Nederland heeft in totaal drie Patriot-luchtafweersystemen. Een vierde Patriot is er als reserve. Het systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen en ballistische en kruisraketten neerhalen van een hoogte tot 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer.
Hoeveel toestellen heeft Nederland en kunnen we die zomaar missen? Van de 213 F-16's die Nederland begin jaren 90 had, zijn er nu nog 42 over. Van die 42 heeft Nederland er 24 actief in gebruik. De overige achttien staan in hangars.
Nederland koopt voor ruim 500 miljoen euro het Israëlische Puls-systeem. Dat is eerder beschikbaar en kan op termijn Europese raketten afschieten. Dat Nederland voor het eerst in bijna twee decennia weer raketartillerie aanschaft, maakte het kabinet vorig jaar oktober al bekend.
Zo had defensie ooit ongeveer 200 jachtvliegtuigen, nu zijn dat er 63. Van de pakweg 900 tanks hebben we er nog 18 over.
Ons land stopte met het gebruik van eigen tanks in 2011 als onderdeel van een bezuinigingsronde, een beslissing die direct kritiek ontving vanuit het leger. Brigadegeneraal Timmermans vindt dan ook dat de huidige lease van Duitse tanks niet voldoende is: "We moeten ze dus zelf in de garage hebben staan."
Duits/Nederlandse samenwerking
Inmiddels beschikt 43 Gemechaniseerde Brigade met het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon weer over de Leopard 2 A6-gevechtstank. Binnen deze eenheid werken Duitse en Nederlandse militairen volledig geïntegreerd samen: een unieke constructie binnen de NAVO.
Dan Rusland. Na jaren van verslonzing is er weer stevig geïnvesteerd in de modernisering van het leger. Naast de ruim 800 duizend actieve militairen heeft Rusland bijna 3000 tanks, meer dan 1000 jachtvliegtuigen en 32 gevechtsschepen. Met kernwapens lopen ze voorop, met bijna 7300 stuks.
Leopards zijn ontworpen om doorbraken te forceren en tegenstanders verrassend in de flank aan te vallen. Maar ze zijn ook duur: 60 tanks operationeel houden kost 90 miljoen euro per jaar. Dat bedrag komt bij de aanschafprijs van een paar miljoen euro per stuk.
Vanaf 2021 ondergaan 325 van de oorspronkelijke 365 exemplaren een midlife update. 18 voertuigen (de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 345 in gebruik.
In 1987 werd in de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie een doorbraak bereikt. Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
In totaal kan Oekraïne nu beschikken over 34 HIMARS-systemen en minstens twaalf M270 MLRS'en (Multiple Launcher Rocket System).
€73.60 of 49500 pt.
4 F-35's zijn vanaf vandaag op Vliegbasis Volkel gestationeerd. De luchtmacht beschikt inmiddels over 26 van deze ...
De F-15 staat bekend als het werkpaard van de Amerikaanse luchtmacht. Nederland heeft geen F-15's, op luchtmachtbasis Leeuwarden staan wel enkele operationele F-16's gestationeerd.
In 2021 beschikte de Duitse luchtmacht over 242 gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter en Tornado. Er stonden nog 37 Eurofighters in bestelling. Verder waren er zeven tank- en 31 transporttoestellen.
De Duitse landstrijdkrachten hebben in totaal 2350 Leopard 2 tanks gebruikt in alle versies. Na de Koude Oorlog is een groot aantal tanks aan diverse landen verkocht, al dan niet gemoderniseerd. Op dit moment (2012) zijn er nog 417 operationeel in dienst bij de Bundeswehr.
Er is al veel inkt gevloeid over de Leopard 2-tanks, de 'beste tanks ter wereld', maar ook Rusland sloeg aan het moderniseren. De T-90M Proryv 3-tank is het beste dat de Russen momenteel in huis hebben.
Nederland heeft weliswaar een sterker leger, maar België heeft – gezien de ligging van Antwerpen – meer troepen bij de grens, en kan daardoor sneller toeslaan, verwacht Binkov.
Demissionair premier Rutte heeft op een persconferentie met president Zelensky bevestigd dat Nederland en Denemarken F-16-jachtvliegtuigen gaan leveren aan Oekraïne. Nederland heeft momenteel 42 van deze straaljagers, maar het is nog onduidelijk hoeveel er daarvan naar Kyiv zullen gaan.
In totaal doen er 37 helikopters en ruim 1.000 militairen mee. Defensie levert Apache-gevechtshelikopters, Cougar-transporthelikopters en Chinook-transporthelikopters. De Amerikanen komen onder meer met Black Hawks, terwijl de Polen hun MI-8 en MI-17-transporthelikopters hebben overgevlogen.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3. Suriname staat op een na onderaan.
Kijk je naar Europa, dan staat Rusland bovenaan met een tweede positie op de ranglijst, na de VS. Dit ondanks de grote moeilijkheden die het Russische leger ondervindt in de oorlog in Oekraïne. Na Rusland wordt de Britse krijgsmacht gezien als het sterkste leger in Europa, met een vijfde positie op de ranglijst.
Oekraïne: Tenminste 12 T-90A, 1 T-90AK, 1 T-90S en 2 T-90M zijn buitgemaakt tijdens de Russische invasie van Oekraïne sinds 2022. Een onbekend aantal van deze tanks is in dienst genomen door de Oekraïense krijgsmacht. Rusland: 417 T-90/T-90A en T-90M in dienst.