Dus een 1,5 pk (1100 Watt) compressor kan een generator nodig hebben die rond de 5500 Watt kan leveren.
kW naar PK omrekenen is in principe heel eenvoudig. 1kW staat gelijk aan 1,362 PK. Je vermenigvuldigt het vermogen van de motor in kW dus met 1,362. Heeft een willekeurige motor een vermogen van 100kW, dan is dit dus 136 PK.
Auto's met paardenkracht
Paardenkracht werd later vervangen door een nieuwe eenheid van vermogen: de watt, vernoemd naar grondlegger James Watt. Eén watt staat voor één joule per seconde. Omgerekend is één pk ongeveer gelijk aan 735 watt.
Het omrekenen van het vermogen van een motor van PK naar kW is eenvoudig. Je deelt het vermogen in PK door factor 1.362.
Vertaald naar de motor van een auto wil dit zeggen: het aantal Nm (koppel) vermenigvuldigd met de snelheid van de motor (rpm) is het aantal Pk's dat een motor op een bepaald moment levert. De officiële formule hiervoor is als volgt: PK = Koppel (Nm) x Motorsnelheid (rpm) / 5252.
Paardenkracht, vaak afgekort tot pk, is een oude eenheid die wordt gebruikt om aan te geven hoeveel vermogen iets heeft. 1 pk(l) is gelijk aan 745,699 watt en 1 pk(M) is gelijk aan 735,49875 watt.
Wat zegt PK over een auto? Het zal inmiddels duidelijk zijn dat PK iets zegt over het vermogen en de snelheid van een auto. Zo beschikt de motor van een gemiddelde stadsauto over zo'n 75 PK. Een gezinsauto heeft veelal rond de 150 PK aan vermogen.
Wil je graag weten hoeveel pk jouw auto heeft? Een van de dingen die je kunt doen is een kijkje nemen aan de achterkant van je kentekenkaart. Het vermogen wordt soms ook wel in kW uitgedrukt. Vervolgens kun je dit eenvoudig door middel van een online omrekeningscalculator omrekenen in pk's.
Wattage van lampen
Een verouderde eenheid van vermogen is de paardenkracht (pk, CV) of de horsepower (hp), dat hier min of meer gelijk aan is: 1 pk = 735,498 W, terwijl 1 hp ongeveer 746 W is.
1 kilowatt = 1000 watt = 1000 joule per seconde = 1000 J/s = 1 kJ/s. Een paar voorbeelden van energie en vermogen: Een forse stofzuiger heeft soms een vermogen van 1 kW, ofwel 1000 Watt, en verbruikt dus per seconde 1000 joule. Deze stofzuiger verbruikt elk uur dat hij aanstaat 1 kWh.
1 pk is gelijk aan ongeveer 736 watt – het vermogen dat nodig is om een massa van 75 kg in 1 seconde 1 meter verticaal op te tillen. Hoewel pk staat voor paardenkracht, komt 1 pk niet overeen met de energieprestatie van een paard. Een paard heeft namelijk 2,5 tot 10 paardenkrachten.
Om te weten te komen hoeveel pk's de motor van jouw auto levert kan je het eerst een kijkje nemen aan de achterkant van de kentekencard. Daar staat soms het vermogen ook in kW uitgedrukt. Dit kan je eenvoudig met behulp van een online omrekeningscalculator omzetten in pk's.
Dat is de term waarmee we stroomgebruik aanduiden. Eén kWh betekent 1000 Watt stroom voor één uur lang. Wanneer een stofzuiger met een vermogen van 1000 Watt een uur aanstaat, verbruik je dus 1 kWh aan stroom.
Heeft een apparaat een vermogen van 1.000 watt, dan betekent dit dat het apparaat 1.000 watt verbruikt als deze een uur aan staat. Dat betekent 1 kWh per uur.
De topsnelheid ligt zo rond de 143km/uur, dus bij een vlakke weg zal 130 geen probleem zijn.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Simpel uitgedrukt is de fiscale paardenkracht een maatstaf van de kracht van de motor. Meer bepaald de cilinderinhoud, uitgedrukt in cm³ of aantal kilowatt (kW). Een voorbeeld: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Een auto met een cilinderinhoud van 1600cc heeft dus 8 fiscale PK.
De draaiende kracht van de motor is dus het koppel en het aantal Pk's geeft aan hoeveel werk er precies gedaan kan worden binnen dat koppel in een bepaalde tijd. Meer koppel zorgt daarnaast ook voor meer trekkracht wat weer handig is wanneer je sneller wilt optrekken of gemakkelijk een helling op wilt kunnen rijden.
Een 82pk is voldoende om de bergen in te rijden.
Mensen kunnen volgens Meijer in een piekperiode tussen de 700 (normale mensen) en 2.000 (topsporters) watt leveren. Vervolgens is het omrekenen: 736 watt is 1 pk. Dat betekent dat een mens in korte tijd tussen de 0,9 en 2,7 pk kan leveren.
170pk is natuurlijk niet weinig en kan ook genoeg zijn. Het enige probleem met turbo's en vermogen is dat je op een gegeven moment went aan het vermogen en dan weer meer wilt. Ik was erg blij met mijn 185pk tot ik een tijdje rond heb gereden met behoorlijk veel meer (technische storing).
De laatste nieuwprijs zonder extra opties bedroeg € 5.241. De voorwielaangedreven auto heeft een benzinemotor en levert een maximum vermogen van 21 kW (29 pk) en een maximum koppel van 38 Nm.
De paardenkracht werd ook gedefinieerd als het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen (dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde, oftewel 3,6 kilometer per uur).
Met uw inschatting van minimaal 150 pk en minimaal 200 Newtonmeter zit u aan de goede kant van de streep. Méér vermogen en koppel is uiteraard prettig en comfortabel.