Soju valt onder het kopje gedistilleerde dranken. Dat mag ook wel, want het alcoholpercentage zit tussen de 20 en 45 procent. Net als Japanse sake wordt soju (meestal) gemaakt van rijst. En het is tevens kleurloos en helder.
Ze drinken om dronken te worden, niet omdat het gezellig is. Soju is daarvoor de ideale drank. Het is een destillaat gemaakt van rijst, of van zoete aardappel, met een alcoholpercentage van 20 tot 35 procent.
Wat is Soju eigenlijk? Soju is een Koreaans fenomeen dat veelal wordt gedronken als 'gezelschapsdrankje'. Het is licht van smaak en helder van kleur, dus je kunt Soju het beste vergelijken met een vodka die iets minder sterk is.
Het drinken van alcohol – en met name soju – zit zo diepgeworteld in de Koreaanse cultuur dat geen enkele viering, of het nou een blije of droevige gebeurtenis is niet compleet is zonder. Soju is goedkoop – het kost ongeveer een euro in de supermarkt – en wordt overal 24/7 verkocht.
Soju is een Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst. Aanvulling maar ook hoofdingrediënten zijn vaak tarwe, zoete aardappel, gerst en maniokwortel. Soju is helder van kleur, het alcoholpercentage varieert van 20 tot 45 procent, waarbij de 20% variant het meeste voorkomt.
Het drankje wordt vanwege zijn neutrale eigenschappen weleens beschreven als een heel zachte wodka, en dat geeft ook wel aan waarom het zo goed past bij zowel pittig als vet eten. Denk aan een stukje buikspek of kimchi. De smaak is moeilijk te beschrijven, maar complex is het zeker niet. Het drinkt juist lekker weg.
Jinro Pruimen – Soju is doordrenkt met natuurlijke pruimensmaak voor een verfrissende, zoete smaak.
Bij typische Koreaanse maaltijden wordt naast de hoofdmaaltijd een groot aantal bijgerechten (banchan) geserveerd. Dit kan variëren van 3 tot 20 bijgerechten per maaltijd. Voorbeelden zijn: rijst, soep, zeewier, groenten en 'kimchi' (gefermenteerde Chinese kool met chili en knoflook), het nationale gerecht van Korea.
Drinken in Zuid-Korea: De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee.
De heerlijke Koreaans gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst, ofwel de Koreaanse Soju is ook te koop bij Tjin's toko. Tjin's toko verkoopt verschillende soorten en smaken Soju.
Soju, vaak gedestilleerde rijstwijn uit Korea, die meer vergeleken kan worden met wodka of jenever. Shochu, uit voornamelijk Kagoshima, niet alleen gemaakt van rijst maar ook van graan en suikerriet. Ook Shochu kan worden vergeleken met wodka en jenever.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
Koreanen zijn gewend om 's ochtends al te beginnen met uitgesproken smaken, vaak bestaat het ontbijt uit rijst, rijstcake, soep en bijpassende bijgerechten (banchan) zoals kimchi, komkommersalade en rettichsalade.
Koreaans ontbijt
Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.
Fruit en koffie zijn duur
Het meeste fruit wordt geïmporteerd. Op het eiland Jeju moet je daarentegen zeker mandarijnen kopen, die worden er lokaal geteeld. Voor 10.000 Won heb je een doos vol en je vitamines binnen. Op straat kan je vaak sapjes kopen, deze kosten zo'n 5.000 Won.
Als je meer wil ondernemen en dus ook moet reizen, entre tickets moet betalen en iets luxer slaapt en eet komt je budget Zuid-Korea op zo'n ₩80.000 (€60) per dag.
Ribbetjes, van varken of rund, gebakken op een gaspit in het midden van de tafel en vergezeld van rijst en diverse bijgerechten. Betekent letterlijk zeewier rijst. Rijst met reepjes groenten, ei en ham, opgerold in zeewier en gesneden. Dit is een populaire snack bij kinderen voor tijdens de lunch.
Wil je sake graag proberen? Je kan bij Gall de junmai sake kopen! Junmai betekent puur en wil zeggen dat alle alcohol in de saké tot stand gekomen is door een natuurlijke vergisting van de rijst.
In Zuid-Korea is buigen de traditionele manier om te begroeten. Bij mannen wordt het buigen vaak ook begeleid door een handdruk. Daarbij moet de linkerhand de rechteronderarm ondersteunen. Koreaanse vrouwen schudden elkaar niet altijd de hand en zullen eerder een hoofdknikje geven dan een volle buiging.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar.
Het woord Koreaan staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.