Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn. Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig.
Voor biologische yoghurt wordt meestal gepasteuriseerde melk gebruikt, al zijn er ook een paar biologische boerderijen die rauwe melk gebruiken voor hun yoghurt. Dat kan alleen met een onberispelijke hygiëne. De yoghurt die je in de biowinkel of supermarkt vindt, is altijd op basis van gepasteuriseerde melk.
Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas. Dat is kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen. De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis.
Producten besmet met bacteriën
Bovenstaande producten kan je wel eten als je ze verhit of als ze zijn gepasteuriseerd (zoals koemelkproducten, zoals Griekse Yoghurt). Verhitting en het pasteuriseren doodt de bacteriën.
Voor zwangeren is zuivel een belangrijke bron van calcium. Calcium is bijvoorbeeld nodig voor de opbouw van de botten van de baby. Volgens de Gezondheidsraad krijgen zwangere vrouwen, met uitzondering van vitamine D en foliumzuur, genoeg vitamines en mineralen binnen als ze eten volgens de Richtlijnen goede voeding.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.
Desserts met rauwe eieren
Desserts zoals chocolademousse, advocaat, bavarois, meringue, crème brûlée en tiramisu kunnen rauwe eieren bevatten. Eet deze alleen als ze zonder ei zijn gemaakt of als de eieren voldoende verhit zijn. Een crème brûlée kan op verschillende manieren worden bereid.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Pizza en zwanger: welke pizza's kan ik eten? Een pizza met salami, mozzarella of een sappige pizza quattro formaggi zijn dus helemaal oké tijdens de zwangerschap. Tonijn wordt daarentegen wel afgeraden.
Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Eet voeding met veel vezels erin, zoals volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, fruit, noten en peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen). Drink minstens 1,5 liter per dag en beweeg genoeg.
Zwangere vrouwen hebben dagelijks ongeveer 60 gram eiwit nodig. In een beker melk en in 30 gram rood vlees zit ongeveer 10 gram. Goede bronnen van eiwit zijn: mager vlees, gevogelte, vis, peulvruchten, bonen en linzen, noten, eieren en kaas.
Een product mag pas yoghurt heten, als de bacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus erin voorkomen. Melkproducten met andere bacteriën kunnen wel lijken op yoghurt. Omdat ze niet zo mogen heten, worden er merknamen aan gekoppeld, zoals Biogarde, Vifit, Yakult en Yomio.
Groenten: eet 200 gram warme groenten per dag aangevuld met rauwkost. Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten: eet 4 porties per dag, bij voorkeur halfvol (melk, yoghurt, pudding) in combinatie met 1 tot 2 sneden kaas. Vlees (of vleesvervangers): eet + 100 gram per dag, bij voorkeur magere soorten.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.
Je kunt zowel mozzarella van koemelk als buffelmozzarella eten tijdens de zwangerschap, zolang de melk maar is verhit, oftewel gepasteuriseerd. Hierdoor worden bacteriën, zoals de listeriabacterie, onschadelijk gemaakt.
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.
Wat is beter skyr of Griekse yoghurt? Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt.
Yoghurt en kwark
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten.Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.