Wist je dat per jaar omstreeks 10 miljard peuken op de grond gegooid worden in Nederland? Per roker gemiddeld 6 per dag, bijna 2500 per jaar. Veel peuken worden aangetroffen in een straal van 5 meter van de afvalbak.
Iedereen die sigaretten rookt heeft zich er wel eens schuldig aan gemaakt: Je rookt een sigaret, en na je laatste hijs gooi je hem, zonder erbij na te denken, gewoon op straat.
De meeste rokers gaan ervan uit dat sigarettenpeuken bestaan uit papier en/of katoen. De waarheid is dat sigarettenfilters gemaakt zijn uit celluloseacetaat, een kunststof en dus een soort van (bio)plastic.
In Nederland belandt elk jaar 10 miljoen kilo aan sigaretten peuken op straat, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Hiervan wordt 80 procent opgeruimd maar 20 procent, dus 2 miljoen kilo, verdwijnt in onze beken, grachten, rivieren en de Noordzee.
Eén sigaret kan 1000 liter water vervuilen
Eén sigarettenpeuk kan 1000 liter water vervuilen. Onderzoek toont dat bij een concentratie van één sigarettenpeuk per liter water de helft van de vissen dreigt te overlijden. Peuken hebben ook een effect op planten.
Wist je dat een sigarettenpeuk minimaal 2 tot 12 jaar blijft liggen? En wat dacht je van een bananenschil: 1 jaar! Een blikje minimaal 50 jaar en een petfles blijft voor altijd rondzwerven.
Sigarettenpeuk met filter: 1 - 5 jaar. Bananenschil: Maxiaal 3 jaar. Metalen blikje: 1,5 - 50 jaar.
papier en karton – half jaar. plastic zak – 10 tot 20 jaar.
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland circa 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Een filter vermindert de afgifte van teer5, met name als er koolstof in zit. Rokers hebben bij gebruik van filters echter de neiging méér te roken,8 mogelijk om te compenseren voor de verminderde afgifte van teer. Of roken met filter beter is voor de gezondheid, is daarom onduidelijk.
Zware vergiftigingen komen wel voor bij het eten van tabak. Bijvoorbeeld bij kinderen die een sigaret opeten. Bij een ernstige vergiftiging hebben de klachten te maken met het onderdrukken van de werking (depressie) van het zenuwstelsel. Speekselvloed, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree.
Dit komt doordat de temperatuur van een brandende sigaret, minstens 600700 graden, veel hoger is dan de temperatuur die wordt bereikt met een apparaat dat tabak verhit (maximaal 300 graden).
Houdt u zich niet aan de leeftijdsgrens bij de verkoop van tabak? Dan kunt u een boete krijgen die varieert van 1360 tot 9000 euro. Hierbij wordt gekeken naar de grootte van het bedrijf en of er sprake is van herhaling van de overtreding. Naast het opleggen van boetes hanteert de NVWA de 3 strikes out maatregel.
Conclusie. Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren. Gemiddeld is groente- en fruitafval in de natuur na een aantal maanden helemaal verdwenen.
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
De meeste rokers gaan ervan uit dat sigarettenpeuken bestaan uit papier en/of katoen. De waarheid is dat sigarettenfilters gemaakt zijn van celluloseacetaat, een kunststof en dus een soort van (bio)plastic.
De jaarlijkse CO2 uitstoot van de tabaksindustrie is vergelijkbaar met de uitstoot van twee keer dat van Wales! Elke sigaret die er wordt gerookt is verantwoordelijk voor 3.7 L water, 14 g CO2 uitstoot en het verbruik van 3,5 gram olie aan fossiele brandstoffen.
200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Celluloseacetaat. Sigarettenfilters bestaan voor het overgrote deel uit celluloseacetaat, een plastic. De tabaksindustrie deed voorkomen alsof de filters ervoor zorgden dat het roken van sigaretten daardoor minder schadelijk zouden zijn.
Plastic vergaat niet. Dat betekent dat al het geproduceerde plastic dat in de natuur terecht is gekomen daar op de een of andere wijze nog aanwezig is.