Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.
Sinds 2019 hebben vaders en meemoeders (lesbische partner) na de bevalling recht op één werkweek wettelijk geboorteverlof voor partners (ook wel partnerverlof genoemd). Hoeveel uur dit precies is, hangt af van hoeveel uur je per week werkt.
Ouders hebben tot hun kind 8 jaar oud is recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. Vanaf 2 augustus 2022 kunnen zij hiervan 9 werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen.
Je hebt als werkende ouder recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. 1 tot 9 werkweken hiervan is betaald, afhankelijk van hoeveel je werkt en je eigen wensen. Betaald ouderschapsverlof krijg je alleen als je het binnen een jaar na de geboorte van je kind opneemt.
Aanvullend geboorteverlof: 5 weken
Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.
Dit wordt verhoogd tot 20 dagen vanaf 1 januari 2023. Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen.De resterende dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.
In Nederland zijn de arbeidsvoorwaarden voor kersverse ouders die het opvoeden van hun kind(eren) combineren met werken steeds beter geregeld. Wist je dat een verlof dag voor vaders zelfs bij de wet is vastgelegd? Er is een Europese richtlijn opgesteld voor papadagen, dus jij hebt daar als vader ook recht op!
Geboorteverlof duurt maximaal 6 weken, ouderschapsverlof bedraagt maximaal 26 weken. Een ander verschil tussen geboorte- en ouderschapsverlof is de doorbetaling van loon. Het standaard geboorteverlof van een week wordt volledig doorbetaald.
U kunt bij UWV een uitkering aanvragen voor zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- of pleegzorgverlof, betaald ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Je hebt in ieder geval recht op 5 werkdagen 100% betaald geboorteverlof. Daarna heb je nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is op te nemen tot het kind 6 maanden oud is en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon).
Het geboorteverlof gaat in op de dag na de bevalling.
U bent afwezig op het werk naar aanleiding van de geboorte van een kind. U kunt dagen verlof opnemen, betaald door uw werkgever of vergoed door uw ziekenfonds.
Wat is geboorteverlof? Na de geboorte van je kind heb je als vader of partner recht op maximaal vijf dagen geboorteverlof. Dit deel van de verlofregeling krijg je 100% doorbetaald en geldt voor maximaal het aantal werkuren per week.
Zowel vaders als moeders krijgen negen weken ouderschapsverlof uitbetaald. Het UWV betaald 70% van het maximale dagloon uit en je werkgever kan ervoor kiezen om dit bedrag aan te vullen tot 100%. Op dit moment hebben vaders en moeders ook recht op ouderschapsverlof.
De hoogte van de uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon van uw werknemer. Dit dagloon is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon. In de cao of arbeidsovereenkomst is mogelijk geregeld dat u de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvult.
Het nadeel van ouderschapsverlof is onder andere dat je maandelijks minder inkomsten ontvangt. Tot augustus 2022 zijn alle opgenomen uren voor je eigen rekening.
De maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof mogen in het eerste jaar flexibel/gespreid worden opgenomen. De wens en behoefte van de werknemer is in beginsel leidend. De werknemer is volledig vrij om aan te vragen hoe hij het ouderschapsverlof wil opnemen.
Vanaf 1 januari 2023 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 20 dagen geboorteverlof. Je mag de 20 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 20 dagen op te nemen. Je hoeft de 20 dagen niet in één keer op te nemen.
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Krijgt u per 4 weken betaald, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever. Geboorteverlof is een recht; je werkgever kan dit niet weigeren. Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte.
Informeer uw werkgever vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte wanneer u het geboorteverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Uw werkgever mag dit verlof niet weigeren.
Je hebt recht op 20 werkdagen geboorteverlof. Je kunt dit in een aaneengesloten periode opnemen of met losse dagen. Je moet het verlof per volledige werkdag, niet per halve werkdag of in uren, opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte. Je hebt recht op 20 werkdagen ongeacht je arbeidsregime.
De uitkering die u als werknemer tijdens uw vaderschaps- of geboorteverlof ontvangt, bedraagt 82 % van uw brutoloon per dag, begrensd op basis van het grensbedrag van uw loon.
Word je papa of meeouder vanaf 2023 dan heb je recht op 20 dagen geboorteverlof. Dit zijn 5 extra dagen in vergelijking met 2022. Je kan dus langer genieten van vaderschapsverlof. Zowel als werkgever of als zelfstandige heb je recht op deze extra dagen verlof.