Munitie Het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen geeft ook een algemene vrijstelling voor het vervoer van maximaal 2.000 patronen (of 2.000 hulzen) binnen Nederland.
Hoeveel munitie mag ik in huis hebben? U mag 10.000 patronen of slaghoedjes in huis hebben.
U kunt munitie aankopen met uw wapenvergunning. Uiteraard kunt u met de vergunning enkel munitie kopen in het kaliber dat vermeld is op de vergunning. Bij aankoop zal gevraagd worden de originele vergunning voor te leggen, samen met uw identiteitskaart. De hoeveelheid munitie die u thuis kunt opslaan is beperkt.
Volgens de wet1 mag u maximaal 1 kg zwart buskruit of 3 kg rookzwak buskruit thuis opslaan. Wanneer u beide kruitsoorten wilt opslaan, mag dit in totaal niet meer zijn dan 3 kg. In dat geval telt zwart buskruit dubbel. Een voorbeeld: u slaat 1 kg rookzwak buskruit op.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie, de Wet natuurbescherming, de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
In Nederland is het in bezit hebben van een 9mm alarmpistool niet toegestaan. Wanneer u toch een dergelijk wapen in bezit heeft, kunt u rekenen op een celstraf of een boete.
Voor een vrijgesteld wapen dient u een schrijven te hebben van de politie dat u een dergelijk wapen vrij voorhanden mag hebben. Voor de munitie dient u een verlof aan te vragen. Omdat een vrijgesteld wapen niet op de jachtakte kan worden gezet mag u er alleen op de schietbaan mee schieten.
Bel onmiddellijk het nummer 101 en verwittig zo de politie.
Geef hen zo gedetailleerd mogelijk informatie over aantal, afmetingen en vindplaats. DOVO komt alleen op aanvraag van de politie tussenbeide om munitie op te ruimen of te vernietigen.
Voor pistolen en revolvers betekent dit dat ook kalibers boven de 9 mm, zoals de . 45 ACP, zijn toegestaan en ook militaire geweren in semi-automatische uitvoering en ook afgeleiden van militaire geweren in kleinkaliber-uitvoering zijn toegestaan.
Alarmpistolen kun je in Duitsland zonder vergunning kopen. In Nederland is het bezit... Het Smith & Wesson Military&Police pistool als 9mm P.A.K.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden.
Heeft iemand een verboden wapen bij zich? Dan neemt de politie dat af. Je krijgt dan een boete of een proces-verbaal. In het proces-verbaal staat wat er precies gebeurd is.
Een gemiddeld persluchtdrukwapen heeft al gauw een kracht van 50 joule, waarmee tot op 100 meter nauwkeurig kan worden geschoten.
De handelaar acht het onmogelijk om met een luchtdrukwapen iemand dodelijk te verwonden. 'Als je al raak schiet, zorgt dat hooguit voor een oppervlakkige vleeswonde, behalve natuurlijk als zo'n kogel in iemands oog terechtkomt. ' Luchtdrukwapens zijn in ons land vrij verkrijgbaar.
Er zijn in Nederland geen regels verbonden aan de kracht of het kaliber van de luchtbuks. In principe kan iedereen vanaf 18 jaar dus elke luchtbuks legaal om te kopen.
Dit kan bij het politiebureau bij u in de buurt. Behalve als het - mogelijk - explosieve munitie is. Maak dan eerst een afspraak met de politie op 0900 8844.
Een 9 mm-kogel zoeft bij het afvuren met een snelheid van ongeveer 1.260km/uur door de lucht. Doet de schutter dat bij een hoek van 80 graden -behoorlijk recht boven het hoofd dus- dan komt het projectiel 630meter verderop neer, met een snelheid van ongeveer 378km/uur.
Denk aan de surplus munitie die nu en dan nog aangeboden wordt voor de militaire schutters onder ons. Alleen is deze munitie wat agressiever voor het wapen (beter schoonmaken). Ook hier geld echter veiligheid voor alles, als je het niet vertrouwt niet gebruiken. Munitie van 12 jaar is veilig te gebruiken.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Wilt u een vergunningsplichtig wapen aankopen en eventueel gebruiken, al dan niet met munitie, dan bent u verplicht een vergunning van de gouverneur die bevoegd is voor uw verblijfplaats aan te vragen. U moet deze vergunning hebben vóór u het wapen aankoopt.
Dus een samurai zwaard, katana, wakizashi of tanto mag je vrij in huis hebben zonder bijzondere vergunning als je volwassen bent (18 jaar of ouder). Heel logisch maar bij dreiging of ongepast gebruik van een zwaard wordt het automatisch een illegaal of verboden wapen en dat is strafbaar.
Het bezitten van munitie is strafbaar. Net als bij verboden wapenbezit bent u strafbaar wanneer u munitie voorhanden heeft. Dat u het wapen niet heeft om de munitie mee af te vuren is niet relevant. De straffen voor het bezit van munitie zijn in beginsel dezelfde als die voor het bezit van de wapens.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.