Lucht heeft een theoretische molaire massa van 28,97 g/mol.
De samenstelling van de atmosfeer
De belangrijkste gassen zijn N2 (stikstofgas) en O2 (zuurstofgas), die respectievelijk 78% en 21% van het volume innemen. Argon neemt 0,9% van het volume in en CO2 ongeveer 0,03%. De resterende sporengassen zijn neon, helium, krypton, xenon, waterstof, methaan, ozon, CO, ammoniak,….
De lucht op onze aarde is een mengsel van verschillende soorten gassen en stoffen. De combinatie van deze stoffen geven de lucht een soortelijke massa (dichtheid) van 1,29 kilogram per kubieke meter. Een kubieke meter lucht weegt gemiddeld 1,29 kilogram.
Ook lucht bestaat uit moleculen. Lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), voor 21% uit zuurstof (O2) en voor minder dan een procent uit de gassen argon (Ar)en koolstofdioxide (CO2).
Nu bestaat stikstofgas uit moleculen N2. Een stikstofatoom heeft een 14 maal grotere massa(zoek naar atoommassa's) dan een waterstofatoom ; wat betekent dat een molecuul N2 een 28 maal grotere massa heeft. Dus 28 gram stikstofgas komt overeen met precies 1 mol aan moleculen.
Wat is CO2-uitstoot precies? CO2 bevindt zich in de atmosfeer. De lucht die we inademen bestaat voor het overgrote merendeel uit stikstof (78 procent) en zuurstof (21%). Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2.
Voor spoelen met stikstof wordt bij voorkeur het stikstofgas bovenaan in de tank ingebracht en laat men het restgas ontsnappen onderaan de tank. Stikstof is immers lichter dan lucht en zal de zwaardere zuurstof naar de onderkant van de tank drijven.
Lucht weegt niet veel, 1 liter lucht weegt 1,3 gram. Tel je de hele dikte van de dampkring mee, dan is het het toch een behoorlijk gewicht. Een luchtkolom in de atmosfeer heeft een gewicht en veroorzaakt daardoor een druk op het aardoppervlak. Dit is voor het eerst gemeten met kwik.
Vochtige lucht is lichter dan droge lucht. Ln een kas is het vochtgehalte van de lucht niet overal gelijk.
Lucht heeft een theoretische molaire massa van 28,97 g/mol.
Lucht is niets anders dan een mengsel van allerlei gassen. Het bestaat voor 78% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof, dat mensen nodig hebben om te kunnen blijven leven. Het hele kleine deel dat nog overblijft (1%) bestaat uit CO2 (koolstofdioixde), waterdamp en hele kleine hoeveelheden argon, neon etcetera.
De relatieve vochtigheid van 70% betekent dat de lucht 70% van de maximale hoeveelheid waterdamp bevat. Ongeveer 10 g water per kg lucht. Lucht weegt ongeveer 1,2 kg per kubieke meter.
1 kg NO bevat 33,33 mol N atomen en 1 kg NO2 bevat 21,73 mol N atomen.
Massa van 1 mol water is 18 gram. Massa van 1 liter water is ongeveer 1000 gram. Dus 1 liter water bevat 56 mol aan watermoleculen.
Er zijn ook nog veel andere stoffen aanwezig, maar het aandeel van deze stoffen is een stuk kleiner. De combinatie van deze stoffen geven de lucht een soortelijke massa (dichtheid) van 1,29 kilogram per kubieke meter. Anders gezegd: een kubieke meter lucht weegt gemiddeld 1,29 kilogram.
Als je lucht door een hele goede microscoop zou bekijken, zou je miljoenen kleine deeltjes zien zweven. Die deeltjes verschillen allemaal van elkaar qua vorm, grootte en materiaal. Al deze deeltjes hebben een massa, die bijdraagt tot de totale massa van de lucht. Dit kun je wegen.
CO2 is een onzichtbaar, kleur- en geurloos gas. Nochtans heeft het net als lucht, ook een massa: 1,964 g/liter, ofwel 1,964 kg/m3.
De invloed van de mens op de productie van reactief stikstof heeft gevolgen voor het klimaat. Direct doordat het leidt tot de productie van lachgas (N2O), een broeikasgas met een ongeveer driehonderd keer sterker effect dan het broeikasgas koolstofdioxide.
Er zijn relatief weinig gassen of dampen lichter dan lucht. Voorbeelden daarvan zijn: waterstof H2 (molecuulmassa 2), ammoniak NH3 (molecuulmassa 17), aardgas CH4 (molecuulmassa 16), Helium He (molecuulmassa 4), Neon Ne (molecuulmassa 20), waterstoffluoride HF (molecuulmassa 20).
Ammoniak is een kleurloos gas dat sterk ruikt. Het is een verbinding van stikstof (N2) en waterstof (H2) . Ammoniak (NH3) wordt in grote hoeveelheden overal ter wereld geproduceerd. Het wordt onder andere gebruikt voor het maken van kunstmest, schoonmaakmiddelen en koelmiddel voor grote koelinstallaties.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
De belangrijkste broeikasgassen in de aardatmosfeer zijn waterdamp, koolstofdioxide (CO2), methaan, lachgas (distikstofmonoxide) en ozon.
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is dus heel veel.