Deze bedraagt maximaal 0,21 mg/l uitgeademde lucht bij een ademtest, wat gelijk staat aan maximaal 0,5 promille in het bloed gemeten (artikel 34, §1, Wegverkeerswet).
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Deze bedraagt maximaal 0,21 mg/l uitgeademde lucht bij een ademtest, wat gelijk staat aan maximaal 0,5 promille in het bloed gemeten (artikel 34, §1, Wegverkeerswet).
'Je lever breekt ongeveer één standaardglas af per 90 minuten. Tien pintjes gedronken? Dan kan het tot 15 uur duren vooraleer je lichaam alle alcohol volledig heeft afgebroken. Na een zware avond kan je dus ook 's ochtends zeker nog positief blazen', waarschuwt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven.
Volgens Noijen is het om het even. „In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.”
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
De afbraak van alcohol kan helaas niet versneld worden. Niet door koffie, niet door veel bewegen, niet door een koude douche en niet door een wandeling in de frisse lucht en ook niet door vitamines. Alcohol wordt afgebroken door de lever. De lever doet 1 tot 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.
Na één glas heeft een man van 75kg ongeveer 0.2 promille in zijn bloed, bij een vrouw van 60kg is dit ongeveer 0.3 promille!
In een flesje Radler zit ongeveer 5 gram alcohol (0,3 l * 0,02 * 0,8 g/l).
Ben je een ervaren bestuurder en heb je je rijbewijs langer dan 5 jaar? Dan geldt er een limiet van 0,5 promille. Dit zijn ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur voor mannen. Bij vrouwen is dit iets minder dan 2 glazen, ongeveer 1,5 glas alcohol.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op verschillende soorten kanker hebben. Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan een kwartiertje uitstel vragen, dat is zo voorzien in de wet. “Dat kan helpen vermijden dat de mondalcohol een vertekend beeld geeft. Alcohol lost op in het speeksel.
In het slechtste scenario verschijnt er een 'P' op het toestel, dan test je namelijk positief, wat wil zeggen dat je een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l hebt.
Gegiste dranken worden pas beschouwd als sterkedrank als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol bevatten. Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of de drank extra te laten gisten.
Eerst en vooral: je mag een bloed- of ademtest nooit weigeren. Als je het toch doet, dan wordt de test sowieso als positief beschouwd. Je riskeert in dat geval een boete voor alcoholintoxicatie én een boete voor de weigering op zich, die minstens 1.600 euro bedraagt en tot 16.000 euro kan oplopen.