Narcissen plant je zo'n 10 tot 15 cm uit elkaar. Wil je een vollere kluit of heb je een mengsel van vroegbloeiende en laatbloeiende narcissen die elkaar afwisselen? Dan is 5 cm afstand voldoende.
gebruik je 15-25 per m2. Van nóg hogere soorten (zoals tulpen, narcissen, zomerklokje) kunnen 12 tot 15 bollen per m2 gebruikt worden, en voor de grootste kanjers (grootbloemige Allium, indianenbloem bijv.) 3 tot 5 per m2.
Plant de bloembollen in de potgrond. Voor een kleurrijk resultaat gebruik je extra veel bloembollen. Ze kunnen dichter op elkaar geplant worden dan in de tuin; maximaal een boldikte uit elkaar.
Voor een vierkante meter heeft u voor het mooiste resultaat ongeveer 40 narcissenbollen nodig. Heeft u minatuur narcissenbollen zoals Tete a Tete houd dan 80 bollen per vierkante meter aan. Maak de grond goed los en meng het liefst met een speciale mest voor bloembollen alvorens u de narcissenbollen in de grond stopt.
Narcissen vermeerderen
De beste manier om narcissen te vermeerderen, is door de bollen uit te graven en te verdelen als ze niet meer actief zijn.
Niet te vroeg maaien
Wilde narcissen slaan - net als alle bolgewassen - energie op in hun bol. Na de bloei moet de plant afsterven, pas daarna mag je ze maaien. De narcissen verspreiden zich door zaad.
Uitgebloeide bloemen gelijk verwijderen
De uitgebloeide bloemen (de zaaddozen) moeten wél (liefst regelmatig) gelijk worden verwijderd, omdat de plant anders al zijn energie gaat steken in zaadvorming. Door de bloem weg te knippen steekt de plant alle energie in de bol en heb je het volgend jaar weer prachtige bloemen.
Afhankelijk van de soort bloeit de narcis van februari t/m mei. Na de bloei kun je de bol gerust in de grond laten. Ze zullen zich verwilderen en vermeerder, waardoor je volgend jaar opnieuw én van nog meer bloemen kunt genieten.
Dat komt omdat narcissen geschikt zijn om te verwilderen. Dit betekent dat de bollen elk jaar terugkomen en na de bloei zelfs ondergronds nieuwe bollen vormen. Dit betekent dat narcissen niet alleen elk jaar terugkomen, maar zich ook voortplanten. Vaak wordt de bloei wel elk jaar steeds iets minder.
Graaf een gat voor een groep bloembollen of meerdere individuele gaten voor het planten van enkele bloembollen. De grootte van de bloembol bepaalt hoe diep je moet planten. Grote (5 cm en groter) plant je 15 cm diep en kleine (2,5 - 5 cm) 7 tot 10 cm diep. Zet de bloembollen zachtjes in de grond met de punt naar boven.
Algemene vuistregel: 20 bloembollen per m². Kleine bolletjes: 50 tot 200 bloembollen per m². Grote bollen: 15 à 25 bloembollen per m² (of als accent tussen vaste planten - 5 bollen per m²). Verwilderingsbloembollen iets ruimer planten zodat ze de ruimte hebben om zich uit te breiden.
Zo diep moet je lentebollen planten om zeker bloemen te krijgen. Bloembollen planten, hoe diep moet dat? Plant je ze te diep of juist niet diep genoeg, dan krijg je uiteindelijk vooral veel blad maar geen bloemen. Of ze komen zelfs helemaal niet op!
Zomerbloeiers zoals dahlia's en lelies plant je juist weer in het voorjaar zodat ze in de zomer bloeien. Bloembollen planten is helemaal niet ingewikkeld. In de basis gelden steeds dezelfde principes: plant de bol niet al te diep in de grond (meestal tussen de 8 en de 18 centimeter)
Bij het planten van narcissen is het belangrijk om de juiste afstand tussen de bollen te behouden. Over het algemeen wordt aanbevolen om de bollen ongeveer 10 tot 15 centimeter uit elkaar te planten. Hierdoor hebben de wortels voldoende ruimte om te groeien en kunnen de bloemen zich volledig ontwikkelen.
Geef ze geregeld – één tot twee keer per week - een slokje water, maar ook niet meer dan dat. Bij te veel water gaat de bol rotten. Als de aarde lichtjes vochtig aanvoelt, doe je het goed. Extra voeding hebben bollen-op-pot niet nodig; alle maaltijden voor enkele weken groei en bloei zitten in de bol opgeslagen.
Narcissen bloeien van februari tot mei en komen meestal voor in het geel met oranje of wit.
Je kan de narcissen dus in grond laten verwilderen. Knip het blad niet af, maar laat het blad en de stelen geel worden. Dat betekent dat de bladeren afsterven. De bol haalt in dit proces alle energie die het nodig heeft uit het gewas om het volgende jaar weer tot bloei te komen.
Narcissen en blauwe druifjes vallen niet onder de gecultiveerde soorten en zijn voorbeelden van planten die verwilderen als je ze op dezelfde plek laat staan. De uitgebloeide bloemen kun je eventueel verwijderen. Door ze te laten afsterven, kunnen ze zich ieder jaar vermeerderen.
Kun je narcissen in de grond laten zitten? Je kunt narcissen na hun bloei prima in de grond laten zitten. Om het volgende voorjaar weer te kunnen bloeien, heeft de narcis voldoende reservevoedsel nodig. Dit haalt de bol uit de bladeren.
Narcissen kunnen lijden aan iets wat Britten 'blindness' noemen. Dan produceren ze gezonde bladeren, maar komen ze niet tot bloei. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren, waaronder slechte grond, schaduw en te veel bollen te dicht op elkaar.
Narcissen bevatten lycorine, een giftige alkaloïde die bij inname aanleiding geeft tot braken, buikpijn en diarree. Bij volwassenen is de intoxicatie dikwijls het gevolg van het eten van narcissenbollen, die met uien kunnen worden verward.
Op elke plek in je tuin mag je narcissen planten. Wel adviseren de kwekers ons allen dat we narcissen planten op een zon/schaduw plek. Vooral in wat meer schaduw. Want narcissen planten in de schaduw zorgt ervoor dat de bloei langer duurt.
Echter zullen ze in het volgende jaar kleinere bloemen geven of zelfs helemaal niet bloeien. Ons advies is dan ook om je uitgebloeide tulpen uit de grond te halen, en elk jaar voor nieuwe verse bollen te kiezen. Je kan de uitgebloeide tulpen volgend jaar opnieuw planten.
Plant de bewaarde bollen dan in de herfst al in de tuin. Het liefst in de maand oktober, maar een andere maand in het najaar kan ook, zolang het maar niet vriest. En heel belangrijk: zorg ervoor dat je de bollen altijd in een groep plant.
Narcissen hebben schadelijk slijm. Betekent dat dat narcissen niet gecombineerd kunnen worden met andere bloemen? Nee!