Het aantal persoonlijkheden - ook wel alters genoemd - varieert volgens Kluft van twee tot zelfs duizend. Voor zover nu bekend, is dit aantal onder andere afhankelijk van het geslacht en de nationaliteit van de patiënt.
Wat is een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis? Iemand met een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) heeft meerdere persoonlijkheden. De klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Bij iedere persoonlijkheid hoort ander gedrag en soms ook stemgeluid, smaak of stijl.
Een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) is een stoornis waarbij twee of meer persoonlijkheden ervaart die elkaar afwisselen. Niet alle artsen en wetenschappers zijn het eens over het bestaan van DIS, omdat dit vrij lastig is aan te tonen en de symptomen overeenkomen met andere psychische aandoeningen.
Het contact met het eigen lichaam lijkt verbroken. Derealisatie, oftewel breken met de werkelijkheid, de dingen om je heen beleven alsof deze niet echt gebeuren. Het niet meer herkennen van je omgeving. Identiteitsstoornis, het horen van stemmen van andere persoonlijkheden en de strijd tussen deze persoonlijkheden.
Een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, of zoals het tegenwoordig wordt genoemd: dissociatieve identiteitsstoornis. Dat is een heel andere aandoening. Hierbij zitten in een persoon verschillende persoonlijkheden opgesloten die elkaar afwisselen en vaak niet van elkaars bestaan weten.
Wat is schizofrenie? Schizofrenie is een ernstige psychiatrische aandoening. Er wordt vaak gedacht dat mensen met schizofrenie meerdere persoonlijkheden hebben.
Definities die `januskop` bevatten:
Het is genoemd naar de Romeinse god Janus, die in een van zijn verschijningsvormen twee gezichten ...
We spreken van een gezonde persoonlijkheid als je in staat bent om je gedrag op een gewenste manier aan te passen aan omstandigheden. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis heeft daar echter moeite mee, vanwege de aanwezigheid van extreme variaties van 'normale' karaktertrekken of eigenaardigheden.
Bijna 253.000 mensen met een persoonlijkheidsstoornis bekend bij de huisarts. In 2021 stonden ongeveer 252.800 mensen bij de huisarts geregistreerd met één of meerdere persoonlijkheidsstoornissen. Het betrof 108.600 mannen en 144.100 vrouwen. Dit komt overeen met 12,5 per 1.000 mannen en 16,3 per 1.000 vrouwen.
Dat kan komen door uitgesproken ernstige gebeurtenissen, zoals mishandeling of misbruik, maar ook door langdurige en sluipende onveiligheid door onvoorspelbaarheid of afwezigheid van de belangrijke verzorgers. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van persoonlijkheidsproblematiek.
Dissociatie betekent: losgekoppeld. Dissociatie hoeft niet altijd een ziekte te zijn. Bijna iedereen maakt het wel eens mee. Bijvoorbeeld als je zo geconcentreerd met iets bezig bent, dat je niet meer merkt wat er om je heen gebeurt.
Dissociëren kan worden beschouwd als een vorm van afweer dat iemand in staat stelt extreme angst of stress te verdragen. Dit gebeurt door het loskoppelen van (aspecten van) de traumatische gebeurtenis en de bijbehorende belevingen waarmee de patiënt aan de traumatische ervaring kan ontsnappen.
Een persoonlijkheidsstoornis komt vaak voor in combinatie met nog een andere persoonlijkheidsstoornis of een andere psychische aandoening, zoals een angststoornis, PTSS, dwangstoornis, depressie of ADHD. Ongeveer 7 van de 100 mensen in Nederland hebben een persoonlijkheidsstoornis.
Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben behoefte aan contact, maar zijn bang voor afwijzing en, in hun ogen, vernedering. Vaak is bij mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis sprake van verlegenheid en sterke geremdheid.
Persoonlijkheidsstoornis symptomen
Voorbeelden van klachten of symptomen die bij een persoonlijkheidsstoornis horen zijn: telkens terugkerende conflicten met mensen in de omgeving. een instabiel levenspatroon en niet goed richting aan het leven weten te geven. extreme gevoelsuitingen en sterke stemmingswisselingen.
De meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen zijn de borderline-, vermijdende- en andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis. Het natuurlijk beloop (zonder behandeling) van een persoonlijkheidsstoornis verschilt sterk per persoon en per type stoornis.
Deze problemen leiden tot stoornissen in het functioneren op diverse terreinen zoals in je relaties en op het werk. De meeste persoonlijkheidsstoornissen zijn goed te behandelen. Dat wil zeggen dat veel klachten door behandeling aanzienlijk kunnen verbeteren.
Het verschil met karakter is dat persoonlijkheid door opvoeding en omgeving beïnvloed wordt en pas vorm krijgt tijdens de adolescentie, terwijl karakter vaak meer als de biologische aanleg, de (aangeboren, vrij onveranderlijke) aard van die persoon wordt beschouwd.
Eigenschappen van onrijpe afweer zijn een gebrek aan realiteitszin en het zwart-wit karakter. Iemand vertekent als het ware de emotionele en/of reële betekenis en kan geen nuance meer zien (hierover meer bij de afweer splitsing).
Een bipolaire stoornis of manisch-depressieve stoornis kenmerkt zich door voorkomen van 'tegenovergestelde' stemmingen.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
Mensen met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis, ook wel een obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis genoemd (OCPS), ervaren een sterke drang om alles onder controle te hebben. Ze zijn voortdurend bezig om hun taken ordelijk en foutloos te uit te voeren, vaak zonder enige emotie.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.