De aarde is voor zeventig procent bedekt met water. 97 Procent hiervan bestaat uit zout water en slechts drie procent uit zoet water. Van deze drie procent kan de mensheid maar een derde gebruiken voor drinkwater. Dat komt omdat het grootste gedeelte vastligt in permafrost en ijs.
Hoeveel water is er op aarde? Het grootste gedeelte van de aarde bestaat uit water, er is aan het oppervlak veel meer water dan land. Ongeveer 70% van het aardoppervlak is bedekt met water.
De oceanen en zeeën nemen in totaal 72% van het oppervlak van de aarde in (~3.6 x 108 km2), waarvan de oceanen met 71% het leeuwendeel vormen. Het land (het geheel van de continenten en eilanden) maakt de rest uit.
De kaarten die daaruit voortvloeiden suggereerden dat tussen de 20 procent en 40 procent van het aardoppervlak onaangeroerd is door mensen. Denk aan gebieden waar geen menselijke nederzettingen of wegen zijn gebouwd en waar door mensen geproduceerd licht en geluid niet doordringt.
Op aarde bevindt zich een grote hoeveelheid water. Die hoeveelheid verandert niet: er komt niets bij en er gaat niets af. En dat is al miljoenen jaren zo. Wel verandert dat water steeds van toestand.
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit.
Amper 3 op de 10 Congolezen hebben zuiver drinkwater, nochtans is Congo het land met het meeste water in Afrika. Congo bestaat 60 jaar als onafhankelijk land. Een van de grote problemen van vandaag is het tekort aan drinkwater.
"Het bebouwd terrein is weliswaar heel zichtbaar, maar beslaat slechts 8 procent van de totale oppervlakte", schrijft het CBS. De rest van Nederland bestaat onder meer uit buitenwater (10 procent), binnenwater (9 procent) en wegen.
Als je alle wereldwijd geaccepteerde- en door de Verenigde Naties 'erkende' landen bij elkaar optelt, kom je uit op 195 landen.
Zo'n 24 procent van Nederland is bebouwd of bestraat. Dit betreft woningen, bedrijventerreinen, wegen, pleinen en andere infrastructuur. Ook openbaar groen zoals parken valt binnen deze categorie. Natuur of half-natuur beslaat 16 procent van de Nederlands oppervlakte.
In de Marianentrog in het westen van de Stille Oceaan ligt het 10.924 meter diepe Challenger Deep, waar de hoogste berg op aarde, de Mount Everest, makkelijk in zou passen. Het diep werd in 1951 ontdekt, en vijf keer hebben mensen gepoogd de bodem van de wereld te bereiken.
Vaak blijven hierbij diepe plassen achter, tot wel dertig meter diep. Veel plassen hebben een recreatiebestemming gekregen. Een ven is een natuurlijk ontstaan heidemeer. Een stuwmeer is een kunstmatig meer dat is ontstaan door een rivier af te dammen.
De oceaan bevat ongeveer twintig miljoen ton aan goud.
Hoewel water zelf de aarde niet kan verlaten, concludeerden onderzoekers dat hydrogen (waterstof) dat wel kan en doet. Even om op te frissen: water bestaat uit waterstofmoleculen en zuurstofmoleculen, oftewel H20.
Dit kan je niet drinken. Water waar geen of heel weinig zout in is opgelost, is zoet water. Maar 2,5 procent van al het water op de planeet is zoet. Het grootste gedeelte van dit zoete water is bevroren en niet drinkbaar.
Ons drinkwater bestaat uit een mix van water van verschillende leeftijden. Diep onder de Veluwe bevindt zich grondwater met een ouderdom tot maar liefst 20.000 jaar. Bij Hoenderloo wordt dit door waterbedrijf Vitens opgepompt. Ook in Noord-Brabant is in de diepere aardlagen oeroud water aanwezig.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
Rusland, 17.098.242 km2
Het grootste land ter wereld is… Rusland! Dit land is bijna 2 keer zo groot als Canada en ruim 400 (!) keer groter dan Nederland.
Hoeveel honderdplussers zijn er? Op 1 januari 2021 woonden er 2 125 vrouwen en 411 mannen van 100 jaar of ouder in Nederland. In de afgelopen decennia nam het aantal honderdplussers vrijwel jaarlijks toe, maar sinds enkele jaren stokt de groei rond 2 200 honderdplussers.
In 2022 telt de bevolking van Rusland 143.892.000 inwoners. In 1960 woonden er in Rusland nog 119.897.000 personen.
Gemiddeld is de waterhardheid in Nederland hard tot vrij hard (ongeveer 8 dH). Het minst harde water vind je in Friesland, Flevoland en een deel van Gelderland. Erg hard water in Nederland vind je dan weer in delen van Overijssel, Limburg en Noord-Brabant.
De droogte neemt af. Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water. Daarom wordt nu overgegaan van het niveau 'feitelijk watertekort' (niveau 2) naar 'dreigend watertekort' (niveau 1).
Tekorten aan water zijn het grootst in Afrika en het Midden-Oosten. Vooral in landen in de Golf, zoals Bahrein, Qatar, Koeweit en Saudi-Arabië is een groot watertekort. Ook in China en India heersen in toenemende mate tekorten.