Het is gebruikelijk om maximaal negen KID-behandelingen uit te voeren. Als u dat wilt, kan het behandeltraject worden vervolgd met een ICSI-behandeling met donorzaad. Omdat er voor ICSI-behandeling minder zaad nodig is dan voor een IVF-behandeling, wordt er bij donorzaad altijd gekozen voor een ICSI-behandeling.
Bij kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) wordt sperma uit de spermabank bij de vrouw ingebracht (geïnsemineerd). De inseminatie met donorzaad moet plaatsvinden op de meest vruchtbare dag van de cyclus (rondom de eisprong of ovulatie).
De kans dat een IUI-behandeling tot een zwangerschap leidt, ligt tussen de 6-10% per behandeling. Als alle behandelingen samen worden genomen, ontstaat bij 20-30% van de paren die met IUI-behandeling starten een zwangerschap.
KID: kunstmatige inseminatie met donorzaad Indien een partner ontbreekt of de partner onvruchtbaar is, is KID een uitkomst. Hierbij wordt een rietje met donorzaad geïnsemineerd wanneer de vrouw op haar vruchtbaarst is. De spermadonor kan iemand uit de omgeving zijn, maar kan ook via de donorbank worden geregeld.
Resultaten. De slaagkans hangt af van meerdere factoren, onder meer de leeftijd van de vrouw en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. De kans op een zwangerschap bedraagt gemiddeld 10% per cyclus. De meeste zwangerschappen vallen voor tijdens de eerste 3 behandelingen.
Soms is opname in het ziekenhuis nodig. Als er te veel eiblaasjes zijn gegroeid, raadt de arts u af om zwanger te raken. Dan zal de IUI niet doorgaan en krijgt u het advies om geen gemeenschap te hebben. Van de hormonen die gebruikt worden bij IUI is geen verhoogd risico op het ontstaan van kanker bekend.
Ook voor IVF moet er minstens 1 miljoen zaadcellen per ml gevonden worden, waarvan er minimaal 500.000 goed progressief bewegende zaadcellen overblijven na het opwerken van het zaad. In het laboratorium worden eicel(len) en zaadcellen in een kweekschaaltje bij elkaar gedaan, waarna bevruchting kan optreden.
De kans dat bevruchting door middel van inseminatie lukt, is gemiddeld per inseminatie ongeveer 10 tot 15%. Uiteindelijk zal ongeveer 70% van de behandelde vrouwen zwanger raken door middel van inseminatie met donorzaad (KID).
Krijg ik een vergoeding? Ja, u krijgt een vergoeding als tegemoetkoming van de gemaakte onkosten. De wettelijk vastgestelde onkostenvergoeding bedraagt 50 euro per donatie.
Alleenstaande vrouwen met een kinderwens, lesbische koppels of heteroseksuele koppels waarbij de man onvruchtbaar is, kunnen kiezen voor kunstmatige inseminatie met donorsperma. Bij donorinseminatie maak je altijd gebruik van ingevroren sperma uit de spermabank.
Na de inseminatie moeten de zaadcellen een weg van 12 tot 17 cm afleggen, van de baarmoedermond, via de baarmoederhals en de baarmoeder naar de eileiders, waar de bevruchting plaatsvindt. Voor deze weg hebben de zaadcellen ongeveer 5 minuten nodig.
Borsten die al dan niet gevoeliger of groter zijn, een steekje hier een pijntje daar, veranderd reukvermogen, trek in bepaald eten of koffie die ineens juist niet meer smaakt. Zó graag wil je bevestiging dat zich in je buik het Grote Wonder voltrekt, dat je van alles gaat voelen.
Bij een IVF/ICSI-behandeling in het Voortplantingscentrum LUMC is de kans dat er een kind geboren wordt de laatste jaren ongeveer 35% per gestarte poging. De kans op een tweelingzwangerschap is rond de 5%. Van alle paren die we behandeld hebben, heeft 60% inmiddels één of meerdere kinderen.
Kosten van de KID behandeling:
De overheid zal dit in plaats daarvan de komende jaren vanuit een subsidie vergoeden. Omdat er geen eigen risico afspraken hierover zijn, moeten patiënten 192,50 Euro zelf bekostigen voor het fertiliteitsonderzoek.
IUI is een eenvoudige en pijnloze techniek, die slechts enkele minuten duurt, waarbij zowel sperma van de partner als donorsperma gebruikt kan worden. Als het om sperma van de partner gaat, is de reden voor de behandeling vaak verminderde zaadkwaliteit of een te laag aantal zaadcellen.
U insemineert om de dag. Voor een regelmatige cyclus van bijvoorbeeld 28 dagen, insemineert u op de volgende dagen: de 11e dag, de 13e dag en de 15e dag. U insemineert dus 3 keer per cyclus. Indien u een onregelmatigere cyclus heeft dan bespreekt u met uw behandelaar de dagen waarop u insemineert en de frequentie.
U bent 18 tot 45 jaar oud. U bent in lichamelijk goede conditie en heeft geen HIV, hepatitis B/C of andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Er komen, voor zover u weet, geen erfelijke aandoeningen in uw familie voor. U bent bereid circa 1 à 2 jaar op regelmatige basis sperma te doneren.
Een bekende donor doneert zijn sperma niet 'anoniem' in een ziekenhuis. Hierdoor is er geen controle op hoeveel kinderen er verwekt zijn met sperma van deze donor. Bij een bekende donor is er daarom eigenlijk geen maximum op het aantal kinderen dat hij mag verwekken.
Sinds de komst van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (2002) is bij ons fertiliteitslaboratorium de anonimiteit van nieuwe spermadonoren opgeheven. Dat wil zeggen dat het niet meer mogelijk is om anoniem sperma te doneren.
Bij Cryos of European Sperm Bank in Denemarken heeft u de mogelijkheid om sperma van een donor te kopen. Deze spermabank voldoet aan alle in Europa geldende richtlijnen. U kunt op de site kijken (www.cryos.com of www.europeanspermbank.com) en zelf uw donor selecteren.
Ongeveer 1 op de 10 behandelingen resulteert in een doorgaande zwangerschap. De resultaten van IUI lijken ten opzichte van IVF/ICSI erg laag te liggen. Toch is IUI vaak een goede optie, omdat het veel eenvoudiger is dan IVF/ICSI en omdat het binnen enkele maanden vaker achter elkaar kan worden uitgevoerd.
Dan biedt kunstmatige inseminatie mogelijk uitkomst. Bij kunstmatige inseminatie worden een eicel en zaadcel kunstmatig bij elkaar gebracht. Kunstmatige inseminatie is een veelgebruikte methode bij onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid van de man, lesbische stellen of alleenstaande vrouwen.
Mannen zijn bijna nooit helemaal onvruchtbaar, maar zijn minder vruchtbaar (subfertiliteit). Bij ongeveer 30% van de paren die niet zwanger worden, komt dat door een verminderde vruchtbaarheid van de man. Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.
Als u vijftien dagen na de inseminatie nog niet bent gaan menstrueren, is de kans groot dat u zwanger bent. U mag dan zelf een zwangerschapstest doen. Wanneer u gaat menstrueren, is de behandeling helaas niet gelukt.
Om de beste opbrengst aan sperma te krijgen kan het verstandig te zijn om gedurende twee dagen voor de IUI geen zaadlozing te hebben.