Ben je bijvoorbeeld van plan die dag drie keer in de sauna te gaan, dan kun je beter niet 15 minuten in de sauna verblijven. 10 minuten is dan beter. Ben je van plan die dag twee keer in een minder warme sauna te gaan, bijvoorbeeld 70 graden, dan kun je best 15 minuten per keer in de sauna blijven.
Rust (minimaal 15 minuten)
Voordat u weer een nieuwe saunaronde start is het van belang dat u voldoende rust neemt tussen de sauna rondes in. U kunt daarom plaats nemen in een van de rustruimtes of een hapje gaan eten in het restaurant.
De sauna
Kies een temperatuur die voor jou prettig aanvoelt. Er zijn namelijk al sauna's vanaf 50°C. We raden je aan om niet langer dan 15 minuten in de sauna te blijven.
Veel Finnen gaan zelfs elke dag naar de sauna, maar slechts voor één sessie tegelijk. Als u twee kilometer per dag zwemt of zich anderszins fysiek inspant, moet u geen twee saunasessies per dag nemen. Het hangt ook af van uw fysieke en mentale conditie hoeveel wandelingen per dag en per week gunstig voor u zijn.
Rust (minimaal 15 minuten)
Neem voldoende rust voordat de saunagang herhaald wordt. In deze pauze kunt u het vochtverlies aanvullen door iets te drinken en/of iets zouts of zoets te eten als daar behoefte naar is. Een complete saunagang duurt anderhalf tovt twee uur, inclusief rusten en wat drinken.
Kortom, je lichaam moet tijdens een saunabezoek grote inspanningen leveren, terwijl je geest net volledig ontspannen geraakt. Deze beiden maken dat je je na een sauna bezoek moe voelt en ook werkelijk beter slaapt.
Een sessie is het zitten in de saunacabine voor 8 tot 20 minuten achter elkaar. Als je 1 keer in de week gebruik maakt van de sauna, kun je gerust 3 sessies doen. Tussen de sessies door is het wel van belang om een frisse neus te halen, genoeg te drinken en af te koelen.
Een sportieve inspanning tussen twee saunagangen, bijvoorbeeld 1.000 meter zwemmen, is niet zinvol. Eerst sport, dan sauna. Dat is de goeie volgorde. Attentie: Bij acute verwondingen met bloedverlies of blessures met zwellingen kunt u beter niet naar de sauna gaan.
Je lichaam zorgt voor afkoeling door te transpireren. Maar toch zal de temperatuur van je huid met enkele graden stijgen. De bloedvaten in de huid gaan daarbij wijder worden. Door een koude douche te nemen gaan die bloedvaten opnieuw vernauwen.
Ga van tevoren naar het toilet en neem daarna een warme douche, zodat je schoon en opgewarmd aan het ritueel begint. Droog jezelf daarna goed af, want een droge huid gaat sneller zweten. Neem vervolgens een warm voetenbad, daardoor wordt je lichaam geleidelijk opgewarmd. Dan is het tijd voor de sauna!
Als je uit een sauna komt, kun je het beste in de buitenlucht een wandeling maken. Denk hierbij goed aan je ademhaling, waardoor de warme lucht snel uit je longen gaat. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een wandeling in de buitenlucht vaak niet genoeg is om voldoende af te koelen.
Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
Je huid kan de warmte beter opnemen
Als je naakt in de sauna gaat heeft je huid veel beter de mogelijkheid om de warmte op te nemen. Badkleding blokkeert juist een deel van de warmte. Daardoor kun je de gezondheidseffecten van de hoge temperaturen in een sauna minder goed ervaren.
We geven je een tip: houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor het optimale resultaat. Maar als je er korter in wilt blijven, no worries! Zelfs 5 minuten kan al wonderen verrichten. Voel je op je gemak om de sauna te verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen.
Neem vóór u de sauna ingaat eerst een douche en droog u vervolgens goed af. Een droge huid zweet namelijk sneller terwijl ook de hygiëne een rol speelt. Een warm voetbad vóór een saunagang bevordert het zweten. In de sauna legt u uw handdoek onder uw gehele lichaam.
Wist je dat te veel zweten ook hoofdpijn kan opleveren?Dit komt omdat je dan te veel vocht verliest.En dat kan weer leiden tot uitdroging en dus hoofdpijn. Dus probeer niet te veel te zweten tijdens het saunabezoek.
Sauna en hoge bloeddruk
Vaak is het bezoeken van de sauna geen probleem als je een hoge bloeddruk hebt. Alleen bij een heel erg hoge bloeddruk of als je (eerder) ernstige hartklachten hebt gehad, wordt een saunabezoek afgeraden.
Verbetering van de bloedsomploop door dompelbad en sauna
Een wisselwerking tussen in de sauna zitten en je onderdompelen in een ijsbad is gezond en goed voor de bloedsomloop. Waar de sauna zorgt dat bloedvaten gaan verruimen, zorgt een dompelbad juist voor een vernauwing van de bloedvaten.
Door de stimulerende werking van de sauna op de stofwisseling worden afvalstoffen sneller door het lichaam afgevoerd. Dit heeft weer een algemeen beter functioneren van het lichaam tot gevolg, waardoor de sauna een goede aanvulling is op een programma om gewicht te verliezen.
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de sauna je vermoeide spieren weer fitter maakt na een krachttraining. Terwijl je in de sauna zit of ligt te zweten, worden melkzuren sneller afgebroken en via je nieren uitgescheiden.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Heb jij een (te) lage bloeddruk, dan moet je juist voorzichtig zijn met opwarming in de sauna. Deze veroorzaakt een verdere daling van de bloeddruk, waardoor je mogelijk last kunt krijgen van duizelingen of flauwvallen.
Regelmatig saunabezoek versterkt de bloedsomloop, stimuleert de stofwisseling en het immuunsysteem en 'last but not least', het helpt jou geestelijk te ontspannen.