Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten). Ga daarnaast minstens 2 uur per dag naar buiten.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Maximaal 20 minuten achter elkaar naar je scherm kijken, vervolgens minimaal 20 seconden in de verte kijken (dan ontspan je je ogen) en 2 uur per dag naar buiten. En die 20-20-2 regel is eigenlijk goed voor alles.
De ideale hoeveelheid schermtijd
Een van de eerste vragen die vaak wordt gesteld is; 'wat is een acceptabele schermtijd? ' Amerikaanse kinderartsen en de WHO adviseren voor kinderen van 2 tot 5 maximaal één uur per dag. En voor basisschoolkinderen maximaal twee uur per dag.
Het is nog niet concreet onderzocht vanaf hoeveel uur schermtijd het telefoongebruik verslavend wordt. Voor jongeren vanaf 12 jaar geldt als richtlijn dat de schermtijd maximaal 3 uur per dag mag zijn.Voor volwassenen is er helaas (nog) geen concrete richtlijn.
Het Oogfonds raadt de 20-20-2 regel aan. Deze regel houdt het volgende in: kijk 20 minuten naar een scherm en houd dan 20 seconden pauze door even niet naar dit scherm te kijken (kijk bijvoorbeeld naar buiten).
Door te lang naar een scherm te kijken, kunnen je ogen vermoeid geraken.Op den duur kan je een brandend of prikkend gevoel ervaren.Soms begin je ook wat wazig te zien en krijg je hoofdpijn, doordat je je ogen onbewust samenknijpt.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
De hersenen zijn gedurende schermtijd erg actief en ons oeroude systeem is op deze overdaad aan prikkels niet berekend. Dit schaadt dan ook de breinontwikkeling en vaardigheden zoals concentratie, probleemoplossing en communicatie. Het kinderbrein is voor de ontwikkeling simpelweg niet bij teveel schermtijd gebaat.
Tik in Instellingen op 'Schermtijd'. Tik op 'Bekijk alle app- en websiteactiviteit' en tik vervolgens op 'Apparaten' om het apparaat te kiezen waarvoor je het gebruik wilt bekijken. Tik op 'Week' voor een overzicht van je wekelijkse gebruik, of tik op 'Dag' voor een overzicht van je dagelijkse gebruik.
Virtuele babysitter, klaslokaal, hangout, tijdverdrijf: het online scherm was het tijdens de lockdown allemaal. De uren die kinderen tijdens de lockdown achter een telefoon, tablet, laptop of spelcomputer doorbrachten, steeg in Nederland met 3 uur en 11 minuten naar gemiddeld 7 uur en 19 minuten per dag.
Elke iPhone en Android-smartphone heeft een spaarstand. Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
De 20-20-2 regel kan binnen deze situaties eenvoudig toegepast worden. Het houdt in, na 20 minuten schermtijd (bijvoorbeeld op een mobiele telefoon, laptop of tablet), 20 seconden in de verte kijken én op een dag 2 uur buiten besteden. Genoeg tijd buiten doorbrengen is belangrijk, vooral voor kinderen.
6 tot 7 uur achter een scherm
Op een doordeweekse dag werken jongvolwassenen 6 tot 7 uur met een scherm, voor werk, studie en/of in hun vrije tijd. Meer dan de helft van de jongvolwassenen (60%) is van mening te veel achter een scherm te zitten.
,,Schermtijd is niet uit te drukken in een aantal uren per dag. Een goede richtlijn, de 20-20-2-regel, komt van oogartsen. Die houdt in: haal na twintig minuten je ogen van het scherm en kijk twintig seconden in de verte. Voor kinderen wordt geadviseerd om daarnaast twee uur per dag buiten te bewegen.
Dit vind je misschien niet leuk om te horen, maar ook je telefoon zorgt ervoor dat je moe bent. Net als je wil gaan slapen krijg je nog appjes binnen. Je bent nieuwsgierig en wil toch even kijken wat het is. Bovendien is het blauwe licht dat uit je smartphone schijnt ook een echte slaapverstoorder.
Iedere keer als jij je telefoon oppakt maken je hersenen namelijk het geluksstofje dopamine aan. Dopamines zijn gelukshormonen, daar willen we veel van hebben en werkt verslavend. Daarom wordt telefoonverslaving ook vaak genoemd met drugsverslaving, ook met het innemen van drugs krijgen je hersenen dopamine.
Gevaren van smartphoneverslaving
Je kunt denken aan concentratieproblemen en slaaptekort door je smartphone verslaving, waardoor je minder goed presteert op school of werk. Ook lichamelijke klachten komen veel voor, bijvoorbeeld last van rug, nek, vingers of ogen.
Vaker telefoonverslaafd, vaker ongelukkig
Nederlandse kinderen brengen meer tijd door op hun scherm dan ooit tevoren. Scholieren zitten gemiddeld vijf uur (!) per dag op hun smartphone.
Geen beeldschermen 's avonds
Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad.
In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten.