Masala Chai oftewel Chai of Chai thee is een thee uit India gemaakt van een kruidenmix, zwarte thee en melk. De gebruikte kruiden hiervoor bestaan meestal uit kaneel, gember, kruidnagel, kardemom en peper. Je kunt deze eventueel nog aanvullen met andere kruiden.
Vaak is de basis van de chai latte zwarte thee, melk en water. Kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat en venkel worden toegevoegd om de chai die typische kruidige smaak te geven.
Doe 4 scheppen poeder in een hoog glas. Daarbij schenk je 200 ml koude of opgeklopte melk. Eventueel een ijsblokje toevoegen. En klaar is je iced chai latte.
Chai is echt niet gezonder dan een cappuccino of een gewone kop thee. Het bevat net als gewone thee een fractie van de cafeïne van een kop koffie. Maar het is natuurlijk wel een lekkere manier om te voldoen aan de richtlijn die de Gezondheidsraad onlangs stelde: drink drie tot vijf koppen thee per dag.
Andere porties: 1 eenheid van 30 ml - 8kcal, 1 portie - 135kcal, 1 kop - 67kcal, Andere porties: 1 kop - 357kcal, 100 g - 170kcal, 1 oz - 48kcal, meer...
Chai Latte heeft een heerlijk zoete smaak (iedereen vindt het lekker), gecombineerd met het pittige van de specerijen. De thee en de specerijen werken detoxing, kalmerend en weerstand versterkend.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur. Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Chai tea latte is een Indiaas drankje gemaakt van thee en hete melk. Chai betekent in het Indiaas thee en Latte is melk. Dus eigenlijk zou je ook het ook Chai latte kunnen noemen. Maar in Nederland kennen we het als Chai tea.
Een Chai Latte heeft een gemiddelde kostprijs van ongeveer € 0,45 euro per glas (incl. melk) en een verkoopprijs tussen de € 2,60 euro en € 4,50 euro.
Chai is in onder meer India, Afghanistan, Pakistan, Iran, Armenië, Rusland, Albanië, Roemenië, Turkije en Arabische landen het woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om een pittige Indiase kruidenthee (masala chai in het Indiaas), of Afghaanse groene thee aan te duiden.
De thee wordt dan bitterder, waardoor een scheut melk de smaak neutraliseert. Er is zelfs discussie over of het beter is voor de smaak om de melk voor- of na het inschenken van de thee aan het kopje toe te voegen. Ook in Nederland kiest men soms voor een scheut melk, om zo de thee minder sterk te maken.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Gebruik gekoelde melk
Laat een pak langhoudbare melk eerst afkoelen in de koelkast. Wanneer de melk goed koud is, schuimt deze veel beter. Het is een veelgemaakte fout dat koffieliefhebbers eerst de melk warm maken en dan gaan kloppen.
Latte macchiato
Melkschuim: 18 sec. Warme melk: 4 sec.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Welke soorten thee kunt u met melk mengen? In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
Chai latte is een kruidige drank die veel gedronken wordt in Zuid Azië, waar het letterlijk 'gemengde kruiden thee' betekent. Hoewel er geen vaste chai blend bestaat, bevat een recept voor een chai latte een sterke theesoort, melk, verse kruiden en specerijen. Ook heeft het vaak een zoete smaak.
Flesjes water kosten bij Starbucks al snel 2 euro. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het geen probleem is om aan de barista een glaasje kraanwater te vragen. Als je dat niet zou doen en om de dag naar de Starbucks gaat, kost dat je dat gauw 300 euro euro op jaarbasis.