In de Europese Unie ligt het recyclingpercentage nog lager. Wereldwijd is het percentage heel laag: 14 procent wordt gescheiden ingezameld en slechts 5 procent gerecycled. Een derde van het verpakkingsmateriaal wordt helemaal niet ingezameld en komt in het milieu terecht.
In Nederland ontstaat jaarlijks ongeveer 60 miljoen ton afval. Dit wordt op verschillende manieren verwerkt. Ongeveer 80% wordt gerecycled. Het composteren en vergisten van gft-afval valt onder recyclen.
Van het pmd-afval dat in de blauwe zak terechtkomt, wordt 84 procent gerecycleerd.
Onderzoekers van de organisatie Circle Economy stellen dat momenteel slechts 8,6 procent van de wereldeconomie 'circulair' genoemd mag worden. Oftewel, van de mineralen, fossiele brandstoffen, biomassa en metalen die elk jaar worden verbruikt, wordt slechts 8,6 procent hergebruikt.
Tips om afval te scheiden
35 procent van de schillen, stronken en voedselresten belandt in de vuilnisbak en wordt verbrand.
Goed gescheiden afval is makkelijker te recyclen dan afval dat niet wordt gescheiden. Ongeveer 60% van al het huishoudelijk afval wordt nu gescheiden.
Van die 8,3 miljard ton plastic is ruim 6,3 miljard ton inmiddels afval. Daarvan werd 40% gestort op vuilstortplaatsen, werd 14% verbrand en slechts 14% gerecycled. De oplettende lezer mist nog 32%. Dit percentage is nooit ingezameld en zwerft nu oneindig rond over onze planeet.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt.
Aluminium is 100% recyclebaar.
Ruim een derde van ons plastic afval gaat dus naar het buitenland voor recycling.
In Nederland ontstaat jaarlijks ongeveer 60 miljoen ton afval. Dit wordt op verschillende manieren verwerkt. Ongeveer 80% wordt gerecycled.
Behalve de plastic flessen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) die al in de oude zak hoorden, mogen nu bijna alle andere soorten plastic verpakkingen ook in de nieuwe blauwe zak. Het gaat dan bijvoorbeeld om yoghurtpotjes, folie, botervlootjes, zakjes of het plastic hoesje rond uw BRUZZ-magazine.
Ja! Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Deze chipszakken mag je sorteren in de PMD-zak.
Als we kijken naar de landen die verantwoordelijk zijn voor de grootste hoeveelheid plastic productie, staat China bovenaan de lijst. China is verantwoordelijk voor 32% van de wereldwijde productie van plastic materialen in 2021 en is daarmee veruit de grootste plasticproducent ter wereld.
Wat we verbranden, wordt allemaal hergebruikt. Alles. Zelfs de ovenwarmte gebruiken we. We vangen warmte op, we maken stoom.
In 2022 verdween gemiddeld 33,4 kilo vast voedsel in de prullenbak en 64,4 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet. Brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel worden het meest verspild.
Dit betekent dat het product volledig kan worden gebruikt als basis voor een hernieuwde grondstof.
Flessen en blikjes met statiegeld - zoals plastic PET-flessen, bierflesjes en drankblikjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen en blikjes zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat bijna 100% van de flessen en blikjes weer ingeleverd worden en er zo dus veel minder zwerfafval in het milieu terecht komt.
Kunststof verpakkingen zijn in theorie allemaal recyclebaar. Een kleine uitzondering hierop vormen verpakkingen die bijvoorbeeld gevaarlijke chemische producten hebben bevat. Deze verpakkingen worden vaak via een aparte sorteercyclus verwerkt.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit.Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen.Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Nog duurzamer dan recycling maakt upcycling van afvalstromen – waaronder bestaande stortplaatsen – een lange-termijn bron van ruwe materialen voor de industrie en vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen.
De plasticsoorten die je kunt recyclen zijn bijvoorbeeld HDPE, PET, LDPE en PP. We lichten deze soorten plastic even nader toe. HDPE (hoge-dichtheid-polyethyleen) is een van de meest recyclebare en duurzaamste kunststoffen.
Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft. In totaal spreken we over een gebied van minstens 700.000 km² tot misschien zelfs meer dan 15.000.000 km² waarin de ganse waterkolom ernstig is vervuild, vanaf het wateroppervlak tot de zeebodem.
Het is heel simpel. Je legt je afval op een band en de computer berekent om hoeveel kilo het gaat en hoeveel geld je daarvoor krijgt. Een kilo plastic levert bijvoorbeeld 25 eurocent op, een kilo oud papier 5 cent.
In 1907 maakt de Belgisch-Amerikaanse Leo Baekeland het eerste volledig synthetische plastic uit aardolie. Hij vernoemt het naar zichzelf: bakeliet. De nieuwe stof geleidt geen stroom en kan goed tegen hitte.