De heetste peper volgens het Guinness Book of Records is de Carolina Reaper. Deze super hete peper heeft een Scoville-waarde die oploopt tot 2.200.000 SE (Scoville eenheden).
De Carolina Reaper is sinds 2012 met gemiddeld 1.569.300 SHU en uitschieters tot 2.200.000 SHU de heetste peper ter wereld volgens Guinness World Records. Pepperspray meet er ongeveer 2.000.000 en een paprika 0.
Het in Nederland populaire Sambal oelek scoort 2.000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5.000 en Jalapeños ongeveer 6.000. De pittigheid van deze pepers stelt niks voor bij de scherpste pepers in de wereld, er zijn pepers met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden, vergelijkbaar met de scherpte van Pepperspray!
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
Deze peper, gekweekt door een Amerikaan met de toepasselijke naam Ed Currie, werd in 2013 door het Guiness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar.
Wasabi staat niet op de Scoville-schaal omdat er een heel andere stof bij betrokken is, isothiocyanaat, een vluchtig stofje dat onder meer voorkomt in mosterdzaad, broccoli en (Japanse) mierikswortel, waarvan wasabi wordt gemaakt.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Maar let op, deze zijn alleen geschikt voor mensen die van extreem pittig eten houden. De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal. Je kunt de Carolina Reaper verwerken in een salsa, saus of sambal.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Met een Scoville-waarde van meer dan 1 miljoen, is de Ghost Pepper naar schatting vierhonderd keer heter dan Tabascosaus en bijna driehonderd keer heter dan de jalapeño.
Een gerecht wordt door de gemiddelde Nederlander als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Dit is laag op de schaal van Scoville wanneer je dit wereldwijd vergelijkt. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000.
Tortillachips fabrikant Paqui heeft de heetste chips ter wereld gelanceerd: de Carolina Reaper Madness. Deze smaakpapilverzengende creatie is zo heet dat hij per stuk is verpakt, in een metaforisch doosje in de vorm van een doodskist.
De heetste sauzen
Eén van de allerheetste is ongetwijfeld de Hellfire Doomed Hot Sauce met een officiële Scoville-score van maar liefst 2,7 miljoen SHU. Dat is bizar heet en deze hitte komt van de Habanero, Trinidad scorpion en een natuurlijke chili-extract van maar liefst 6,6 miljoen Scoville. Insane dus!
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili). Adjuma is echter veel korter en nét even iets minder scherp.
Als je pikante pepers snijdt kan het zijn dat je handen een branderig gevoel geven, als je echter op voorhand je handen inwrijft met olie heb je daar geen last van. Wrijf ook niet in je ogen, EN veeg niet over je huid zoals bijvoorbeeld in je gezicht. De huid en je ogen zullen een sterk branderig gevoel geven!
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
Gemeten volgens de schaal van Scoville zit sriracha-saus tussen de 1.000 en 2.500 SHU.
By Heatsupply
Om vast te stellen hoe pittig een bepaalde peper is wordt de bekende Schaal van Scovillle gebruikt. Die score die een peper behaalt word weergegeven in Scoville Heat Units (SHU). Deze beroemde methode is in 1912 ontwikkeld door de gelijknamige professor Wilbur Scoville.
Reaper Squeezins
Ongetwijfeld één van de pittigste sauzen ter wereld. Reaper Squeezins bestaat uit maar liefst 92% 'Carolina Peppers'. Je mond staat gegarandeerd in de fik.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
Uiteindelijk bepaalt je lichaam (je mond vooral) zelf wel hoeveel peper je verdragen kunt. Sommige mensen kunnen wat last van de maag krijgen, of zelfs pijn in de anus bij het uitscheiden van een zeer peperrijke maaltijd, maar dat zijn geen blijvende schade /effecten. Gewoon eten naarmate je het lekker vindt dus.