2. Maak je ontkalker. Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water.
Azijn is erg krachtig en maakt korte metten met kalk. Gebruik geen schoonmaakazijn om het koffiezetapparaat te ontkalken, maar koop de gewone azijn uit de supermarkt (waar je ook mee kunt koken). De azijn laat je een kwartier inweken en spoel je daarna uit met normaal kraanwater.
Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking. Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking.
Azijn is dan wel een perfect middeltje om bijvoorbeeld je koffiezetapparaat of je waterkoker mee te ontkalken, maar je strijkijzer kun je er maar beter niet mee ontkalken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de interne delen beschadigd raken, waardoor je strijkijzer dus ook echt kapot kan gaan.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Voor gebruik moet deze azijn worden verdund tot een concentratie van maximaal 6% azijnzuur. Denk bijvoorbeeld aan 6 ml azijn met 100 ml water verdunnen.
Begin met het kiezen van een geschikte container. Voeg dan de azijn en water toe in de juiste verhoudingen – een gebruikelijke verhouding is 1 deel azijn op 1 deel water. Roer de oplossing goed om ervoor te zorgen dat het water en de azijn volledig zijn gemengd.
Je kunt azijn het beste gebruiken in combinatie met een mild wasmiddel, zodat het je huid niet gaat irriteren. Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken.Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
Vermijd agressieve zuren, zoals azijnzuur of zoutzuur en zoek naar een ontkalker met citroenzuur of melkzuur als hoofdbestanddeel. Dat is niet schadelijk voor voor je machine en beter voor het milieu. Als je nog een stapje verder gaat, kies je voor een 100 procent ecologische ontkalker.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Zo maakt u uw douchekop weer schoon met azijn:
Na circa een half uur is de meeste kalkaanslag opgelost.Bij hardnekkiger kalk kunt u het azijn ook tot twee uur lang laten inwerken. Neem de douchekop daarna uit het azijn en spoel hem met schoon water af en laat er water doorheen lopen.
De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker. Gooi daarna de oplossing weg en spoel de waterkoker verschillende keren goed om met koud water, om te voorkomen dat er een nasmaak of geur achterblijft.
Dit komt omdat schoonmaakazijn te agressief is voor de onderdelen van de vaatwasser, zoals de rubbers en het verwarmingselement. Kies liever voor natuurazijn, vanwege de minder hoge zuurgraad. Zo kun je toch kalkaanslag en nare geurtjes uit je vaatwasser verwijderen.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Je kunt synthetische azijnzuur niet voor consumptie gebruiken en is puur te gebruiken voor schoonmaak. Door de lage pH waarde van 2.0 tot 3.0 is azijn een zure substantie.
Hoewel schoonmaakazijn niet bedoeld is om op te eten, kun je natuurazijn wél gebruiken als vervanger voor schoonmaakazijn. Voor alle tips die we hierboven hebben genoemd kun je ook gerust natuurazijn gebruiken. Natuurazijn is dus multifunctioneel en ook nog eens hartstikke goedkoop!
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Voetbad met azijn
Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
En gebruik ook altijd natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is milder. Wilt u de wasmachine een opknapbeurt geven, zonder dat u daar azijn voor gebruikt, dan kunt u hem ook 1 keer in de maand op een programma van 90 graden laten draaien.