We hebben nog geen vorstdag genoteerd afgelopen oktober (minimumtemperatuur onder het vriespunt), waar dat normaal al wel op één dag het geval is. Met 187,94 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 79 millimeter was de maand bijzonder nat. Dit is te wijten aan de wisselvallige periode vanaf 12 oktober.
Natste oktobermaand in De Bilt
Gemiddeld over het land viel er in oktober 150 mm neerslag, twee keer zoveel als normaal (75 mm). In De Bilt was het zelfs de natste oktobermaand sinds het begin van de waarnemingen, maar met 220 mm neerslag was dat ook wel één van de natste plaatsen (normaal is 81 mm).
Oktober was zeer nat. Gemiddeld over het land viel 150 mm neerslag, twee keer zoveel als normaal (75 mm). In De Bilt was het zelfs de natste oktobermaand sinds het begin van de waarnemingen in 1906 met 220 mm neerslag. Het vorige record stond al ruim negentig jaar op naam van oktober 1932 met 193 mm.
Gemiddeld viel in Nederland in oktober 150 millimeter neerslag, terwijl 75 millimeter normaal is. Het regende vooral veel aan de kust en in het midden van het land, maar door het hele land regende het meer dan normaal voor deze periode.
In oktober neemt de hoeveelheid neerslag toe naar 84 mm en in november valt gemiddeld 82 mm. In de laatste maand van het jaar valt gemiddeld over het land 87 mm. De droogste maand van het jaar is april met landelijk gemiddeld 41 mm.
Oktober was een natte maand met landelijk gemiddeld 120 mm neerslag tegen 75 mm normaal, een groot contrast met de droge septembermaand. In De Bilt viel 145 mm (tegen 81 mm normaal), terwijl het in september beperkt bleef tot 27,8 mm (tegen 77,9 mm normaal).
Natste maand van het jaar is augustus
Augustus spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, bijna 88 millimeter gemiddeld over het land. De kustprovincies hebben dan de meeste regen te verduren met op grote schaal meer dan 100 mm. In april valt de minste regen, bijna 41 millimeter.
Met gemiddeld over het land 1151 mm regen tegen 853 normaal is het record voor het natste jaar ooit gebroken. Dit stond op 1109 mm uit 1998. Dat betekent dat gemiddeld ruim 1,1 meter water is gevallen over ons hele land!
Dit jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen. Dat blijkt als we kijken naar wat er aan neerslag viel op alle automatische KNMI-weerstations op land. Landelijk gemiddeld viel 1060 mm, normaal is dat 795 mm.
Neerslag per seizoen
In de zomer is dat gemiddeld 225 millimeter en in de winter 208 millimeter. Voor de herfst komt het gemiddelde uit op 242 millimeter. Daarmee is dit dus inderdaad veruit het natste seizoen.
Het jaar 2023 gaat met nog ruim een week te gaan al de boeken in als het natste jaar ooit gemeten in Nederland. Er is tot nu toe al gemiddeld 1110 millimeter regen gevallen, 1 millimeter meer dan in het vorige recordjaar 1998 gemiddeld over het hele jaar viel.
Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 11,3 °C tegen een langjarig gemiddelde van 10,7 °C was oktober vrij zacht. De maand begon herfstachtig met veel wind en neerslag onder invloed van diverse lagedrukgebieden in onze omgeving.
Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm.
Waardes boven de 50 millimeter in een uur en 100 millimeter in een dag (twee keer zoveel als de laagste hoeveelheid voor een 'hoosbui' en 'een dag met zware neerslag') zijn voor het Nederlandse klimaat redelijk extreem; ze komen ongeveer één keer per eeuw of iets vaker voor wanneer men zich op een 'vaste locatie' in ...
De hoeveelheid gevallen regenwater wordt gemeten in een pluviometer of regenmeter. De eenheden worden uitgedrukt in millimeter of liter/m². In de meeste streken van ons land valt er maandelijks gemiddeld 70 mm (of l/m²) neerslag.
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel.
Het gemiddeld aantal dagen met een neerslag van meer dan 20 mm varieert sterk van jaar tot jaar: van 1,1 dag per jaar (in 1921) tot aan 7,5 dagen per jaar (in 1998). De trend in de jaarlijkse data vertoont een sterke, statistisch significante stijging, van 2,6 dagen in 1910 naar 4,7 in 2022.
In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn.
Vrijwel de hele maand nat
Op de meeste dagen viel er gemiddeld zo'n 3 tot 6 mm per dag, op 8, 14, 18 en 28 november viel er landelijk gemiddeld meer dan 10 mm. Gemiddeld regende het deze maand op 26 van de 30 dagen, normaal zijn dat er ongeveer 19.
In de nieuwe normaal is de zon gemiddeld zestien uur vaker te zien. Wat neerslag betreft valt gemiddeld 82 millimeter. In de kustgebieden valt de meeste regen.
De maand november is over het algemeen ook een tamelijk natte maand, het regent immers gemiddeld twee dagen op drie. De normale neerslagtotalen liggen tussen 60 en 120 mm, naargelang van de plaats.
Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.
Niet alleen valt gemiddeld gesproken in april weinig regen, ook is de regen die valt vaak maar van korte duur. In de zomermaanden neemt de kans op een nat pak ook af, maar als het regent, zijn het vaker plensbuien en ben je sneller doorweekt dan in april. April is traditiegetrouw de maand waarin het het droogst is.
Of de winnaar nou blij is of niet om deze competitie te winnen: in het Indiase Meghalaya liggen de twee gehuchten met de meeste regen op aarde. Goede reis! Officieel is het gehucht Mawsynram in Meghalaya, India, de plek waar jaarlijks de meeste regen valt.