In principe geldt de regel dat je ex-partner recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen dat jij hebt opgebouwd toen jullie samen waren. Daarnaast heb jij dan recht op de helft van het pensioen dat je ex-partner toen heeft opgebouwd. Je kunt afspreken dat je van deze regel afwijkt.
Wanneer ontvangt u pensioen van uw ex
Hoofdregel is dat u het aandeel van uw ex-partner ontvangt, zodra uw ex-partner met pensioen gaat. Dit geldt ook voor FPU (vervroegd pensioen). Als er een groot leeftijdsverschil is tussen u beiden, dan heeft dit soms bijzondere gevolgen.
U kunt met uw ex-partner bepalen hoe u het pensioen verdeelt. Bijvoorbeeld 60% voor de ene partner en 40% voor de andere partner. U moet deze afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant of in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
Je hebt recht op een deel van het werknemerspensioen van je ex-partner als: Je ex-partner in loondienst heeft gewerkt en via de werkgever pensioen heeft opgebouwd. Je getrouwd was of geregistreerd partner van elkaar bent geweest.
Als uw ex-partner overlijdt
Uw ex-partner ontvangt zijn of haar deel van het ouderdomspensioen op het moment dat u met pensioen gaat. Als uw ex-partner overlijdt, is het mogelijk dat u het deel van het ouderdomspensioen waar uw ex-partner recht op heeft, weer terugkrijgt.
Als je gescheiden bent en je ex-partner overlijdt, heb je nog steeds recht op (een deel van) zijn of haar nabestaandenpensioen. Na een scheiding wordt dit pensioen een bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit pensioen bestaat uit het bedrag dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk.
Hoe hoog is het partnerpensioen? Het partnerpensioen kan nooit hoger zijn dan 70% van het ouderdomspensioen. Het exacte bedrag kun je vinden in het pensioenoverzicht dat je ieder jaar van je pensioenfonds ontvangt. Hou er rekening mee dat het partnerpensioen een flink stuk lager is dan het daadwerkelijke inkomen.
Als jullie uit elkaar gaan, moeten jullie het ouderdomspensioen verdelen. Het gaat dan om het ouderdomspensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens jullie huwelijk of partnerschap. Elke ex-partner krijgt de helft van het ouderdomspensioen. Dat is wettelijk zo geregeld.
Wil je alsnog van de maandelijkse verplichting af, dan zijn er wellicht twee mogelijkheden. De ex-partner waarvan het opgebouwde pensioen wordt verevend schrijft de eigen pensioenuitvoerder(s) aan met het verzoek de pensioenen alsnog rechtstreeks uit te betalen aan de ontvangende ex-partner.
Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of –verzekeraar.
Partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum
In de toekomst komt er maar 1 type partnerpensioen. Het nieuwe partnerpensioen wordt verzekerd met een risicoverzekering. Dat betekent dat de partner een uitkering krijgt, als iemand overlijdt terwijl hij (de overledene) deelnemer was in een pensioenregeling.
weduwenpensioen of weduwnaarspensioen (officieel wordt dit het overlevingspensioen genoemd) toegekend. Dit bedraagt in principe 80 % van het vroegere gezinspensioen. Het pensioen wordt na overlijden dus met 20 % verminderd.
Als u trouwt én in Nederland woont, hoeft u niets te regelen
En uw partner krijgt recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Ook als u later uit elkaar gaat.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
In principe is er alleen recht op de erfenis van de ouders van je ex-partner als de erfenis vrijviel voor de scheiding. Wanneer er een testament is opgemaakt waarin staat dat de erfenis niet hoeft te worden gedeeld gelden er andere regels.
Bent u uit de echt gescheiden? Dan hebt u misschien recht op een rustpensioen, berekend op basis van de loopbaan als werknemer van uw ex-huwelijkspartner. U kunt dit pensioen combineren met uw eigen rustpensioen.
In bepaalde gevallen kan één van beide partners inderdaad recht hebben op het gezinspensioen. In die situatie wordt het pensioen van die partner verhoogd met 25%. Dit is het geval wanneer dit verhoogde gezinspensioen hoger ligt dan de som van de twee afzonderlijke alleenstaandenpensioenen.
Om recht te hebben op een minimumpensioen moet u minstens 30 jaren gewerkt hebben. Een maximumpensioen bestaat enkel nog voor ambtenaren. Meer informatie over de berekening van het: Werknemerspensioen.
Als er dus sprake is van een partnerpensioen op opbouwbasis dan heeft je ex-partner na de scheiding nog recht op dit partnerpensioen over de jaren dat jullie getrouwd waren, wat dan bijzonder partnerpensioen komt te heten.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen.
Eén van de meest voorkomende oorzaken dat mensen scheiden op latere leeftijd is dat men uit elkaar is gegroeid. De passie is weg of het huwelijk is na al die jaren veranderd in een broer-zus-relatie. Zeker nu men langer leeft, vragen veel 60-plussers zich af of ze nog wel 20 of 30 jaar bij hun partner willen blijven.
Bij de scheiding moeten de gemeenschappelijke bezittingen verdeeld worden. U kunt daarbij denken aan de inboedel van uw woning, banktegoeden en de auto. Schulden van u samen, zoals bijvoorbeeld de hypotheek of schulden aan postorderbedrijven, moet u samen blijven betalen.
Ga je uit dienst, met pensioen of is sprake van echtscheiding? Dan vervalt de dekking voor nabestaandenpensioen. En krijgt jouw partner na jouw overlijden niets.
Hoeveel bedraagt het netto nabestaandenpensioen? Bij overlijden bedraagt het levenslange netto nabestaandenpensioen voor uw partner per deelnemersjaar 1,313% van het gemiddelde loon boven de € 114.866,- (niveau 2022) dat u tijdens uw deelname netto (rekening houdend met de maximale belastingheffing) hebt verdiend.
Het bedrag van uw overlevingspensioen bedraagt 80 % van het rustpensioen aan het gezinsbedrag van uw overleden huwelijkspartner.