijn de hormonen noradrenaline en endorfine, die tijdens het vrijen vrijkomen. Het eerste geeft vrouwen een fijn en kalmerend gevoel waardoor de spanning in de bloedvaten verdwijnt en ze meer uitzetten. Endorfine kan dan op zijn beurt vergeleken worden met morfine en werkt uitermate pijnstillend.
Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om te kiezen voor gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten om de testosteronspiegel gezond te houden. Deze zitten bijvoorbeeld in olijfolie, noten en avocado's. Een dieet dat rijk is aan dit soort vetten blijkt een boost te kunnen geven aan de productie van testosteron.
Waar het haar bij mannen vaak op bepaalde plekken uitvalt – de inhammen, de kruin – , wordt bij vrouwen het haar dunner en gebeurt dat meer verspreid over het hoofd. In Nederland krijgt naar schatting ruim 70 procent van de mannen vroeg of laat te maken met deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen is dat ruim 40 procent.
Heb je echter last van dunner wordend haar bij de kruin, of zelfs al kale plekken? Dan kan een slickback kapsel wel goed zijn werk doen. Bij dit kapsel kam je al je haar naar achteren, met een mouse of gel om het in model te houden. Doordat je al je haar naar achter kamt, creëer je de illusie van meer haar bovenop.