Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Als je ongesteld bent of bijna wordt, kun je pijn en krampen hebben in je onderbuik. Het is vervelend, maar kan geen kwaad. Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen. Neem zo nodig een pijnstiller.
Vaak is er sprake van een zeurende, krampende pijn in je onderbuik. Deze kan uitstralen naar je rug, heupen en bovenbenen. Bij veel vrouwen houdt de pijn een halve dag tot een dag aan. Andere vrouwen hebben er langer last van, soms gedurende hun hele menstruatieperiode.
Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet 'het echte werk', maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
"Bij vrouwen wordt de pijn veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, mannen hebben geen baarmoeder dus die kunnen dat gevoel nooit hebben. Misschien ervaren ze darmkrampen of elektrische prikkels? Het blijft in elk geval appels met peren vergelijken."
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Menstruatiepijn kan variëren van een oncomfortabel gevoel tot ineenkrimpen van de pijn. De pijn voelt meestal aan als kramp. Het kan beginnen in je onderbuik en doorstralen naar je (onder)rug en benen. Je kunt je duizelig of misselijk voelen en diarree krijgen of overgeven.
De pijn komt in golven
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Je kunt zo'n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Voor- en nadelen van seks tijdens je menstruatie
Sommige vrouwen kunnen als ze ongesteld zijn en seks hebben, gemakkelijker klaarkomen dan buiten hun menstruatieperiode. Als je last hebt van menstruatiepijn of krampen, kan een orgasme verlichting geven aan de krampen en steken, omdat je je tijdens een orgasme ontspant.
Menstruatieklachten zijn een scherpe of doffe pijn in onderbuik en -rug, hoofdpijn, transpireren en diarree. In ernstige gevallen gaat dit gepaard met braken en flauwvallen. Behalve pijn, kunnen zich ook zeer zware bloedingen voordoen.
Vaker poepen tijdens je menstruatie
Dit is nodig om het baarmoederslijmvlies af te voeren. Het samentrekken van de baarmoeder kan kramp veroorzaken. Doordat je baarmoeder samentrekt, gaan je darmen ook een beetje meedoen. Dit verklaart waarom poepen dus iets makkelijker gaat op het moment dat je menstruatie begint.
Hoe zit het op de basisschool? Nog niet altijd zijn er goede voorzieningen op basisscholen voor meisjes die ongesteld zijn, stelt Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Basisscholen moeten voor afsluitbare prullenbakjes op de meisjestoiletten zorgen en voorraadjes maandverband.
De beste manier om goed voorbereid te gaan zwemmen als je ongesteld bent, is een menstruatieproduct te gebruiken dat je van tevoren inbrengt. "Maandverband en inlegkruisjes zijn niet geschikt omdat die meteen vol water komen te zitten en daarom geen bloed meer opnemen", zegt ze.
“Mannen ervaren pijn minder intens. Sommige vrouwen geven overigens aan dat nierstenen pijnlijker zijn dan bevallen.” Dokter Paul Christo, pijnspecialist in het Johns Hopkins Hospital noemt dit “waarschijnlijk de ergste pijn die je je kunt voorstellen.
Del zou hierbij een maat zijn om pijn te meten, met 45 del als de hoeveelheid die een menselijk lichaam redelijkerwijs kan verdragen en 57 del vergelijkbaar met het breken van twintig botten.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatieperiode last van overmatig zweten. Deze klachten zijn ook weer het gevolg van de inwerking van hormonen op de zweetklieren. Daardoor kunnen er zowel overdag als 's nachts opvliegers ontstaan.
Vlak voor ze ongesteld wordt, dalen haar lichaamstemperatuur en ijzergehalte. Het ijzertekort zorgt voor een daling in het aantal rode bloedcellen. Hierdoor kan haar bloed minder makkelijk warmte vasthouden en heeft ze het dus sneller koud.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.
Als de eicel niet bevrucht wordt, dan ruimt uw lichaam de eicel en de dikke binnenkant van uw baarmoeder op. Er komt dan bloed met slijm via uw vagina naar buiten. Dan bent u ongesteld.