Check het meest recente polisblad van je verzekeraar. Sinds 2014 zijn alle verzekeringsmaatschappijen verplicht je schadevrije jaren op je polis te vermelden. Je schadevrije jaren checken door inzage te vragen in Roy data. Een telefoontje plegen naar je verzekeraar en navragen hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
Je autoverzekeraar moet je elk jaar laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je schadevrije jaren staan daarom in je verzekeringspolis, die je jaarlijks ontvangt. Ook kun je je schadevrije jaren opvragen bij je autoverzekeraar of bij de tussenpersoon waar je polis loopt.
Schadevrije jaren kunt u opvragen in een digitaal systeem genaamd Roy-Data. In Roy-Data staan royementsgegevens, zoals het aantal schadevrije jaren. Alleen verzekeringsmaatschappijen hebben toegang tot deze database. Ook een tussenpersoon kan de schadevrije jaren niet online inzien of telefonisch opvragen.
Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als u de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet u deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kunt u deze niet meer gebruiken.
Wie inzage wil hebben in zijn registratie in Roy-data, kan het formulier 'Inzage in registratie Roy-data' downloaden op www.roydata.nl. Op de website van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (www.seps.nl), vindt u meer informatie over Roy-data.
Je kunt ook zelf je schadevrije jaren opvragen in Roy-data
In Roy-data kunnen verzekeraars schadevrije jaren opvragen. Maar dit kun je ook zelf doen. Dat doe je via de website seps.nl. Soms duurt het even voordat je je schadevrije jaren doorkrijgt.
Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan dus op die naam. U kunt de schadevrije jaren niet overdragen aan iemand anders, dus ook niet aan uw zoon of dochter. Wanneer u regelmatig rijdt in een auto die is verzekerd op naam van iemand anders, bouwt u geen schadevrij jaren op.
Als je een motor hebt, bouw je ook schadevrije jaren op. Je kunt deze schadevrije jaren meenemen van je motorverzekering naar je autoverzekering of andersom.
Royementsverklaring opvragen
Heeft u nooit een royementsverklaring ontvangen en bent u deze kwijtgeraakt? U kunt proberen om een nieuw exemplaar bij uw oude verzekeraar op te vragen, maar eigenlijk is dit niet meer nodig. Het document wordt sinds 2007 in de meeste gevallen niet meer verstrekt.
Schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met een scooter of brommer mag je bij de meeste verzekeraars niet meenemen naar je autoverzekering. Verzekeraars beschouwen het risico van rijden met een scooter of brommer namelijk als een ander risico dan rijden met een auto.
Berekening van de bonus malusgraad (BM-graad)
Dit document kun je op ieder ogenblik opvragen bij je huidige autoverzekeraar, maar ook online via www.carattest.be.
Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren. De premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Sinds 1 januari 2022 kunnen schadevrije jaren opbouwd door een overledene worden overgedragen aan de partner die achterblijft. Dit geldt in elk geval voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.
Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Een royementsverklaring heeft geen onbeperkte geldigheid en is maximaal 1 jaar geldig. De verzekeraar van je bromfietsverzekering, autoverzekering of motorverzekering geeft deze verklaring eenmalig af.
Hoe een bestelauto verzekeren particulier werkt
Als je geen eigen zaak hebt, dan gebruik je je bestelwagen uitsluitend particulier en kun je hem ook particulier verzekeren. Als (zelfstandig) ondernemer rijd je zakelijke ritten. Deze zijn niet gedekt als je een particuliere bestelautoverzekering afsluit.
De schadevrije jaren op die leaseverklaring kun je opgeven als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Ook die op de polis van de autoverzekeraar staat waar je een polis had voordat je ging leasen. De verzekeraar zet deze jaren vervolgens in Roy-Data.
Roy Data is bedoeld voor zowel verzekeraar als verzekeringsnemer. Bij het opzeggen van een autoverzekering is de verzekeraar verplicht om het aantal opgebouwde schadevrije jaren in Roy Data te zetten. Elke verzekeraar kan gegevens opvragen in Roy Data.
Maximale schadevrije jaren
U kunt maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elke schade die u claimt, raakt u 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Het maakt dan niet uit of u 15 of 30 schadevrije jaren heeft.
Als je voor het eerst een autoverzekering afsluit start je op trede 6 (40% korting). Hoe dalen mijn schadevrije jaren na schade? Na het melden van een schade dalen de schadevrije jaren in het volgende verzekeringsjaar met 5 jaren.