De grondwet van Tunesië bepaalt dat de staatsgodsdienst de islam is. Ruim 99% van de bevolking staat geregistreerd als islamitisch.
De officiële taal in Tunesië is Arabisch, ook al is het grootste deel van de bevolking Berbers. Tunesië is voor velen een bekend vakantieoord, voornamelijk omwille van de prachtige stranden aan de Middellandse Zee.
Tunesië is niet goedkoop. Het is één van de meest welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Tunesië nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en hangen de prijzen sterk samen met de tijd van het jaar. In het hoogseizoen is alles een stuk duurder dan daarbuiten.
Tunesië staat bekend als populaire vakantiebestemming. Vooral vanwege zijn lange kustlijn met zandstranden, helderblauw water en veel zon. Meer landinwaarts vind je vooral woestijn en het Chott El Jerid, dit is een groot zoutmeer van 250 bij 60 kilometer.
Een vakantie naar Tunesië is altijd een fantastisch idee. Genieten in luxe hotels, tot rust komen op prachtige stranden en in heerlijke hammams en versteld staan van de mooiste archeologische opgravingen. Dit zonnige land is bijna magisch te noemen.
Mits de nodige waakzaamheid mogen reizigers naar Tunesië reizen, met uitzondering van de grensgebieden met Algerije en Libië. Voor reizen buiten het kustgebied wordt aanbevolen gebruik te maken van gecertificeerde touroperators en reisbureaus die in nauw contact staan met de Tunesische veiligheidsdiensten.
Ondanks dat Tunesië de kleinste staat van Afrika is, is het nog 4,5 keer zo groot als Nederland. Tunesië heeft een totale oppervlakte van 163.610 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 10.835.873 (2013) mensen.
Budget reizen en backpacken in Tunesië
Een biertje kost ongeveer 1,75 euro. Een glas cola kost ongeveer 0,50 euro.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland met een migratieachtergrond uit Tunesië per jaar. In 2022 waren er in totaal 11.247 Nederlanders met een migratieachtergrond met als herkomstland Tunesië.
De huidige waarde van 1 EURS is TND 3,396 TND.
Men kan betalen met cashgeld en internationale kredietkaarten (Carte Bleue Visa, American Express, Mastercard) worden in de meeste hotels en toeristische centra aanvaard. Alle converteerbare valuta (waaronder de euro) worden in wisselkantoren aanvaard.
Geldzaken. De officiële munteenheid van Tunesië is Tunesische Dinar (ook wel afgekort tot TND). Pinautomaten vind je verspreid door het hele land, zo ook in de toeristische gebieden. Pinpassen met het Maestro-logo zijn veelal geaccepteerd en dat geldt ook voor VISA- en Mastercards.
Het kraanwater in Tunesië is over het algemeen niet veilig om de drinken. Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. In grotere plaatsen is het drinkwater vaak gechloreerd en mogelijk wel veilig om te drinken.
Het woord Tunesische staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Denk aan een luchtige lange broek, lange rokken en niet teveel blote schouders. Overigens hebben Tunesiërs als het 23 graden is alsnog een jas aan. Reden daarvoor is heel simpel: het is verschrikkelijk koud zodra de zon ook maar even achter de wolken schuift.
Meer praktische informatie over Tunesië
In restaurants is een fooi van 10% niet ongebruikelijk. En ook taxichauffeurs, kruiers en dienstmeisjes verwachten doorgaans een extraatje. Tunesië is een Islamitisch land. Hierdoor dien je o.a. rekening te houden met kleding.
Subsidies voor basislevensmiddelen. Voor stokbrood ontvangt hij een deel van de bakkerssubsidie van de Tunesische overheid. Daardoor kost zo'n brood slechts 6 eurocent.
U mag dit belastingvrij meenemen: 200 sigaretten (1 slof), óf. 50 sigaren, óf. 250 gram tabak, óf.
Waar het in het midden en zuiden van Tunesië in de zomer wel 40 graden kan worden, is het kustgebied gezegend met een heerlijk verkoelende zeebries. Dit maakt dat de temperaturen rond de 30 graden schommelen en het zelfs iets aangenamer aanvoelt door de wind.
Milde doch natte winters worden afgewisseld met droge warme zomers, waarin de zon uitbundig schijnt. In het zuiden van Tunesië zit je in de bovenste regionen van de Sahara, met het bijbehorende warme woestijnklimaat. De zone tussen de Sahara en de koelere en nattere kustgebieden in het noorden heeft een steppeklimaat.
De Tunesische bevolking bestaat voor twee derde uit Tunesische Arabieren en voor een derde uit Arabische bedoeïenen. De meeste mensen wonen aan de verstedelijkte kust. Een vijfde van de bevolking woont in de hoofdstad Tunis en omgeving. Het zuiden bestaat vooral uit woestijn.
Er is een 4G-netwerk. Veel bars in de steden en hotels hebben gratis wifi voor hun gasten.
In Tunesie kan je prima op rondreis met kinderen gaan. Het land is over het algemeen zeer veilig. Allleen het grensgebied tussen Algerije en Tunesie wordt niet aangeraden om te bezoeken. In de kustplaatsen en dus toeristische gebieden komen wel zakkenrollers voor.
Vereisten voor een toeristenvisum voor Tunesië voor Nederlandse paspoorthouders. Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal drie maanden. De reiziger moet: In het bezit zijn van een paspoort dat geldig is gedurende het verblijf, met minstens één lege visumpagina.