In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv humaan immunodeficientievirus (humaan immunodeficientievirus). Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen jaren minder geworden. Dat komt door het gebruik van condooms, regelmatig testen en vroege behandeling.
Als je regelmatig seks hebt met iemand die onbehandelde hiv zou kunnen hebben: Dan is het het veiligst om elke dag 1 PrEP-pil te slikken. Doe dit elke dag op hetzelfde tijdstip.
PrEP slikken: als je seks hebt
Voor de seks: Je neemt 2 pillen tegelijk. Doe dit 24 uur tot uiterlijk 2 uur voordat je seks hebt. Schrijf op welke dag en tijd je deze 2 pillen hebt geslikt.
Op de website van de CDC staat: PrEP reaches maximum protection from HIV for receptive anal sex at about 7 days of daily use4 dus PrEP beschermt optimaal tegen hiv bij receptieve anale seks na 7 dagen dagelijks gebruik van de pil.
Samenvattend is er in diverse studies een effectiviteit van 44-86% van orale PrEP aangetoond. De meeste van deze studies hebben dagelijks PrEP onderzocht, en één intermitterende PrEP. Op één na waren deze studies placebo-gecontroleerd. Bij Afrikaanse vrouwen bleek dagelijks orale PrEP in twee studies niet effectief.
Hoe goed werkt PrEP? Er is een aantal studies gedaan naar de werking van PrEP. Bij deze studies werden mensen voor 90% en meer beschermd tegen hiv als ze hun pillen volgens schema in namen. Wel bleek dat de bescherming veel minder goed was als mensen hun pil niet volgens schema innamen.
Je gebruikt PrEP dagelijks
Neem de pil alsnog in. Ben je meer dan 12 uur te laat, sla dan de pil over en ga de volgende dag verder op het gewone tijdstip. Je hoeft dan geen 2 pillen in te nemen. In een dagelijks slikschema heeft het vergeten van 1 pil geen effect op je bescherming.
Het is een veilig én effectief medicijn. Dat is wetenschappelijk bewezen. PrEP is in Nederland verkrijgbaar op doktersrecept, en voor een beperkt aantal mensen ook via de GGD. De pillen worden in Nederland niet vergoed.
Op dit moment wordt PrEP in Nederland niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar en zijn kosten geheel voor de rekening van de gebruiker. Door deze stevige prijsverlaging kunnen nu meer mensen PrEP betalen.
Er zijn twee soorten PreEP pillen, de ene soort moet je elke dag slikken en de andere alleen rondom de seks. De bescherming van PrEP tegen een HIV-infectie ligt rond de 99%. Het bied dus geen volledige 100% bescherming, maar het risico is erg klein.
In principe kan elke arts je PrEP voorschrijven, maar het zal enkel terugbetaald worden indien het voorgeschreven is door een arts-specialist die verbonden is aan een aids-referentiecentrum. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is zo een centrum en via deze link kan je daar een afspraak maken.
PrEP is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. PrEP beschermt alleen tegen hiv en niet tegen andere soa. Gebruik daarom ook altijd een condoom.
De PEP-kuur betekent dat je gedurende een maand drie verschillende hiv-remmende medicijnen gebruikt. Het is erg belangrijk dat je de medicijnen zorgvuldig, dagelijks en op de goede tijdstippen inneemt. Twee en vier weken na het starten met de PEP-kuur kom je voor controle.
Preppen is voorbereiden op noodsituaties. Het woord “preppen” komt van het Engelse “to prepare”. Preppen is zorgen dat niet alleen jezelf maar ook je gezin en naasten goed voorbereid en veilig zijn bij verstoringen door financiële, technologische, sociale, politieke en/of ecologische gebeurtenissen.
Meal preppen wil zeggen dat je maaltijden voorbereidt voor één of meerdere dagen. Dat kan handig zijn als je weinig tijd hebt of als je gezonder wilt eten. Je kookt bijvoorbeeld op zondag voor de hele week. Het eten doe je in bakjes in de koelkast of vriezer, en je haalt er per dag uit wat je nodig hebt.
Wat kost PrEP? Momenteel kost Truvada® € 527,40 in België voor een doos met 30 tabletten. PrEP is terugbetaald onder voorwaarden en kost dan maximum € 11,90 per doos.
Gedroogd fruit behoud veel vitaminen waardoor het gezonde voeding is in tijden van nood. Vele andere voeding in tijden van crisis is arm aan vitaminen. Fruit in blik bewaard langer en is ideaal bij een mogelijke overstroming. Het beste is de helft gedroogd fruit en de helft fruit in blik.
Het opbouwen van je voorraad doe je door bij elke boodschappenronde een paar nieuwe producten te kopen. Zo groeit je voorraad langzaam aan. Hieronder vind je ter inspiratie een overzicht van een aantal basisproducten die je kunt aanschaffen. Maak voor jezelf uit wat bij jouw levensstijl en eetgewoonten past.
Ik vind het zelf fijn om 2 keer per week te preppen. In principe kan je bijna alles meal preppen.
Persoonlijke verzorging, EHBO en medicijnen
Tandpasta, zeep, tandenborstel, onderschat niet hoe belangrijk deze kunnen zijn voor je welzijn. En ook superbelangrijk: wc-papier (no shit!). Kies ook een goede EHBO-kit. Eventueel zelfs met hechtmateriaal.
Om succesvol af te vallen (of aan te komen) is het verstandig om het één en ander te plannen en je maaltijden voor te bereiden. Het zogenaamde "meal prepping".
Wanneer je PEP gebruikt is de kans kleiner dat het hiv-virus zich innestelt. Hoe sneller je begint met PEP, hoe groter de kans is dat je geen hiv krijgt. Begin het liefst binnen 2 uur, maar in elk geval binnen 72 uur na het risico.
Verschil tussen PrEP en PEP
PrEP en PEP zijn beide hiv-remmers om hiv te voorkomen. Toch is er een groot verschil: PEP is een kuur die je zo snel mogelijk start nadat je door bijvoorbeeld onveilige seks een groot risico hebt gelopen op hiv. PrEP gebruik je juist vooraf om geen risico te lopen.