De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25).
Rauw hondenvoer bevat veelal alleen maar dierlijke grondstoffen, waarbij diverse organen en spiervlees als erg smakelijk worden ervaren. Vers vlees vormt dus een goed alternatief voor kieskeurige honden die bijvoorbeeld hun brokken slecht eten of last hebben van verteringsproblemen.
Met uitzondering van varkensvlees mag je hond alle soorten vlees rauw eten, zolang het maar vers, koel bewaard en hygiënisch bereid is is. Geef de voorkeur aan mager en onbewerkt vlees. Bereid vlees zoals gehakt en charcuterie bevat al snel teveel vetten en zouten, waardoor je hond te zwaar en zelfs ziek kan worden.
Is gehakt eten gevaarlijk voor een hond? Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.
TotalCare Super Compleet is een vers diepvriesvlees speciaal ontwikkeld om in de natuurlijke behoeften van je hond te voorzien. Puur vlees, granen en groenten, oliën en vetten, aangevuld met natuurlijke vitaminen en mineralen maken dit een gezonde maaltijd voor iedere hond.
Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.
In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25). Dit kun je over twee momenten verspreiden. Dus 375 gram in de ochtend en 375 gram in de avond.
KVV staat voor Kant-en-klaar Vers Vlees en BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food, ook wel bekend als Bones And Raw Food. De naam zegt het al, wanneer je je hond BARF voert, voer je rauw vlees. Het voeren van BARF en KVV kennen zowel voor- als nadelen.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Hier zijn de meningen over verdeeld, maar als je je hond af en toe een vers stuk biefstuk geeft is dit geen enkel probleem. Je kunt er ook voor kiezen om het eerst te bakken. Rauw vlees heeft als kracht dat het versterking biedt aan het immuunsysteem van je hond.
De voordelen van rauw vlees voeding voor huisdieren
Rauw vlees bevat “goede bacteriën” (probiotica) welke ervoor zorgen dat de hond of kat een betere weerstand opbouwt. Rauw vlees bevat géén conserveringsmiddelen, chemische toevoegingen, smaak- geur of kleurstoffen.
Honden zijn carnivoren en horen dan ook voeding te krijgen die past bij het verteringstelsel van een carnivoor. Voer daarom complete BARF menu bestaande uit orgaanvlees, spiervlees, vuile pens en bevleesde botten. Runderhart past daarom prima in het rauw voer menu dat u samenstelt voor de hond.
Als je hond zijn brokken niet wil eten kun je als eerste gewoon eens proberen de brokken wat aan te mengen met lauwwarm water. De geur komt dan meer vrij. Het voordeel is ook dat je hond direct wat meer vocht krijgt. Voor het gebit van je hond kan dit wel minder goed wanneer je dit altijd zo zou geven.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.
Je kunt bijna alle groentes voeren, alleen ui en prei wordt afgeraden, omdat daar stofjes inzitten die rode bloedcellen kunnen afbreken. Sommige honden zijn gevoelig voor groenten uit de nachtschadefamilie, dit zijn aardappelen, paprika, tomaat en aubergine.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Rijst is een voedingsstof die behoort tot de granen. Rijst is op zich niet slecht voor een hond maar evenals de overige granen moet deze wel ontsloten zijn. Bovendien is witte rijst een snelle koolhydraat die er dus voor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel van de hond in een piek omhoog gaat.