Er moet voldoende ruimte zijn bij de bal van de voet en bij de tenen, zowel in de breedte, als in de hoogte. Tenen en nagels komen snel in de knel waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. De schoen moet ongeveer 1 cm langer zijn dan je langste teen.
Zorg ervoor dat je schoen passend zit aan de hiel. Wanneer je hiel omhoog komt tijdens het lopen, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De schoen is namelijk te groot. Pas je schoenen op de manier zoals je hem thuis ook gaat dragen, bijvoorbeeld met een pantykousje, sok of een blote voet.
Wanneer er ongeveer een ruimte van 7 mm over is, is dit voldoende. De ruimte moet ongeveer een vingerbreedte dik zijn. Een andere manier die je kan gebruiken is door een duim achter de hak in de schoen te steken, wanneer dit niet kan dan is de schoen te klein.
Een goede, comfortabele schoen is altijd iets groter dan je voet. Je tenen hebben namelijk de ruimte nodig om een beetje te bewegen. Ook de bal van je voet moet voldoende vrije ruimte hebben, zowel in de lengte als in de breedte. 1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen.
Gevolgen van niet passend schoeisel
Te kleine schoenen veroorzaken druk en wrijving op de huid. En druk en wrijving op de huid veroorzaken eelt, likdoorns, blaren en kloven. Door de druk kunnen ook blauwe en loslatende nagels ontstaan. En veruit het pijnlijkste is de ingroeiende nagel.
Voor de best passende schoenen dienen ook schoenen van volwassenen minimaal 12 mm extra ruimte te hebben voor in de neus van de schoen.
Het aantal kilometers dat je op de schoenen loopt: hoe meer je loopt, hoe sneller je aan een nieuw paar schoenen toe bent. Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af.
Maar wist je dat bij volwassenen de schoenmaat ook kan veranderen? Na een zwangerschap hebben veel vrouwen een maatje groter nodig. Door het toegenomen gewicht tijdens de zwangerschap, zakken je voeten namelijk door en kan er platvoet ontstaan. Ook naarmate je ouder wordt, kunnen je voeten groter worden.
Als je het probleem hebt dat je lievelingsschoenen zijn uitgerekt, kan je ze het beste naar de schoenmaker brengen. Meestal zal hij/zij de schoen een beetje bevochtigen, zodat de schoen weer naderhand weer inkrimpt. Deze methode moet je wel echt aan een professional overlaten.
De schoen moet zich eerst aanpassen op jouw voeten. Draag ze eerst een uurtje in huis, maak een korte wandeling of doe er even boodschappen mee. Bouw dit vervolgens verder uit. Draag nieuwe, harde, schoenen eerst halve dagen en bij gelegenheden waarbij je de mogelijkheid hebt om te zitten.
Hardloopschoenen zijn vaak iets kleiner dan je dagelijkse schoenen, dus we raden aan om ongeveer één maat groter te nemen dan je gebruikelijke maat. Dus als je normaal maat 42 zou hebben, neem je hardloopschoenen in maat 43.
Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning. Zorg er in ieder geval voor dat de demping en verstevigingen van je schoenen passen bij je voettype'.
Hoe valt de Nike Air Force 1 qua schoenmaat? Als je de schoenen vergelijkt met de bekende Air Max modellen, dan vallen de Nike Air Force 1 schoenen klein uit. Dit komt mede door de slankere pasvorm. Als je een smallere voet hebt, adviseer ik om een halve maat groter te bestellen dan dat je normale schoenmaat is.
Schoenwijdte G : Voor normale voeten. Schoenwijdte H : Voor iets bredere voeten.
De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren.
Schoenen oprekken = föhnen
Trek een paar dikke sokken aan in je nieuwe schoenen en verwarm met een föhn de plek of plekken waar de schoenen knellen. Door de schoenen te verwarmen worden ze soepeler. Als je de schoenen na het verwarmen nog zo'n tien minuten aanhoudt, kunnen ze naar je voeten gaan staan.
Een van de tips tegen blaren die we je kunnen meegeven is het dragen van inlegzooltjes. De juiste inlegzooltjes kunnen eventuele druk- en wrijfpunten in de schoen verminderen. Laat je echter wel goed adviseren. Verkeerde inlegzooltjes kunnen het probleem namelijk vergroten.
Hoe kan een hamerteen behandeld worden? Als uw hamerteen of klauwteen voor pijnklachten zorgt, is het aan te raden om hiermee naar uw huisarts of podotherapeut te gaan. Met name als u te maken heeft met diabetes is dit erg belangrijk. Een podotherapeut zal uw voeten en uw looppatroon onderzoeken.