In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken. Dit is 1 hoeveelheid, dus qua alcohol net zoveel als een glas bier met 6%.
Een dram, 1,5 fluid ounces (45 ml) Scotch. Een finger, ongeveer gelijk aan 1 fluid ounce (30 ml). Twee fingers worden beschouwd als een volledige portie (zo genoemd omdat het de hoogte is van uw vinger ten opzichte van het glas). Een glas, ongeacht hoeveel het huis het liefst schenkt, bestaat over het algemeen uit 1,5 - 2,0 fluid ounces ( 45 tot 60 ml ).
Aangezien een glas whisky lang beleefd kan worden is het glas volschenken met de standaardmaat van 35 cl voldoende. Ga je alleen maar proeven dan is het schenken van 20 cl al voldoende, zoals bij proeverijen wordt gedaan.
De term wordt ook gebruikt als maateenheid in recepten voor de bereiding van cocktails. De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
Het hangt natuurlijk wel van je formaat glas af hoeveel glazen je zou moeten nuttigen. Een doorsnee waterglas heeft een inhoud van 200 tot 250 milliliter.
Deze whiskyglazen hebben doorgaans een inhoud van 7 tot 12 ounces en kunnen worden gebruikt om whisky puur, on the rocks of in whiskycocktails te serveren. Dit veelzijdige glas heeft een brede rand om ingrediënten te mengen of ijsblokjes en whiskystenen toe te voegen.
Een goed glas whisky nuttigen van tijd tot tijd sterkt het immuunsysteem aan. Volgens onderzoek van de Australische Monash universiteit geeft een dagelijkse glas whisky een flink steuntje in de rug aan je immuunsysteem. De vitamine C en antioxidanten aanwezig in whisky hebben een goed effect.
Standaardglazen. Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca.12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank.
Gedestilleerde dranken, zoals whisky (40% ABV) 1,5 ounces / 42,5 gr / 21,9 ml = 2,19 cl .
Ouderwetse glazen hebben meestal een inhoud van 180–300 ml (6–10 US fl oz).
Zodra de schenktuit op zijn plaats zit, houdt u de fles volledig ondersteboven, niet schuin, om een goede doorstroming te garanderen. Tel tot vier in een vast ritme en u krijgt een half ounce alcohol . Dat betekent dat drie "tellingen" (tot vier) gelijk is aan een jigger shot, en twee "tellingen" gelijk is aan een pony shot.
Een vinger, ongeveer gelijk aan 1 fluid ounce (30 ml). Twee vingers worden beschouwd als een volledige portie (zo genoemd omdat het de hoogte is van uw vinger ten opzichte van het glas). Een glas, ongeacht hoeveel het huis er het liefst uitschenkt, bestaat over het algemeen uit 1,5 - 2,0 fluid ounces ( 45 tot 60 ml ).
Eén standaarddrankje staat gelijk aan:
Een shot of 1,5 ounces sterke drank of gedistilleerde dranken (80-proof sterke drank). 80 proof betekent dat de drank 40% alcohol heeft. Brandewijn, gin, rum, tequila, wodka en whisky zijn voorbeelden van soorten sterke drank.
Stel je hebt een fles drank van 70cl die zonder BTW 15 euro inkoop kost. Daar haal je 23 shotjes uit. Als het personeel er zelf 3 drinkt, dan verkoop je er 20. Als je uitgaat van een shot van 30ml (met 1 dranksoort) en die verkoop je voor 3 euro per shot, dan levert de fles je 60 euro omzet op.
Kies je voor een speciaalbiertje zoals een La Chouffe, dan zit je zelfs tegen de 240 calorieën per glas aan. Gooi je je glas whisky echter vol met cola of 7-Up, dan zit je ook al snel rond de 150 calorieën per glas. Kijken we dus puur naar calorieën, dan wint whisky de strijd.
Terwijl sommigen zweren bij de voordelen van het nemen van een shot whisky elke dag, is de realiteit dat het schadelijk kan zijn voor uw lever, uw risico op afhankelijkheid kan vergroten en de spijsvertering kan belemmeren . Sporten en het behouden van een hart-gezonde levensstijl biedt alle voordelen die whisky claimt, zonder de risico's.
Er bestaat geen veilige hoeveelheid. Wil je geen risico lopen, dan drink je best geen alcohol. Hoe minder je drinkt, hoe kleiner het risico. Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken. Dit is 1 hoeveelheid, dus qua alcohol net zoveel als een glas bier met 6%.
Haal je glaswerk tevoorschijn, koel de whiskystenen en proef met behulp van de volgende aanwijzingen: Gebruik de twee-vingerregel: giet tot het equivalent van twee vingers aan de zijkant van je glas en niet meer .
Een standaardglas sterke drank zoals whisky, rum, gin of tequila is 45 ml .
Voorbeeld: Een standaardglas bier bevat 250 ml.
Je lichaam kan te veel water niet aan. De nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je meer dan dit drinkt, dan wordt de zoutbalans verstoord en dan kunnen je hersencellen uitzetten. Dit komt doordat ze meer water opnemen dan ze gewend zijn.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.