In de 5 Europese fabrieken worden jaarlijks 1,2 miljard kilo aardappelen verwerkt tot 700000 ton eindproducten. Er zijn dus bijna 2x zoveel aardappelen nodig voor een kilo friet. De schil gaat eraf en er verdampt veel water tijdens het frituren. Per dag worden 12 miljoen porties friet gemaakt (1 kilo friet bevat ca.
Hoeveel gram friet per persoon? Wanneer je thuis gaat frituren kun uitgaan van ongeveer 250 gram afbakfriet per persoon en voor kinderen ongeveer 150 gram. Houdt er rekening mee dat wanneer je echte verse friet gebruikt je per persoon zo'n 125 gram friet meer nodig hebt.
Reken op 200 à 250 g aardappelen per persoon (voor puree mag dat 250 à 300 g per persoon zijn).
Ik zou rekenen op ongeveer 170-200 gram per persoon, of 68-90 kilo .
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Per dag worden 12 miljoen porties friet gemaakt (1 kilo friet bevat ca.6 porties), die in 87 landen worden verkocht.
Er zitten 384 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, bereid in hard vet, zonder zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, bereid in hard vet, zonder zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kies maar. Een zak van 5 pond Ore-Ida-friet is goed voor 27 porties .
De One Pound Rule = Zorg voor één pond eten voor elke volwassen gast (exclusief dessert of drankjes). Als u kinderen heeft die uw evenement bijwonen, halveer dit aantal dan. Geef ongeveer een half pond eten per kind.
En de frietjes? Voor een doorsnee portie weeg je 250 gram ongebakken frietjes af per persoon. Dat is dus opnieuw een kilo voor vier personen.
Mega XXL frituurpan heeft de grootste inhoud onder de Tefal friteuses. Hiermee kun je in één keer 2 kg frietjes bakken: ideaal voor grote gezinnen (tot 8 personen). Het design is modern: zilvergrijs en wit met een glanzende metalen knop om het deksel te openen.
Mik dan op 250 gram ongekookte aardappelen per persoon. Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen. Voor een kleine eter zet je in op 200 gram.
De juiste aardappel
Voor de lekkerste friet neem je iets bloemige aardappels zoals bintje, agria, désirée, première of santé. Deze hebben de juiste verhouding zetmeel en vocht om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen.
Minder belangrijk zijn zaken als het oppervlak van de frieten of het type olie dat gebruikt wordt om ze te bakken. Het ministerie van Landbouw geeft een portie frieten aan als drie ons, wat neerkomt op 12 tot 15 individuele aardappelstaafjes , of ongeveer 140 calorieën.
Voor zes personen heb je dus rond een kilo patat nodig. Iets minder voor kleine, iets meer voor grote eters. Hou er wel rekening mee dat je niet meer dan twee-drie porties tegelijk in de pan moet gooien, anders wordt het patat koken, en da's niet alleen niet lekker, het is ook niet zo gezond.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Snijd de aardappelen van tevoren (dus voordat je naar je werk gaat) en bewaar ze dan een dag ondergedompeld in water, afgedekt, in de koelkast. Zo voorkom je dat ze bruin worden. Ze zijn klaar om te koken als je thuiskomt.
Het gewicht van friet in een bakje van een snackbar varieert meestal tussen de 100 en 200 gram.
Pak een voedselweegschaal en een vel bakpapier en breng de voltooide bestelling over naar de weegschaal en weeg wat u de klant geeft. Uw 6-7 ounces kunnen in werkelijkheid 8-10 ounces zijn als de borden erg groot zijn . Uw werknemers zullen op dit punt op de klant letten en ervoor zorgen dat ze tevreden zijn.
De kleinste reguliere portie die is geregistreerd is 4-6oz . Chipporties zagen een nog grotere variatie. Terwijl de gemiddelde grootte voor een reguliere portie chips 10oz is, komt de grootste uit op maar liefst 20oz van een chippy in Nottingham.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Volgens een zelfverklaard personeelslid bij McDonald's bestaat de mand met friet uit twee middelgrote bestellingen, die elk ongeveer vier ons aan friet bevatten. Omgekeerd, een grote bestelling bevat zes ons aan friet, waardoor de mand twee ons groter is.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.