oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Gebruik een goed mes
Een oester openen gaat het beste met een oestermes. Je steekt deze in het scharnier, vervolgens snijd je de sluitspier los door met het mes langs de vlakke kant te schrapen. Voor een mooie presentatie snijd je de oester aan de onderkant van de schelp los en draai je hem om.
Gemiddeld is dat 9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan.
Zeeuwse én platte oesters zijn rauw een heerlijke traktatie, gewoon met wat peper uit de molen en citroen of met wat wijn- of frambozenazijn vermengd met wat gesnipperde ui, waarvan u enkele theelepeltjes over de oesters sprenkelt. Eventueel mengt u er nog wat suiker bij voor een iets mildere vinaigrette.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wie goed proeft, herkent de vlezige en zoute 'buik' van de oester en de wat stevigere kieuwen. Extra feitje: door lang te kauwen voorkom je ook dat de oester niet levend in je maag terecht komt (ja, oesters leven nog!).
Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
De oesters kunnen dan geen lucht meer krijgen, want ook buiten het water kunnen deze zeevruchten lang in leven blijven, maar hebben we lucht nodig. Je kunt ze ook in een plastic bakje doen, geen deksel maar wel wat ijs er bovenop doen. Of leg ze in een schaal, en doe daar wat is bovenop.
Echte liefhebbers eten oesters het liefst rauw, rechtstreeks uit de zee met eventueel nog wat citroensap en een snufje zwarte peper. Maar oesters worden ook vaak gegratineerd met een heerlijk laagje kaas.
Een geopende schelp levert een uitgedroogde oester en die kun je niet eten. Als je de schelp niet of lastig open krijgt, dan is het in orde. Druppel wat citroensap op de kieuwen van de oester. Als deze samentrekt, kun je hem eten.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
Oesters (12 stuks)
In 1 stuk (10 gram) oesters zit: 6 kcal energie. 0,2 gram vet. 0,1 gram verzadigd vet.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
De Zweedse oesters worden met de hand van de bodem gedoken en zijn dan ook gillend duur. Maar volgens de kenners zijn het wel de allerlekkerste oesters die je in Europa kan vinden. Doordat ze groot zijn geworden in het wild, met stromingen, hebben ze een zeer sterke, notige, metaalachtige smaak.
,,Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen'', laat de organisatie weten. ,,Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
Als je zelf oesters gaat rapen, is het wel goed een aantal zaken in het achterhoofd te houden. "Zo mag je in Nederland 10 kilo per persoon per dag rapen, mits voor eigen gebruik. Dat zijn ongeveer honderd oesters.", weet Sonja Smit.
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
Sinds 1880 kweken we de koningin onder de oesters: de Zeeuwse platte oester. Deze oester heeft een kenmerkende platte bovenschelp en is een zeldzame delicatesse. De Zeeuwse platte oester groeit alleen op de beste en meest voedselrijke plaatsen in de Oosterschelde.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
Een platte oester met maat 6/0 is (in tegenstelling met de creuse) de grootste variant. De maten liggen tussen de 1/0 en 6/0. Een oester met 3/0 weegt 60 gram, 6/0 weegt 120 gram.
Ze hebben grote ogen met een lens waarmee ze bijzonder scherp kunnen zien in het water, zelfs scherper en met een groter gezichtsveld dan dat van de mens.