Het is vastgesteld wanneer een motor licht of zwaar is. Een lichte motor gaat tot een vermogen van 11 kw waar een middelzware motor tot 35 kw gaat. Zware motor zijn alle motoren boven de 35 kw.
Het motorrijbewijs A valt onder de 'zware' motoren. Hierbij mag er met onbeperkt vermogen gereden worden.
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden.
Hoeveel pk heeft een gemiddelde auto? De motor van een gemiddelde stadsauto heeft zo'n 75 pk, terwijl een gezinsauto rond de 150 pk zit.
Grofweg zijn dit motoren tussen de 600 en maximaal 1000cc met vermogens tussen de 60 en 120 pk. Nog goed te handelen voor iedere rijder, nog best zuinig in het benzineverbruik en de prijskaartjes zijn stukken minder dan de grote broertjes uit het topsegment.
Het gaat dan vooral om 300cc-motoren met een vermogen van zo'n 25 tot 30 pk. Daarmee kun je in feite alles doen: stadsverkeer en ritten op de snelweg. Een kruissnelheid van 110 km/uur is gemakkelijk haalbaar. Door het geringe gewicht zijn ze ook wendbaar.
Ervaren motorrijders beweren dat een motor met een gewicht van rond de 200 kilo minimaal 100 pk moet hebben voor een fijne rijervaring. Een motor met veel pk is leuk om verschillende redenen. Meer pk's betekent meer vermogen en betere prestaties. Met meer paardenkracht kun je sneller en soepeler accelereren.
De aangegeven paardenkracht (pk) van motoren geven aan hoeveel werk er kan worden verzet door dat koppel in een bepaalde tijd. Je zal ook wel eens de opmerking 'paardenkrachten verkopen auto's, maar met het koppel win je de race' gehoord hebben.
Wat zegt PK over een auto? Het zal inmiddels duidelijk zijn dat PK iets zegt over het vermogen en de snelheid van een auto. Zo beschikt de motor van een gemiddelde stadsauto over zo'n 75 PK. Een gezinsauto heeft veelal rond de 150 PK aan vermogen.
De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs.
1. Rapom V8 (2007) Niet meteen de meest dynamische motor, maar opvallen voor je lokale kroeg en opscheppen aan de toog kan je er zeker mee. De 8,2 liter grote V8 produceert 1.000 pk en drijft 454 kilogram aan.
Met de 95 pk versie is prima mee te komen, maar de 115 pk versie maakt de Arona net wat levendiger als u vlot wilt rijden, en rustiger bij normaal tempo. Het gaat allemaal wat gemakkelijker. Naast 25 pk vermogen is ook het koppel van de motor hoger terwijl dat bij een lager toerental beschikbaar is.
De Rocket 3 van Triumph is 's werelds sterkste in serie gebouwde motorfiets. Het voertuig is niet alleen zo sterk als een buffel, maar ziet er ook zo uit. Met een cilinderinhoud van 2500 cc is de motor groter dan die van de meeste auto's.
Zonder koppel zouden er namelijk geen paardenkrachten zijn. Wat vooral belangrijk is om te weten is dat de draaiende kracht die door de motor wordt opgewekt het koppel is, en dat het aantal PK van de motor aangeeft hoeveel werk er kan worden verricht door dat koppel binnen een bepaalde tijd.
Mensen kunnen volgens Meijer in een piekperiode tussen de 700 (normale mensen) en 2.000 (topsporters) watt leveren. Vervolgens is het omrekenen: 736 watt is 1 pk. Dat betekent dat een mens in korte tijd tussen de 0,9 en 2,7 pk kan leveren.
Simpel uitgedrukt is de fiscale paardenkracht een maatstaf van de kracht van de motor. Meer bepaald de cilinderinhoud, uitgedrukt in cm³ of aantal kilowatt (kW). Een voorbeeld: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Een auto met een cilinderinhoud van 1600cc heeft dus 8 fiscale PK.
Met uw inschatting van minimaal 150 pk en minimaal 200 Newtonmeter zit u aan de goede kant van de streep. Méér vermogen en koppel is uiteraard prettig en comfortabel. Er zijn ook driecilinders die een dergelijk vermogen en koppel leveren. Het is gunstig als het maximum koppel bij een laag toerental wordt bereikt.
Met een 1.0 kom je prima met het verkeer mee, zowel in de stad als op de snelweg. zeg ook niet dat je het niet kan doen, zeg alleen dat het makkelijker is.
De topsnelheid ligt zo rond de 143km/uur, dus bij een vlakke weg zal 130 geen probleem zijn.
In werkelijkheid is het maximale vermogen van een gemiddeld fit paard dus niet gelijk aan 1 pk, maar wel ergens tussen de 12 en 14,9 pk.
De paardenkracht werd ook gedefinieerd als het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen (dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde, oftewel 3,6 kilometer per uur).
Voor veel snelweggebruik is een motor van 1000 cc of meer aan te raden. Is er sprake van gemengd gebruik (stad, snelweg, buitenweg), dan is een middenklasser (300 tot 750 cc) een optie. Ze zijn wendbaar in het stadsverkeer en kunnen goed mee op de snelweg als er geen file is.