Inbouwdiepte: 570 mm vanaf voorkant deurtjes (van de andere kastjes) tot aan achterkant. Een aanrechtblad steekt meestal zo'n 3-5 cm over de voorkant van de kastjes. Bij een leiding er achter van 3 cm kun je de vaatwasser dus niet plaatsen.
Meestal gelden de volgende nismaten: Nishoogte = 81,5 - 87,5 cm. Nisbreedte = 60 cm. Nisdiepte = minimaal 55 cm.
Inbouw vaatwassers zijn in diverse maten leverbaar. Naast onderscheid tussen half- en volledig geïntegreerd is het belangrijk te weten dat er twee verschillende breedte en twee verschillende hoogtematen zijn. In breedte is een standaard 60 cm. vaatwasser leverbaar, maar ook een smalle afwasmachine van 45 cm breed.
Standaard formaat
Hij is zo'n 60 cm breed en 80 tot 84 cm hoog. Bij de meeste inbouwvaatwassers kun je de hoogte een aantal centimeters aanpassen door de pootjes uit te draaien. Een standaard formaat vaatwasser heeft 2 rekken en een korf en/of lade voor het bestek.
NEN 1010-installatienormen. Elektrische apparaten die meer dan 2.000 Watt gebruiken moeten verplicht op een aparte groep worden aangesloten, zo ook de vaatwasser. Het is vanzelfsprekend dat een juiste groepsverdeling met voldoende groepen essentieel is.
Om de volgende reden moet een vaatwasser op een aparte groep worden aangesloten: Een vaatwasser kost meer energie dan een gemiddeld keukenapparaat. Een groep kan maar een bepaald vermogen aan, wanneer er te veel apparaten op aangesloten zijn kan het dat ze samen teveel vermogen eisen. Hierdoor zal de groep uitvallen.
Ook voor de vaatwasser gelden de NEN 1010 normen. Een vaatwasser moet daarom op een aparte groep in de groepenkast worden aangesloten. Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken op een aparte groep worden aangesloten.
Een onderbouw vaatwasser ontbreekt aan een bovenblad. Op die manier heeft de onderbouw vaatwasser wel een eigen voorkant met bedieningspaneel (aan de voorkant of binnenkant), maar geen eigen bovenkant. Deze vaatwasser wordt vaak onder een aanrechtblad geplaatst.
Een onderbouw vaatwasser plaats je onder je keukenblad, waarbij je geen frontpaneel nodig hebt. Je hebt als aanzicht dus altijd de eigen deur van de onderbouw vaatwasser.
Maxiline vaatwassers (speciaal voor hoge keukens en lange keukenfronten) passen altijd in een IKEA METOD keuken. Maar omdat deze specifieke maten keukenpanelen de keuze in vaatwassers aardig kan beperken hebben diverse topmerken zoals Bosch, Siemens, Neff en AEG hier een oplossing voor bedacht.
Is het paneel 80 centimeter hoog? Dan heb je een IKEA METOD keuken. Kies een vaatwasser die geschikt is voor een IKEA METOD keuken en waarvan de nishoogte overeenkomt met de nishoogte van jouw nis.
Kosten voor het inbouwen van een vaatwasser
Vaak zit hier wel een prijskaartje aan verbonden. De gemiddelde prijs voor het plaatsen van een vaatwasser ligt ergens tussen de € 75,- en € 99,-. Voor dit bedrag wordt de oude machine ook verwijdert uit de keuken, meegenomen en afgevoerd.
Hoe je de nisdiepte opmeet
Dat is de afstand tussen de achterkant en de voorkant van de nis. De nisdiepte meet je op door de rolmaat achterin de nis te zetten en naar voren te trekken.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
De best geteste onderbouw vaatwassers van 2022 zijn:
Best geteste onderbouw vaatwasser: AEG FUE53610ZM. Populaire onderbouw vaatwasser: Miele G 5022 SCU BRWS. Goed alternatief onderbouw vaatwasser: Miele G 5022 SCU CLST.
De vaatwasser met paneel, of half geïntegreerde vaatwasser, is een inbouw vaatwasser waarbij het bedieningspaneel zichtbaar blijft aan de buitenkant. De gemiddelde hoogte van een vaatwasser is 85 cm, wat meestal ook de hoogte van het aanrechtblad is.
De best geteste inbouw vaatwasser van 2022 is de AEG FSB53607Z! Dit is uit de ultieme vaatwasser test gebleken van 2022. Een schone vaat met deze zeer zuinige en stille integreerbare vaatwasser. Met een laadvermogen van 13 couverts, 42dB en energie label D.
Hoewel het niet de voorkeur heeft, is het wel mogelijk om een vrijstaande vaatwasser in te bouwen. Belangrijk hierbij is dat je goed let op de afmeting van het apparaat en de nismaten (ruimte waar de afwasmachine in geplaatst wordt).
Gemiddeld gaat een vaatwasser 2500 tot 5000 wasbeurten mee, dat hangt uiteraard af van de kwaliteit van de vaatwasser. Als je elke dag één programma draait, komt de levensduur van een machine neer op zo'n 6 tot 12 jaar.
Heb je in jouw keuken geen plek voor het inbouwen van een vaatwasser? Ga dan voor een vrijstaande vaatwasser. Je plaatst deze los en zet die daarom waar je maar wilt. Handig wanneer je keuken al af is en er geen plaats is voor een inbouw model.
Zitten beide apparaten op dezelfde groep, dan is er vaak een keuzeschakelaar ingebouwd. Die voorkomt dat de wasmachine en de droger tegelijk aan kunnen. Ook voor keukenapparaten die veel stroom gebruiken is een aparte groep nodig. Denk aan een inductiekookplaat, vaatwasser, oven of magnetron.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
Met de CombiSwitch van Daalderop bespaard u een extra elektra groep. Voor het aansluiten van 2 zware huishoudelijke apparaten "zoals bijvoorbeeld een boiler en vaatwasser" op één elektra groep. De CombiSwitch schakeld tussen deze twee apparaten en vangt de piekstroom op.