Een kwart van de Nederlanders is niet tevreden met zijn werk. Dit blijkt uit recent onderzoek van NCOI, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau PanelWizard onder 1.100 werkenden tussen de 18 en 59 jaar. Onderzoek van Nationale Vacaturebank laat een vergelijkbaar beeld zien.
Eind 2022 gaf ruim drie kwart (76 procent) aan tevreden te zijn met het werk. Een ongeveer even groot aandeel (77 procent) zei enthousiast te zijn, en 90 procent vond het werk inhoudelijk leuk. In de afgelopen jaren is dit beeld niet veel veranderd.
Bijna een kwart (22%) van de werknemers gaat dagelijks met tegenzin naar het werk. 38% vindt dat zijn of haar arbeidspotentieel niet wordt benut. En 15% vindt het werk écht leuk. 51% verliest energie verliest gedurende een werkdag.
Doe iets aan de werkdruk
Werkstress is de meest voorkomende reden dat mensen geen zin meer in hun werk hebben. Je moet teveel doen in te weinig tijd, en er blijft maar meer bijkomen. Iets dat veel mensen helpt, is leren nee zeggen. Als je vaker je grenzen aangeeft, verminder je de werkdruk.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Letterlijk betekent bore out 'doodgaan van verveling'. Bij bore out spelen gebrek aan werkzaamheden en minder interesse voor de werkzaamheden en taken een rol.Gebrek aan motivatie en/of inspiratie leiden tot onrust, angst, onzekerheid of vermoeidheid.
Er zijn veel factoren die kunnen maken dat je ongelukkig wordt van je werk, zoals zenuwslopende reorganisaties, psychopathische bazen en onrealistische doelstellingen. En dan kun je ook een persoonlijkheidsstructuur hebben die je af en toe in de weg zit (de meeste mensen hebben zo'n persoonlijkheidsstructuur).
Hoofdpijn, vermoeide spieren of een nerveus gevoel op zondagavond; allemaal signalen die kunnen duiden op de verkeerde werkplek. Natuurlijk zijn er voor deze symptomen ook andere verklaringen te vinden, maar wie weet ligt de oorzaak wel in je werk.
Situatie in 2021
In 2021 was 76,1 procent van de volwassenen in Nederland tevreden met hoeveel vrije tijd ze hadden, 7,3 procent was hier ontevreden mee en 16,6 procent was tevreden noch ontevreden.
Over het algemeen zijn Nederlanders best tevreden met hun werk. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek geldt dit voor iets meer dan de helft van alle werkende Nederlanders. Bijna één op de vijf werkenden zijn zelfs zeer tevreden met hun baan.
Ga je 32 uur werken, dan is je parttime percentage 80%.
Graeber definieerde deze banen als volgt: 'Een vorm van betaald werk dat zo volkomen zinloos, onnodig en laakbaar is dat zelfs de medewerker die het werk uitvoert het bestaan niet kan rechtvaardigen.
De definitie van een 'bullshit job' is een baan waarbij mensen het gevoel hebben dat ze weinig tot niets bijdragen aan de maatschappij, of misschien zelfs de maatschappij schaden. Dur laat zien dat in Nederland relatief weinig mensen het gevoel hebben dat ze een nutteloze baan hebben.
Zinloos werk
Uit een onderzoek blijkt dat bijna 40% van de Nederlanders zijn werk niet productief vindt. Daar is nu een mooi woord voor bedacht: een bullshitbaan. Met andere woorden: een baan waarbij jij zelf het gevoel hebt dat je onnodig of zinloos werk verricht.
Laat hem weten dat je even rustig over het aanbod wilt nadenken en dat je na twee dagen je beslissing zult maken. Wacht zeker niet langer, want dit kan je geloofwaardigheid alleen maar schaden. Gebruik deze extra tijd om goed na te denken over de volgende aspecten van de baan. Wat vind jij belangrijk?
41 procent zou de baan wat langer een kans geven. Deze groep zou binnen twee tot zes maanden ontslag nemen als de baan echt niet leuk is. 15 procent zou het zeven tot elf maanden de tijd geven en de overige 24 procent zou proberen het er een jaar vol te houden.
Gemiddeld duurt het zes weken voor je gewend bent aan je nieuwe baan. Veranderen van baan zorgt ervoor dat je eerste weken vol prikkels zitten, omdat je niet alleen te maken krijgt met nieuwe werkzaamheden, maar ook met nieuwe collega's. Veel indrukken dus!
En welke branches maken ons het gelukkigst? Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het TNO is gebleken dat over het algemeen werknemers in de financiële dienstverlening, in de landbouw en in een bestuurlijke functie het meest tevreden zijn met hun werk.
Ben je zo ongelukkig dat je het helemaal niet meer ziet zitten? Zorg dan voor professionele hulp.Lukt het je niet alleen, vraag dan hulp van iemand die je vertrouwt en je kan begeleiden. Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat, bel 113 of bel gratis 0800-0113.
Motivatie, plezier of voldoening. Hoe we het ook noemen, lekker in je vel zitten op je werk is heel belangrijk. Allereerst voor jou, maar ook voor je werkgever. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger.
Bij een black-out door alcohol drinken is er een tijdelijke stoornis van de hersenen. Op het moment dat je drinkt lijkt er niets aan de hand.Maar later, vaak de volgende dag, kun je je niets meer herinneren van wat er tijdens het drinken is gebeurd.
Een burn-out wordt veroorzaakt door overmatige stress en druk, terwijl een bore-out ontstaat door een gebrek aan uitdaging en interesse. Hoewel beide situaties negatieve gevolgen kunnen hebben voor de mentale en fysieke gezondheid, vereisen ze verschillende benaderingen om ze te voorkomen en te behandelen.
Je kunt gevoelens van angst ervaren, verdrietig zijn en depressief. Verder gaat het gepaard met een gebrek aan energie. Je voelt je futloos, moe en je hebt nergens zin in. Dit kan zich ook uiten in taken steeds uitstellen en je vaker ziekmelden.