Voor een goede balans in het aquarium geldt: niet te veel planten, maar ook niet te weinig. Hoeveel dan precies? Dat hangt af van het gehele aquarium. Er wordt altijd geadviseerd om minimaal 1 plant per 10 liter te houden.
Hoeveel kun je er planten? Als er te veel planten in de kom gezet zijn, kan de openheid en kalmte snel verloren raken en voelt het aquarium al snel te druk aan. Hiervoor kun je de volgende vuistregel hanteren: Lengte (in cm) x breedte (in cm) gedeeld door 50.
Afhankelijk van hoeveel planten en licht je in je aquarium hebt, voeg je wekelijks, meermaals per week of dagelijks aquariumbemesting toe. Wat voor jou het gemakkelijkste werkt dus.
Zoals de wereld planten nodig heeft om leven mogelijk te maken, zo heeft een aquarium ook aquariumplanten nodig. In een aquarium zorgt een gezond plantenbestand voor het juiste evenwicht. Een juist evenwicht zorgt ervoor dat algen geen kans maken en dat je aquariumbewoners gezond blijven.
Het is zeker mogelijk dat er te veel planten in een aquarium zitten. De oorzaak hiervan is te weinig plantenvoeding en CO2. Bij te veel planten is er te weinig plantenvoeding en CO2 om alle planten te voorzien, waardoor algen hun kans grijpen en snel zullen groeien.
De bekendste soorten zijn Javavaren, Anubias, Bucephelandra en mossen. Deze planten noemt men ook wel epifytische planten. Deze planten halen hun voedingstoffen voornamelijk uit het water (of regen). Veel beginners planten deze soorten in de bodem waarna ze snel zullen aftakelen.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Daardoor moet de populatie “goede” bacteriën eerst weer opgebouwd worden. De witte waas in het aquarium is eigenlijk een explosie van bacteriën. Gelukkig is dit niet schadelijk en op te lossen door snel groeiende aquariumplanten zoals Waterpest, Cabomba Valisneria of Hoornblad te plaatsen en die hard te laten groeien.
Zorg dan voor de juiste plantenvoeding. Het gemakkelijkste is elke week (of desnoods elke maand) wat plantenvoeding in je aquarium toevoegen. Zelf gebruik ik deze aquariumplanten voeding en als je moeilijk groeiende planten hebt, deze vloeibare CO2. Werkt supergoed!
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Zuurstof in je aquarium is van levensbelang. Je vissen en planten kunnen niet leven zonder zuurstof, maar ook de bacteriën in je aquarium kunnen hun belangrijke werk niet doen, als er niet voldoende zuurstof aanwezig is.In sommige aquaria is minder zuurstof aanwezig.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Waterpest hoeft niet per ce in de bodem van je aquarium of vijver te staan. Hij zal zich wel wortelen in de bodem maar van een echte wortelstok is geen sprake. Je ziet eerder kleine en korte worteltjes. Laat je Waterpest drijven, dan zullen er wel langere wortels ontstaan die voedingsstoffen uit het water onttrekken.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Je kunt het beste zo'n 2 – 3 weken wachten voordat je de eerste vissen toevoegt aan je aquarium. Je kunt de bacteriecultuur in je aquarium opstarten door Safestart te gebruiken. Het is daarentegen ook belangrijk om je leidingwater visvriendelijk te maken.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Kun je kraanwater toevoegen aan het aquarium? Als je kraanwater aan je aquarium wil toevoegen, moet je waterconditioner gebruiken. Chloor en zware metalen in ons water zijn in hogere concentraties gevaarlijk voor vissen. Een goede waterverbeteraar zal deze concentraties grotendeels neutraliseren.
Voor het schoonmaken van grind kun je een aquariumstofzuiger gebruiken. Spoel het opgevangen grind uit en gooi het vervolgens terug in het aquarium. Is het grind in je aquarium erg vuil? Dan kun je er na het zuigen voor kiezen om wat nieuw grind eroverheen te doen.
Anubias Nana
De Anubias soort is door de jaren heen erg bekend geworden en met goede redenen. Het is een sterke plant, de bladeren voelen bijna net zo hard als plastic en de plant kan bijna in ieder aquarium gehouden worden.
Conclusie. Vissen hebben meer nodig dan alleen een bak met water, zij hebben behoefte aan zuurstof, schoon water, een natuurlijke leefomgeving en een schuilplaats. Aan al deze zaken draagt een plant bij.