Je kunt speciale leerwas of leerolie gebruiken, maar als je dit niet in huis hebt is simpele vaseline vaak ook heel doeltreffend. Let alleen wel op dat je niet té veel vet of olie gebruikt. En poets je meubel goed na met een zachte droge doek, om te voorkomen dat je vetvlekken op je kleding krijgt zodra je gaat zitten.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.
Hoe vaak je een leren bank moet behandelen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in huis. Denk daarbij aan de luchtvochtigheid en warmte van de omgeving. Wij adviseren om minstens 2 keer per jaar je leren meubels te onderhouden.
Inspuiten van je leren jas
Wat je als allereerst moet doen is je nieuwe aanwinst gelijk inspuiten met beschermende en kleurloze leder spray. En het beste is om dit een aantal keer per jaar te herhalen. Hierdoor wordt en blijft je jas beschermd tegen water en vuil. En voorkom je ook kleine vlekken en kleurverschillen.
Een vlek op je leren schoenen? Manusje-van-alles, Vaseline, does the trick. Smeer een beetje Vaseline op de vlek, laat het middeltje enkele uren zijn werk doen en ga dan met een droge doek over je schoenen. Bonus: Vaseline zorgt voor een waterdicht laagje!
Lederolie zorgt er namelijk voor dat leer weer soepel wordt. Hierbij kan je denken aan beugelriemen. Ledervet zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Belangrijk is om bij beide dunne laagjes aan te brengen.
Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas.
Ledervet is een product om leder regelmatig te onderhouden. Trekt goed in de poriën van het leder en houd het leder soepel. Conserveert het leder en is te gebruiken op meubelen, tassen, jassen, zadels, hoofdstellen, etc.
Gebruik een neutrale of gekleurde crème en een insmeerborstel om de schoencrème in een cirkelvormige beweging over de schoen aan te brengen. De crème voedt het leder, waardoor het soepel blijft, maar het frist ook de kleuren op.
Wilt u het leer schoonmaken van deze delen, dan kunt u daarvoor eenvoudig zelf een reinigingsmiddel maken. Voeg daarvoor gelijke delen water en azijn samen in een kleine emmer. Dompel er een schoonmaakdoek in en wring die uit, zodat hij niet te nat is.
3. Vermijd leren oppervlakken. Net als bij hout kan leer ook door de ingrediënten in een allesreiniger beschadigd raken. Ten eerste is regelmatig afstoffen en stofzuigen een goed begin om leren oppervlakken zo lang mogelijk mooi te houden.
Leren items kun je schoonmaken met gedestilleerd water en een mild wasmiddel. Het is een goed idee om een reinigingsproduct in spray-vorm te gebruiken, vooral bij het schoonmaken van leren autobekleding of meubels. Het regelmatig stoom reinigen van je leren bank helpt je bank hygiënisch te houden.
Suède en leder
Je kleding kan namelijk beschadigen tijdens het reinigingsproces. Heb je een mooie leren broek of rokje, maar wil je deze toch graag zelf wassen? Mocht je toch zelf thuis aan de slag willen gaan, was leer dan nooit in de wasmachine want daar wordt het materiaal hard en stug van.
Wij adviseren om je hoofdstel bij regelmatig gebruik minstens een keer per maand schoon te maken en in te vetten. Bij intensief gebruik adviseren wij om je hoofdstel vaker schoon te maken.
Rapide Ledercreme of Ledervet bij voorkeur met een borstel goed inwrijven, enige tijd laten intrekken en zonodig uitpoetsen met een uitpoetsborstel. Bij regelmatig gebruik van Rapide Ledervet blijft het leder soepel en waterafstotend. Rapide Ledercreme of Ledervet verlengt de levensduur van het leder.
Bij Agradi verkopen wij veel verschillende soorten leervet. In onze ruitershop koop je ledervet van verschillende merken zoals Rapide, Bense & Eicke en Effax leervet.
Reinig de laarzen met een zachte borstel (een harde borstel kan het leer beschadigen). Een doek of spons met (zeep)water en/of witte azijn gebruiken kan ook. Zorg er voor dat de laarzen schoon en droog zijn voordat je ze gaat behandelen.
Gebruik bij het poetsen van de schoenen een goede insmeer- of poetsborstel. Breng een kleine laag schoenpoets aan op de borstel en wrijf dit zorgvuldig uit over de schoen. Wees zuinig met de schoenpoets, het is de bedoeling dat de schoenpoets in het leer trekt en niet op de schoen blijft zitten.
BRENG GEREGELD LEERVET AAN
Leervet zorgt ervoor dat jouw leren jas niet uitdroogt en gaat scheuren. Hiermee krijgt het leer voldoende vetten om soepel te blijven en de kwaliteit te waarborgen. Let wel op dat te veel vet de poriën van het leer kan gaan verstoppen.
Leren jas: onderhoudstips
Spuit een nieuw jasje voor het dragen altijd in met vlek- en waterafstotende lederspray. Hierdoor zal het leer beter beschermd zijn tegen regen en andere potentiële vlekken. Laat het jasje nooit in de zon liggen. Door warmte kan het leer enorm verkleuren.
Maar niet iedere stof kun je hetzelfde behandelen. Dit type leer wordt erg snel vies en kan niet goed tegen water en vuil. Het slimste is dan ook om suède schoenen of laarsjes niet te dragen tijdens een regenbui.