Voor de breedte meet je de totale breedte van het raam plus de gewenste overlapping. Natuurlijk kun je zelf de gewenste overlap bepalen, wij adviseren in de regel 5 cm per kant. Je moet hierbij wel rekening houden dat het systeem van het rolgordijn breder is dan de stof van het rolgordijn.
Meet de breedte tussen het raamkozijn of de muur. Doe dit het liefst een aantal keer om te controleren of er een verschil in breede aanwezig is. Voor eventuele speling adviseren wij je om de breedte te verminderen met 0,3 centimeter. Daarna meet je de gewenste hoogte van het rolgordijn op.
Elektrische gordijnrails opmeten
Ons advies is om een elektrische rail te monteren op minimaal 8 cm afstand vanaf obstakels (bijvoorbeeld een muur, vensterbank of verwarming). Het gordijn heeft minimaal 8 cm nodig (vanaf het obstakel) om vrij te kunnen hangen.
Zorg ervoor dat de verduisterende kant van het rolgordijn aan de buitenkant hangt (richting het raam). De mooie, stoffen kant van het rolgordijn hang je vervolgens aan de binnenkant, oftewel de kant van de kamer.
Het te laag hangen van het gordijn is een veelgemaakte fout. Het lijkt logisch om de gordijnen direct boven het raam te hangen, maar dit maakt de kamer optisch veel kleiner. Daarom is een goede richtlijn om het gordijn minstens 10 tot 15 cm boven het raam te hangen.
Als je op zoek bent naar raamdecoratie voor grote ramen dan zijn gordijnen misschien wel het eerste waar je aan hebt gedacht. Een gordijn is de perfecte soort raamdecoratie om je ruimte tot een sfeervol geheel te maken. Gordijnen zijn verkrijgbaar tot een breedte van 900 cm en tot een hoogte van 350 cm.
Meet de breedte van het kozijn bovenin, middenin en onderin.Neem hierna de kleinst gemeten maat en trek daar 1 centimeter van af, dit is je bestelmaat. De 1 centimeter aftrek is om zeker te weten dat het de juiste maat is en op deze manier houd je wat (noodzakelijke) speling over.
Rolgordijn op kunststof kozijn, hoe dan? In principe kun je een rolgordijn niet monteren op een kunststof kozijn, want daarin kun je niet boren. Maar je kunt wel boren in de muur boven het kozijn. Dus als je een kunststof kozijn wilt met rolgordijn, bevestig je dat gewoon in de muur boven het kozijn.
Bepaal hoever u de rail voorbij het raam wilt hebben, normaal is dit zo'n 20 cm. is uw raam bijvoorbeeld 200 cm. breed dan telt u 2 keer de 20 cm. erbij. de lengte van de gordijnrail wordt dan 240 cm. Advies voor het opmeten van een gordijnenrails.
Een gordijn heeft namelijk ongeveer 8 cm ruimte nodig om vrij te hangen van de vensterbank. Hiermee verlies je dan best wat nuttige ruimte in een kleine kamer.
Meet de hoogte op minimaal 2 plekken. Wanneer u de gordijnen iets boven de vloer of vensterbank wenst dan haalt u 1 cm van de kortste maat. Indien u de stof stotend op de vloer wenst dan telt u 1 cm bij de langste maat op. En als u de stof slepend over de vloer wenst dan telt u 4-5 cm bij de langste maat op.
Rolgordijn in standaard 60 cm of extra groot 250
Als je het gordijn op het kozijn wilt plaatsen, val je mogelijk net buiten een standaard maat zoals 60 of 180 cm. Dan heb je net wat meer centimeters nodig in de breedte en kom je uit op een van de volgende maten: 250 cm. 220 cm.
Zowel verduisterende als semi-transparante rolgordijnen zijn zonwerend.
Raambekleding voor kunststof kozijnen op maat
Kies dan voor plisségordijnen. Wil je liever gordijnen die op de muur of over het kozijn hangen? Dan zijn rolgordijnen of jaloezieën een goede keuze. Deze kunnen makkelijk gemonteerd worden en je kunststof kozijnen blijven zo intact.
Voor elk kunststof kozijn passende raamdecoratie
Naast de eerdergenoemde raamdecoraties passen de volgende soorten ook perfect: aluminium jaloezieën, rolgordijnen, duo rolgordijnen, Duette® gordijnen, plisségordijnen, geweven hout en vouwgordijnen. Tot slot kunnen ook horren bij een kunststof kozijn geplaatst worden.
Bij inspectie van uw kozijn kunt u kleine gaatjes aantreffen aan de onderzijde van de profielen. Deze gaatjes zitten in de kozijnen met een reden. De gaatjes zijn noodzakelijk voor de functionaliteit van het kozijn.Ze dienen namelijk ter ontluchting en afwatering van de kozijnen.
Als vuistregel kun je het volgende rekensommetje aanhouden om de hoeveelheid stof uit te rekenen: Halve plooi: 1,5x de raambreedte aan stof. Enkele plooi: 2x raambreedte aan stof. Dubbele plooi: 3x raambreedte aan stof.
Als je geluk hebt, vind je een rolgordijn dat precies past. Lukt dit niet, dan kun je zelf eenvoudig een rolgordijn op maat maken. Kies een rolgordijn dat iets langer en breder is dan de afmetingen van het kozijn. De as (of rolstok) van het rolgordijn kun je met een ijzerzaag inkorten.
De montagehoogte (M) is de afstand gemeten van de bovenzijde van het rolgordijn helemaal tot aan de vloer. Deze maat is van belang voor het bepalen van de lengte van de bedieningsketting in verband met kindveiligheid.
Raamkozijnen: afmetingen van raamkozijnen verschillen het meest, vooral vanwege de variatie op vlak van vormgeving. Doorgaans zijn deze kozijnen rechthoekig en kies je voor standaard maten zoals 50 bij 60 cm, 60 bij 80 cm, 80 bij 120 cm of 100 bij 150 cm.