Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. U heeft dan last van slijm of bloed in de ontlasting, pijn of jeuk bij uw anus, of een branderig of drukkend gevoel. Vaak is de stap om hiermee naar de huisarts te gaan best groot. Toch krijgt ongeveer de helft van alle mensen in Nederland wel eens last van aambeien.
Aambeien zijn onschuldig maar veel mensen hebben er in hun dagelijks leven last van. Vooral mensen boven de 50 jaar hebben aambeien. Zowel mannen als vrouwen kunnen aambeien krijgen.
Aambeien zijn zwellichamen aan de binnenkant van de anus, bij de sluitspier. Iedereen heeft ze, maar niet iedereen heeft er last van. We hebben ze nodig om vocht en ontlasting tegen te houden. Aambeien zijn echter gevoelig voor druk en kunnen vervelende pijnklachten veroorzaken.
Aambeien komen zeer vaak voor. Ongeveer 30% van de volwassenen heeft er ooit last van.
Aambeien zijn meestal onschuldig en gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Om klachten te voorkomen of aan te pakken is het belangrijkste om er voor te zorgen dat je stoelgang regelmatig is en de ontlasting zacht. Dit kun je doen door: Voldoende te drinken: minimaal 1,5 tot 2 liter per dag.
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
Blijft u last houden van aambeien, dan zijn de volgende behandelingen mogelijk: Kleine ingreep tijdens een protoscopie (onderzoek) Barron ligation (behandeling) Laserbehandeling (Laser Haemorrhoid Plastiek LHP) (behandeling)
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Aambeien zijn een vervelende aandoening waarbij de zwellichamen in de endeldarm, net boven de anus, op gaan zwellen of uit gaan puilen. Je kan hierdoor een pijnlijke, bloedende anus krijgen. Aambeien ontstaan vaak door veel en hard persen, bijvoorbeeld tijdens het poepen of tijdens de bevalling.
Duur operatie: 10 - 15 minuten. Locatie: Poliklinische OK. Bij 50% na één behandeling al goed resultaat. 2 - 3 dagen na de behandeling een onaangenaam en pijnlijk gevoel.
Aambeienzalf of -crème tegen jeuk en pijn
Kies dan voor een crème of zalf met de werkzame stof Zinkoxide. Zinkoxide zorgt ervoor dat de huidirritatie vermindert en de aambei verschrompeld. Het is belangrijk dat je de zalf of crème na elke ontlasting aanbrengt rondom de anus. Gebruik hiervoor een vingercondoom.
Ongeveer 85% procent van alle zwangere vrouwen krijgt last van aambeien. Sommigen zullen er meer last van hebben dan anderen. Schaam je niet om naar je huisarts te gaan, je bent zeker niet de enige met dit ongemak.
Er zit dan meestal een stolsel in. Als je die niet zachtjes kunt terugduwen vanwege de pijn, overleg dan met de huisarts. Die kan voorzichtig proberen de aambei voor je terug te duwen of eventueel het stolsel verwijderen door de aambei onder verdoving open te snijden."
Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit. Wanneer de aambei terug naar binnen is gedrukt, zal deze over het algemeen minder klachten geven, maar let op: dit is geen langdurige oplossing.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Aambeien kunnen steeds groter worden en opzwellen. Uiteindelijk kunnen ze buiten uw anus uitpuilen. Meestal veroorzaken aambeien bloedverlies. Het kan ook jeuk of een vervelend gevoel rond de anus geven.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
U kunt dan een ontsteking in uw huid door een schimmel krijgen. Hierdoor kan uw huid gaan jeuken. Hierdoor kunt u jeuk en pijn bij uw anus krijgen. Er kan ook wat bloed uit uw anus komen.
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
Bij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. De endeldarm stulpt meestal eerst inwendig in zichzelf en kan, in een verder gevorderd stadium, helemaal naar buiten komen. Dat kan tijdens het persen optreden, maar ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.
Het is misschien een beetje cliché maar voldoende lichaamsbeweging kan aambeien wel degelijk voorkomen. Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging hebt per dag. Wandelen en zwemmen zijn hierbij goede voorbeelden.